După datele BNR, depozitele bancare au crescut cu 2,7%, în martie

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat în luna martie 2013 cu 2,7 la sută faţă de luna februarie 2013, până la nivelul de 200 813,2 milioane lei.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 2,3 la sută, până la 76 942,7 milioane lei. La 31 martie 2013, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 2,4 la sută (-2,7 la sută în termeni reali) faţă de 31 martie 2012.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 4,8 la sută, până la 50 502,5 milioane lei. La 31 martie 2013, depozitele în lei ale persoanelor juridice au scăzut cu 3,3 la sută (-8,1 la sută în termeni reali) faţă de 31 martie 2012.

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 1,8 la sută, până la nivelul de 73 368,0 milioane lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,7 la sută, până la 16 616,4 milioane euro).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 17,4 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 16,4 la sută); depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 17,9 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 17,0 la sută), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei s-au majorat cu 16,3 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice au crescut cu 15,3 la sută).

Datele prezentate de BNR privind evolutia soldurilor de credite si depozite din bancile romanesti in primul trimestru al acestui an releva ca singurul tip de imprumut care a inregistrat o crestere a volumelor a fost cel in lei contractat de companii. Astfel, creditele in lei obtinute de persoanele juridice s-au majorat cu 6,8% in primele trei luni ale acestui an, la 50,1 miliarde lei, in timp ce creditele in lei acordate populatiei au scazut cu 1,3%, la 34 miliarde lei.

In ceea ce priveste creditele in valuta, acestea si-au redus soldul atat la categoria companii (-4%) cat si la persone fizice (-0,5%). Statisticile BNR confirma asadar tendinta de orientare a bancilor catre creditarea in lei, nu doar in cazul imprumuturilor destinate consumului ci, dupa cum vedem, si in cazul finantarii afacerilor. Stim ca in ultimele luni unele banci au inceput sa renunte la creditarea in valuta chiar si pentru investitiile imobiliare si finantarile pentru firme, dupa ce BNR a impus restrictii tot mai mari imprumuturilor in alte monede.

Pe de alta parte, atat populatia cat si firmele care economisesc prefera valuta, arata datele BNR: volumul depozitelor in lei ale populatiei au avansat cu aproape 18% in primele trei luni, la echivalentul a 49 miliarde lei, in timp ce depozitele in lei au crescut cu numai 2,4%, la 77 miliarde lei.

Si depozitele companiilor au crescut intr-un ritm apropiat, de 16,3%, la 24,4 miliarde lei, in timp ce depozitele acestora in lei au scazut cu 3,3%, la 50,5 miliarde lei.

(Sursa: Bancherul.ro)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.