Drepturi prost înțelese – Cum sunt denaturate conceptele de libertate și responsabilitate socială
În societatea noastră modernă, din ce în ce mai preocupată de drepturile individuale, este esențial să ne oprim puțin și să reflectăm asupra felului în care înțelegem și aplicăm aceste drepturi.
Din păcate, există o tendință îngrijorătoare în societatea noastră de a interpreta greșit ideea de libertate și de a submina principiile de responsabilitate.
Deseori, abuzurile sunt provocate de o înțelegere greșită a ceea ce înseamnă a avea drepturi și libertăți.
Această problemă derivă adesea dintr-o denaturare a conceptului de putere și control, care poate duce la comportamente abuzive. Atunci când o persoană înțelege greșit limitele și responsabilitățile asociate cu drepturile și libertățile sale, riscă să încalce aceste principii fundamentale.
Unul dintre cele mai grave aspecte ale acestei denaturări este observat în rândul copiilor și adolescenților care cred că au dreptul de a face orice și de a spune orice, fără a fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.
Această mentalitate se observă în comportamentul copiilor care cred că pot evita consecințele faptelor lor și care se simt în siguranță prin simpla invocare a Protecției Copilului, în rândul adolescenților care abuzează fizic și verbal profesorii și în rândul soților care, folosesc violența în familie ca un mijloc de control.
Este o realitate dureroasă faptul că România se află în topul Uniunii Europene în ceea ce privește violența domestică, iar victimele fie nu depun plângere sau își retrag plângerile de frica consecințelor, fie se confruntă cu un sistem judiciar care nu este capabil să le protejeze sau să le ofere un remediu adecvat, și în multe cazuri ajung să plătească cu viața.
Pe lângă aceste aspecte, există și alte comportamente periculoase care sunt tolerate sau chiar acceptate în anumite medii.
De la îngrijitorii și personalul medical care tratează vârstnicii sau bolnavii cu indiferență sau răutate, la comercianți care cred că pot pune adaos fără limită, care pot îmbolnăvi oamenii în internate, cantine, spitale, restaurante, cu produse vechi, expirate sau alterate, iar eventualele amenzi nu înseamnă nimic pe lângă profitul pe care îl fac, la guvernanți care săvârșesc abuzuri de putere fără să fie trași la răspundere, există multe cazuri în care drepturile individuale sunt folosite pentru a masca comportamente inacceptabile.
Abuzul de putere fiind un fenomen comun în care indivizii își depășesc atribuțiile sau folosesc puterea în mod incorect pentru a obține avantaje personale sau pentru a-i controla și domina pe alții.
Mai sunt cazurile de vandalizare a proprietăților publice și private, cazuri de conducători auto care încalcă regulile de circulație rutieră sau recurg la legea pumnului sau a bâtei în altercațiile din trafic, până la cazuri de neasumarea responsabilității pentru animalele de companie.
Libertatea individuală nu înseamnă să faci orice vrei fără consecințe. Ea vine la pachet cu responsabilități și obligații față de ceilalți membri ai societății și față de comunitate în ansamblu.
Este imperativ să ne întrebăm cum putem să educăm generațiile viitoare în spiritul responsabilității și respectului reciproc.
În plus, abuzurile pot fi întreținute prin lipsa de empatie și de conștientizare a impactului negativ al acțiunilor abuzive asupra semenilor. Atunci când indivizii nu sunt sensibili la nevoile și drepturile celor din jurul lor, există un risc crescut ca aceștia să recurgă la un comportament abuziv.
Prin urmare, pentru a construi o societate mai echitabilă și mai echilibrată, este esențial să promovăm o înțelegere corectă a drepturilor și libertăților, și să educăm oamenii cu privire la responsabilitățile care le însoțesc.
Trebuie să recunoaștem că libertatea individuală este un drept însoțit de responsabilitate și că fiecare dintre noi are un rol de jucat în menținerea ordinii și respectului pentru ceilalți, să cultivăm empatie, amabilitate și considerație pentru a promova relații sănătoase în societate.
Președinte fondator OADO – ECOSOC – ONU
Lord Sir Florentin Scalețchi
Foto: pixabay.com