Era austerității se apropie de sfârșit?

Tot mai mulți șefi de state și de guverne europene fac apel la încetarea austerității, ca unică soluție pentru revenirea la creștere economică, la sporirea veniturilor și avuției cetățenilor europeni și la combaterea eficientă a șomajului. Este posibil acest scenariu, în condițiile în care Germania, liderul Europei, este de altă părere?

           Uniunea Europeană pe ansamblu perpetuează regula păstrării deficitului scăzut și a datoriei publice a statelor în control strict. Orice deviere de la aceste măsuri devine imediat motiv de avertisment. Dar austeritatea cu care Europa a răspuns crizei economice are rezultate devastatoare: la opt ani de la declanșarea recesiunii, PIB-ul Eurozonei încă este sub nivelul dinainte de criză (martie 2008). Statele se resimt economic: PIB-ul Germaniei este cu doar 5,5% mai mare decât la acel moment, al Franței cu 2,7 procente; state ca Portugalia, Grecia sau Spania încă înregistrează rămâneri în urmă. Toate acestea în condițiile în care multe dintre țările lumii au revenit la nivelurile anterioare crizei. Per total, creșterea economică a UE este foarte slabă, după ce a fost stagnantă câțiva ani, iar estimările pentru 2017 sunt similare. Interesant de menționat este faptul că rezultatele acestei politici sunt mai grave decât cele de după Marea Criză din anii 1930, când europenilor le-a luat mai puțin timp ca să-și revină la nivelurile anterioare, notează socialeurope.eu”.

Risc pentru interesele Europei”

           În aceste condiții, tot mai mulți lideri europei pun problema renunțării la austeritate. Italia și Franța se află în fruntea acestui curent. Premierul italian Matteo Renzi  a acuzat Germania că supune riscului interesele Europei” prin faptul că nu este de acord cu permisiunea ca Guvernele să poată cheltui mai mult, adică să aibă deficite mai relaxate. „Credem că există spațiu de manevră pentru a se schimba regula actuală. Dacă vom fi în dituația de a acționa în mod mai ferm, mai ales în domeniul fiscal, vom lua acest aspect în considerare”, avertizează și ministrul italian al Economiei și Dezvoltării, Carlo Calenda.

        Dar poate fi Germania de acord cu așa ceva, în calitate de principal promotor și susținător al austerității? Perspectiva economică germană este dominată, în opinia specialiștilor, de o foarte mare teamă de inflație. „Electoratul german a exprimat deja semnale de alarmă vizavi de posibilitatea ca economiile abundente ale populației să fie folosite pentru a salva statele mediteraneene nechibzuite, drept care germanii cer în schimbul banilor politici foarte stricte”, notează „New York Times”. Așadar, anul 2017 poate aduce o foarte importantă dezbatere în interiorul Uniunii, cu consecințe pentru peste 500 milioane de oameni.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.