Demersuri pentru achiziţia unui avion special pentru primii oameni în stat

Un avion special cu care să circule doar primii oameni în stat va fi cumpărat de Guvern până la sfârşitul anului.

Astfel, Guvernul autorizează Ministerul Apărării Naţionale să încheie în cursul anului acesta un contract de leasing, costurile de cumpărare, de zbor şi de mentenanţă urmând să fie suportate de acelaşi minister. Actul normativ care aşteaptă semnătura lui Victor Ponta nu menţionează, nici măcar estimativ, costurile totale pentru o astfel de achiziţie.

Achiziţia unei aeronave pentru demnitari s-a aflat pe masa Guvernului, la pachet cu prelungirea până în 2015 a câtorva restricţii bugetare, printre care suspendarea tichetelor de masă în sectorul bugetar.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul vrea să cumpere o aeronavă de 12 locuri, care să reducă costurile de deplasare ale preşedintelui ţării şi premierului.

‘Vreau să vă spun că suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o aeronavă oficială. Folosim aeronava de la TAROM, care este foarte mare şi foarte scumpă şi care, în toamnă, iese din funcţiune. Încercăm să avem o aeronavă de 12 locuri, care să reducă aceste costuri de deplasare ale preşedintelui, primului ministru, preşedinţilor celor două camere şi ale miniştrilor, aşa cum au toate ţările din zonă. Slovenia, Slovacia, Serbia, Croaţia au aeronave. Ne costă mult mai mult să mergem de fiecare dată cu o aeronavă închiriată. (…) O să încercăm până la sfârşitul anului să vă spunem cât s-a cheltuit pentru transportul demnitarilor: preşedinte, prim-ministru, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului’, a declarat premierul Victor Ponta, cu ocazia predării mandatului de ministru al Transporturilor Ramonei Mănescu.La rectificarea bugetară, Ponta a dat însă ministerului lui Duşa 13.500.000 de lei în acest sens, pentru a acoperi costurile din acest an.

 

La începutul anului, în timpul scandalului declanşat în jurul costurilor de aproximativ 5 milioane de euro pe an pentru aeronava VIP a TAROM închiriată de Preşedinţie pentru deplasările externe ale lui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a vorbit despre varianta de a cumpăra sau închiria „un avion de 10-12 persoane, cu echipament de comunicaţii”, fără a avansa însă un termen. „În momentul în care vom avea posibilitatea financiară, vom achiziţiona, vom închiria un avion din acesta pentru preşedinte, pentru premier”, spunea atunci prim-ministrul.

Potrivit proiectului de ordonanţă, noul avion ar urma să fie folosit de preşedinte, premier, preşedintele Senatului şi de cel al Camerei Deputaţilor, de miniştri, ca şi de invitaţii lor. „Zborurile speciale sunt zboruri ce se execută cu aeronave care au la bord Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru, viceprim-miniştrii, miniştrii sau pe omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.