Depreciere extrem de rapidă a leului: care sunt cauzele?

Inflamarea cursului de schimb euro-ron a facut sa produca îngrijorare atât în rândul românilor care sunt cocosati de creditele contractate în perioada de boom a creditarii (2007-2009), cât si în rândul importatorilor.

Daca acestia din urma îsi vor transfera, ca de obicei, costurile pe spinarea clientilor, majoritatea românilor nu pot decât sa se întrebe: “Ce surpriza ne va aduce BNR mâine?”. Fara a avea pretentia ca vom raspunde unei astfel de întrebari, în materialul de fata încercam sa facem o prognoza pe termen scurt a evolutiei leului în raport cu moneda unica.

Pe un grafic pe care a fost reprezentata evolutia zilnica a paritatii EURRON se poate observa ca dupa atingerea maximului din august 2012, leul a început sa se aprecieze mentinându-se într-un canal de trend descendent. Acesta a fost însa spart extrem de energic la începutul acestei luni, pentru ca doar în câteva sedinte de tranzactionare euro sa se opreasca la valoarea de 4.58 lei.

Aceasta depreciere extrem de rapida a monedei nationale poate fi explicata printr-o suma de factori conjuncturali dintre care cei mai importanti pot fi:

– retragerile masive de numerar ale investitorilor straini care si-au marcat profiturile obtinute pe titlurile de stat romanesti;

– speculatiile investitorilor mari pe monedele din zona si lipsa de reactie a BNR în fata acestor speculatori (sa ne aducem aminte de episodul precedent de anul trecut când speculatorii au platit un pret usturator pentru jocurile de culise facute).

Detalii pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.