Eugen Doga: ”Din pulberea iubirii…”

În urmă cu câțiva ani, doamna Lili Bobu a organizat două concerte excepționale dedicate lui Eugen Doga, la Opera din Iași și la Casa de cultură a sindicatelor din Botoșani.

Era vorba atunci, în principal, de minunatul ciclu de cântece ”Dialogurile dragostei”, pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle – chiar așa, ce montare memorabilă ar constitui pentru orice teatru liric din țară!

Și iată că avem acum în față un volum impresionant, intitulat ”Din pulberea iubirii…”, reunind arii și romanțe pe versurile celebrilor îndrăgostiți ai literaturii noastre – ediție bibliofilă inițiată și coordonată de aceeași Lili Bobu sub egida Asociației culturale ”Regal d Art” și tipărită excepțional la editura Pim Service din Iași (manager Maria Petrariu).

Mărturisim că am admirat și alte realizări de acest gen ale editoarei, multe cu tematică muzicală, dar cea de față depășește toate așteptările, dezvăluind afecțiunea specială nutrită de autoare față de octogenarul compozitor.

Volumul include partituri (redactori muzicali: acad. Eugen Doga, Marius Hristescu), reproduceri de artă, fotografii, citate și semnături olografe, amintiri, atrăgând atenția încă de la coperta din catifea turcoaz, pe care sunt montate, ca două medalii aurii, efigiile poeților Mihai Eminescu și Veronica Micle realizate la Monetăria Statului, cu sprijinul clubului Rotary Botoșani.

În textul introductiv, o adevărată profesiune de credință, Eugen Doga trece în revistă avatarurile accederii către scrierile poeților și surpriza pe care i-au produs-o versurile Veronicăi Micle, ”ce par a fi scrise special pentru muzică”.

Tot din rândurile aparținând protagonistului aflăm despre ”Academia Emil Loteanu”, altfel spus despre magia pătrunderii în tainele limbii române, în care apoi se va simți ca acasă, cu ajutorul neprecupețit al prietenului și colaboratorului apropiat, regizorul Emil Loteanu, cei doi fiind împreună pe genericul unor filme de referință, cum ar fi ”Anna Pavlova”, ”Șatra (O șatră urcă la cer)” sau ”Lăutarii”.

Prefața volumului este semnată de reputatul eminescolog, acad. Mihai Cimpoi, iar o documentată postfață aparține fostei directoare a Muzeului ”Mihai Eminescu” de la Ipotești, prof. dr. Lucia Olaru Nenati, din care ne permitem să reținem o serie de considerații pe marginea acestui volum la care a fost unul dintre consultanții literari.

Dânsa numește inspirat cartea drept un ”ceaslov” impunător, în care figurează și reproduceri legate de conținut, între autori numărându-se Nicolae Grigorescu, Sabin Bălașa, Ligia Macovei.

Între paginile alb-sidefate sunt intercalate cele aurii, cu manuscrise ale poemelor și ale scrisorilor celor doi îndrăgostiți. În această epopee a unui ”destin în Do Major” Lili Bobu a introdus un capitol intitulat ”Ecouri co-rezonante”, în care sunt reunite citate și rostiri laudative din partea unor personalități care l-au cunoscut și l-au apreciat pe Maestru.

Dar poate cel mai captivant capitol al cărții, ”Misiunea noastră este să fim fericiți”, este cel dinspre final – un amplu dialog între autoare și Eugen Doga, acesta din urmă adresând un îndemn de urmat: ”Strigătul meu: îmbătați-vă din dragoste de viață, de lumină, de oameni buni și frumoși! Purtați în sinele vostru dorul dragostei! Misiunea noastră este să fim fericiți!”.

Cartea aceasta monumentală, ce se află deja la Academiile de la București și Chișinău, este o impresionantă culegere de lucrări muzicale de clasă înlănțuite într-un op alcătuit cu har și cu respect față de valorile autentice ale neamului.

Octavian URSULESCU

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.