Deficitul de cont curent la 11 luni, în creştere cu 93%
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni ale anului în curs un deficit de 5.581 milioane euro, rezultat cu 93% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2016.
Minusul înregistrat pe partea de bunuri a crescut cu peste 28% şi a ajuns la 10,5 miliarde de euro, în timp ce plusul adus de segmentul de servicii s-a majorat cu doar trei procente, până la +7,2 miliarde euro.
Astfel, deficitul rezultat din schimbul de produse cu partenerii externi a urcat până la 5,7% din PIB-ul estimat pentru anul în curs şi a fost acoperit doar în proporţie ceva mai mare de două treimi cu banii obţinuţi pe partea de servicii, unde transporturile au adus aproape jumătate din totalul sodului pozitiv (3,33 miliarde euro).
Serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor au avansat cu un foarte solid +11,5%, până la un rezultat de aproape două miliarde şi jumătate de euro ce a venit să acopere aproape un sfert din deficitul de pe zona schimburilor de bunuri. Similar, la capitolul „alte servicii”, s-a consemnat un plus de 15,5%, până la +2,2 miliarde euro.
Din păcate, pe fondul unor creşteri substanţiale dar ceva mai mici la încasări decât plăţi (+48% pe credit faţă de +58% pe debit, în cursul celor 11 luni analizate), soldul cronic negativ din turism aproape s-a dublat faţă de anul precedent, de la -440 milioane euro la -833 milioane euro.
Şi pe celelalte două mari componente ale balanţei de plăţi, evoluţiile au fost nefaste. Deficitul consemnat de veniturile primare (din muncă, din investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii, şi alte venituri primare precum impozite sau subvenţii) s-a majorat cu peste opt procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Totodată, pe zona de venituri secundare, unde regăsim sumele transferate de cei care lucrează în străinătate, soldul pozitiv a scăzut cu aproape opt procente.Diminuarea de aproape 20% a sumelor trimise în ţară (de la circa 4,7 miliarde euro până la 3,8 miliarde euro) a prevalat în faţa reducerii cu 30% a banilor trimişi din România către exterior ( de la 2,3 miliarde euro până la 1,6 miliarde euro).
Articol integral pe cursdeguvernare.ro
CITEȘTE ȘI: