Este extrem de utilă în situațiile neprevăzute din timpul zborului, dar ce se știe despre apariția ei? Parașuta…

Meritul acestei invenții îi este atribuit, de cele mai multe ori, lui Sebastien Lenormand, care a demonstrat principiul parașutei în 1783, cu toate că aceasta fusese proiectată inițial de Leonardo Da Vinci (1452-1519), cu secole în urmă.

De asemenea, croatul Faust Vrancic, care a construit un astfel de aparat bazându-se pe desenele lui Da Vinci, a sărit de pe un turn din Veneția în 1617. Faust Vrancic a publicat Machinae Novae, în care descrie în text și în poze 56 de construcții tehnice, inclusiv parașuta sa, denumită Homo Volans.

Jean Pierre Blanchard (1753-1809), de origine franceză, a fost probabil prima persoană care a folosit parașuta într-o situație de urgență. Blanchard pretinde că, în 1793, a scăpat dintr-un balon care a explodat în aer cu ajutorul unei parașute. Blanchard este cel care a confecționat prima parașută pliabilă, făcută din mătase, având în vedere că până în acel moment parașutele erau confecționate dintr-un cadru rigid.

La 22 octombrie 1797, Andrew Garnerin a fost prima persoană care a sărit cu o parașută fără cadru rigid. Garnerin a sărit din balon de la o înălțime de 2.400 de metri altitudine.

În 1837, Robert Cocking a murit în urma unui accident cu parașuta.

În 1887, căpitanul Thomas Baldwin a inventat primul echipament pentru parașută, iar în 1890, Paul Letteman și Kathchen Paulus au descoperit metoda de împachetare a parașutei astfel încât aceasta să poată fi purtată pe spate.

Grant Morton și Albert Berry pretind că ar fi fost primii parașutiști care au sărit din avion, în 1911.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.