Eveniment editorial la Giurgiu

Încet-încet, Giurgiu devine un oraș al artelor, cu concerte, spectacole, lansări de discuri și de cărți, cu siguranță și teatrul local își va recăpăta audiența de altădată.

Să ne amintim că după ce a ființat mult timp în Capitală, mai întâi peste drum de stadionul Dinamo, pe șos. Ștefan cel Mare, și apoi în Piața Lahovary, în actuala sală a Teatrului Tăndărică, Teatrul ”Ion Vasilescu” devenise instituție a județului Ilfov și se mutase la Giurgiu, cu o întreagă distribuție excepțională (era specializat pe music-hall, avea și corp de balet), din care făceau parte compozitorul și pianistul Edmond Deda (autor al concertului ”De la Bach la…Tom Jones”), compozitorul, dirijorul și trompetistul Valențiu Grigorescu, Doina Spătaru, Petre Geambașu, Cornel Constantiniu, Dorin Anastasiu, Mihaela Dumbravă, Rodica Paliu, Ion Ulmeanu, Norina Alexiu – cu siguranță cea mai puternică trupă de muzică ușoară dintre toate teatrele de revistă din țară.

Pe perioada directoratului dramaturgului Mircea M. Ionescu s-a chemat Teatrul Valah, după care a fost adoptată titulatura ”Tudor Vianu”, deși evident cea anterioară era mai inspirată. Revenind la zilele noastre, motorul acțiunilor culturale este indiscutabil Biblioteca județeană, condusă de Daniela Bardan – o femeie energică, riguroasă și decisă să readucă orașului și județului faima de odinioară, fiindcă de aici au pornit în viață o serie de personalități, între care scriitorul I. A. Bassarabescu (al cărui nume îl poartă biblioteca), compozitorul, dirijorul și interpretul Dumitru Mitică Lupu (în memoria căruia doamna Bardan pregătește o frumoasă omagiere chiar în acest an – evident vom reveni), actrița Magda Popovici, binecunoscuții oameni de fotbal Gino Iorgulescu și Ovidiu Ioanițoaia și mulți alții, care nu-mi vin acum în minte.

Am lăsat-o intenționat la urmă pe cea care de fapt este eroina reportajului de față – cântăreața, actrița, realizatoarea TV, jurnalista (an de an publică relatări de la festivalul de la Sanremo în publicația ”Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România) și, așa cum vom vedea aici, scriitoarea Ileana Popovici.

Încântătoarea artistă, în continuare cu o prezență activă pe micul și pe marele ecran, nemaivorbind de diversele festivaluri muzicale și de film din țară, s-a născut și locuiește în comuna Buturugeni din județul Giurgiu, fiind fiică (părinții săi au fost refugiați din Basarabia) și nepoată de preot.

A studiat vioara (colegă de școală cu compozitorul Ulpiu Vlad), a absolvit Conservatorul din București și până la pensionare a lucrat la TVR, atât în secția ”Ilustrație muzicală”, cât și ca realizatoare și prezentatoare de emisiuni.

Pe tărâm muzical a colaborat mult cu Richard Oschanitzky, cântându-i multe compoziții și fiind alături de acesta atât în viață, cât și și în muzica de film, de altfel a îngrijit apariția unui album discografic cu creațiile acestuia.

Solistă diafană, cu o voce gingașă, delicată și sensibilă, Ileana Popovici a înregistrat numeroase melodii de muzică ușoară și de jazz, dar mai presus de toate rămâne specialista noastră nr. 1 în tălmăcirea bossanovei.

La precedenta lansare din ospitaliera grădină de vară a Bibliotecii județene din Giurgiu, anul trecut (a cărții biografice dedicate chiar Ilenei Popovici și scrise de nepoata ei Radmila Popovici), protagonista a avut surpriza de a se reîntîlni cu fosta sa colegă de rafinate interpretări vocale Puica Igiroșanu, astăzi călugărită sub numele de Maica Anastasiana.

Evenimentul la care ne referim în aceste rânduri, fiind precedat de această lungă, dar necesară introducere nu mai are nevoie de prea mult spațiu. Sub nucul marcat de o plăcuță ce-i poartă numele, Ileana Popovici a prezentat numerosului public (incredibilă audiență, în ciuda caniculei, pur și simplu s-a stat și în picioare!) cartea pe care a dedicat-o celebrului ei unchi Veceslav Harnaj, fondatorul apiculturii românești moderne și timp de două decenii președinte al asociației internaționale de profil, Apimondia.

De altfel, însăși autoarea cărții a crescut printre stupii din grădina de la Buturugeni, iar la lansarea de la Giurgiu a adus macheta, realizată de preotul Constantin Enache din com. Podișor, a stupului în formă de biserică al bunicului său din Basarabia!

Evident, lumea apiculturii a fost consistent reprezentată de personalități în domeniu, unii foști colaboratori sau elevi ai lui Veceslav Harnaj: venerabilul ing. dr. Ion Popescu, Roxana Spulber (de la Institutul pentru cercetare și dezvoltare apicolă), Agripa Popescu (membru al filialei București-Ilfov al asociației crescătorilor de albine), Marian Pătrașcu (președinte al acestei asociații și șef al ”Patrulei apicole urbane”).

Legat de această inedită patrulă am aflat că mierea urbană este una de top și că americanii au înțeles asta, instalând stupi pe acoperișurile clădirilor!

Că a fost un eveniment apreciat și respectat la cel mai înalt nivel local este faptul că au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului județean (președintele Dumitru Beianu, vicepreședintele Elisabeta Mihalcea), ai Primăriei (primarul Adrian Valentin Anghelescu – care este pilot comandant pe avioane Airbus 318!, viceprimarii Marian Damian și Ionel Muscalu), ai Direcției județene pentru cultură (directorul executiv Șerban Crăciunescu), nemaivorbind de admirabila Mădălina Naipeanu, președinte al asociației Inner Wheel Danubius, care și de această dată a fost alături de gazde, sprijinind financiar editarea acestui al 108-lea (!) volum din colecția ”Biblioteca giurgiuveană”, coordonată de Daniela Bardan. Evenimentul a fost amplu reflectat de mass-media locale, fiind filmat și de posturile centrale Cinemaraton (realizator Cătălin Chirilă), Agro TV, TVR (”Viața satului”), așa cum am remarcat prezența a numai puțin de patru fețe bisericești, a melomanului Ștefan Chiriacescu (colaborator al revistei ”Actualitatea Muzicală”) sau a inimoasei bibliotecare din com. Buturugeni, Valerica Micu.

Remarcabila solistă Lorena Oltean, redactor la postul de radio ”Antena satelor”, a oferit un excepțional recital incluzând piesele ”Miere dulce-i dragostea” (titlu excelent ales!), ”Câte frunze îs în nuc”, ”Hai mândruță-n deal la vie”, ”La Nistru la Mărioara”.

În deschiderea și în încheierea manifestării, în timpul ședinței de autografe, Ileana Popovici a oferit celor prezenți secvențe muzicale clasice legate de specificul întâlnirii și de subiectul cărții sale, recomandate de prof. univ. dr. Mihai Cosma de la Universitatea Națională de Muzică din București, redactor-șef al revistei ”Actualitatea Muzicală”.

Așa încât toată lumea și-a reamintit, între altele, ”Zborul bondarului” de Rimski-Korsakov, plecând către casă cu cartea sub braț și cu amintirea unui eveniment dulce ca mierea…

Octavian URSULESCU

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.