Dezbatere în cadrul campaniei ”Mândru să fiu fermier”: ”Ca să devii un bun specialist în agricultură, trebuie sa treci prin liceul agricol!”

Fundaţia World Vision România împreună cu  Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti au organizat miercuri, 22 februarie 2017, de la ora 12:30, la sediul liceului, o masa rotundă în cadrul campaniei „Mândru să fiu fermier”, parte a programului naţional „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”. La eveniment au participat reprezentanţii Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, fermierilor şi agenţilor economici locali, Inspectoratului şcolar judeţean Ilfov şi Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).

Mândru să fiu fermier este o campanie de informare dedicată educaţiei agricole, campanie ce va reuni într-un singur loc informaţiile destinate tinerilor care intentionează să devină fermieri sau să se formeze într-o meserie din domeniul agricol. Campania cuprinde 8 licee agricole din România (Miroslava, Huşi, Brăneşti, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud şi Prejmer). În acest an campania Mândru să fiu fermier a vizitat fiecare din cele opt comunităţi unde se află liceele şi a surprins ofertele acestora, oportunităţi locale, exemplele de success şi potenţialul meseriilor din agricultură.

Dezbaterea din cadrul mesei rotunde a avut ca temă principală găsirea răspunsului la întrebări majore despre educaţia agricolă care ar trebui să reprezinte o parte importantă a învăţământului profesional şi tehnic-agricol din România, având în vedere potenţialul de dezvoltare a activităţilor agricole sau non-agricole, din mediul rural:

Cum îi ajutăm pe liceenii de acum să devină fermieri şi antreprenori în agricultură?

Cum sprijinim liceele agricole pentru ca ele să poată oferi programe educaţionale relevante pentru economia locală?

Ce pot face marile ferme/afacerile agricole pentru a ajuta elevii liceelor agricole să facă stagii de practică relevante?

 

Doamna Marinela Culea, director al Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau” Brăneşti, şi-a prezentat echipa de profesori sperând că întâlnirea va fi benefică atât pentru liceu şi pentru elevii claselor a VIII-a care vor să opteze pentru profilul agricol, cât şi pentru agenţii economici.

Doamna prof.dr. Cristina Ghiţă, Inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Ilfov, ea insăşi absolventă a liceului din Brăneşti şi membră a comunităţii locale, a apreciat implicarea liceului în diverse proiecte şi acţiuni declarând că va sprijini in continuare liceul in toate proiectele pe care le derulează.

Unul din principalii parteneri de practică ai liceului, domnul dr. Mihai Petcu, proprietarul fermei SCAI Pantelimon, un reputat profesionist, având o experienţă de peste 50 de ani în creşterea vacilor de lapte,  a declarat că a ajutat şi că e dispus să ajute în continuare liceul prin primirea la practică a unui număr cât mai mare de elevi. În opinia domnului dr. Petcu: ”Ca să devii un bun specialist în agricultură trebuie să treci prin liceul agricol!” iar practica este foarte importantă pentru viitorii specialişti.

Unul dintre elevii liceului prezenţi în sală, Nicuşor, elev la profilul medicină veterinară, a mărturisit admiraţia pe care o are pentru dr. Petcu, considerându-l un model pentru el şi inspirându-l să urmeze o carieră în zootehnie. Nicuşor se duce zilnic, după orele de şcoală, ca să lucreze la fermă. Văzând dedicaţia lui, dr. Petcu i-a dăruit o vacă de lapte.

Ani Dumitru, administratorul Asociaţiei agricole Ani Agro M&D din Popeşti Leordeni, jud. Ilfov, a declarat că e dispus să primească la cele două ferme ale asociaţiei 4-5 elevi în practică pe perioada vacanţei de vară, asociaţia având o mare nevoie de forţă de muncă pentru cele 800 ha de cultură mare pe care le exploatează.

Reprezentanta Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), doamna Cristiana Boranda, a găsit răspunsurile la două din cele trei întrebări ale dezbaterii şi anume ”Cum putem ajuta liceele agricole şi ce pot face marile ferme pentru a ajuta elevii din liceele agricole să facă practică în ferme reale?” în prevederile legii privind învăţământul dual şi a explicat  agenţilor economici beneficiile aduse atât pentru elevi cât şi pentru agenţii economici.

O colaborare de lungă durată pe stagiile de practică, o are şi Ferma didactică Moara Domnească – Staţiunea didactică Belciugatele, o fermă mixtă – cultură mare şi zootehnie –  reprezentată de domnii Costel Mihalaşcu şi Mădălin Radu. Ferma primeşte elevii liceului pentru a efectua stagiile de practică încă din anul 2009.

La dezbatere a participat şi un tânăr agricultor, în vârstă de 23 de ani, Iulian Terteliu, care, deşi nu a absolvit un liceu agricol sau o universitate de profil, şi-a descoperit pasiunea pentru agricultură lucrând pentru Societatea Agricolă Sohatu, a cărui proprietar este bunicul său, Nicolae Terteliu. Povestea lui a impresionat elevii prezenţi la dezbatere care au fost sfătuiţi de tânărul agricultor să urmeze o carieră în domeniul agricol având avantajul de a studia acest domeniu încă de pe băncile liceului.

Printre participanți, a fost prezent reprezentantul Societăţii Comerciale Prutul – Regiunea de sud-est, dl. Florin Popa,  absolvent al Universității de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, care a relatat din experienţa sa personală în ceea ce priveşte stagiile de practică făcute pe perioada studenţiei, concluzionând că este foarte important ”ca elevii să fie scoşi la câmp” şi meargă la stagii de practică însă în grupuri mici (2-3 elevi) pentru a acumula mai multe cunoştinţe practice.

La finalul întâlnirii, toţi participanţii au concluzionat că crearea unor parteneriate solide între liceele agricole şi ferme/afaceri agricole sunt benefice atât liceelor, asigurând o pregătire adecvată cerinţelor de piaţă pentru elevi, cât şi fermelor, acestea putând să-şi pregatească şi să-şi selecteze viitorii colaboratori.

Fundaţia World Vision România este o fundaţie creştină care desfăşoară programe de educaţie, sănătate, agricultură şi dezvoltare rurală, intervenţii umanitare de urgenţă şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Programul pentru Agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul World Vision România promovează dezvoltarea micilor afaceri rurale care consolidează familiile şi ofera tinerilor şansa de a-şi făuri un viitor în satul natal şi de a contribui la dezvoltarea comunităţii. În 26 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Programul „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii este derulat de Fundaţia World Vision România împreună cu Junior Achievement România (JAR), Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj, Centrul pentru Educaţie Economică și Dezvoltare din România (CEED) şi Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.