Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Demersuri pentru achiziţia unui avion special pentru primii oameni în stat

Publicat: joi, 29 august 2013

Un avion special cu care să circule doar primii oameni în stat va fi cumpărat de Guvern până la sfârşitul anului.

Astfel, Guvernul autorizează Ministerul Apărării Naţionale să încheie în cursul anului acesta un contract de leasing, costurile de cumpărare, de zbor şi de mentenanţă urmând să fie suportate de acelaşi minister. Actul normativ care aşteaptă semnătura lui Victor Ponta nu menţionează, nici măcar estimativ, costurile totale pentru o astfel de achiziţie.

Achiziţia unei aeronave pentru demnitari s-a aflat pe masa Guvernului, la pachet cu prelungirea până în 2015 a câtorva restricţii bugetare, printre care suspendarea tichetelor de masă în sectorul bugetar.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul vrea să cumpere o aeronavă de 12 locuri, care să reducă costurile de deplasare ale preşedintelui ţării şi premierului.

‘Vreau să vă spun că suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o aeronavă oficială. Folosim aeronava de la TAROM, care este foarte mare şi foarte scumpă şi care, în toamnă, iese din funcţiune. Încercăm să avem o aeronavă de 12 locuri, care să reducă aceste costuri de deplasare ale preşedintelui, primului ministru, preşedinţilor celor două camere şi ale miniştrilor, aşa cum au toate ţările din zonă. Slovenia, Slovacia, Serbia, Croaţia au aeronave. Ne costă mult mai mult să mergem de fiecare dată cu o aeronavă închiriată. (…) O să încercăm până la sfârşitul anului să vă spunem cât s-a cheltuit pentru transportul demnitarilor: preşedinte, prim-ministru, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului’, a declarat premierul Victor Ponta, cu ocazia predării mandatului de ministru al Transporturilor Ramonei Mănescu.La rectificarea bugetară, Ponta a dat însă ministerului lui Duşa 13.500.000 de lei în acest sens, pentru a acoperi costurile din acest an.

 

La începutul anului, în timpul scandalului declanşat în jurul costurilor de aproximativ 5 milioane de euro pe an pentru aeronava VIP a TAROM închiriată de Preşedinţie pentru deplasările externe ale lui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a vorbit despre varianta de a cumpăra sau închiria „un avion de 10-12 persoane, cu echipament de comunicaţii”, fără a avansa însă un termen. „În momentul în care vom avea posibilitatea financiară, vom achiziţiona, vom închiria un avion din acesta pentru preşedinte, pentru premier”, spunea atunci prim-ministrul.

Potrivit proiectului de ordonanţă, noul avion ar urma să fie folosit de preşedinte, premier, preşedintele Senatului şi de cel al Camerei Deputaţilor, de miniştri, ca şi de invitaţii lor. „Zborurile speciale sunt zboruri ce se execută cu aeronave care au la bord Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru, viceprim-miniştrii, miniştrii sau pe omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=12876

Publicat de la data aug. 29 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 august 2019, 21:52
 

NNE
Senin
27°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 26°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:28
Apus: 20:09
Prognoza 24 august 2019
Zi
 

ENE
Parţial însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
22°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.481 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team