Expert american: Sportul a devenit din ce în ce mai mult o parte centrală a războaielor culturale

În timp ce, pe de o parte, mișcarea antirasistă a generat un val mondial, un nou studiu realizat la Universitatea de Stat din Ohio pune în lumină faptul că opiniile americanilor cu privire la… sport au legătură cu rasa, etnia și fidelitățile lor politice.

Mai mult, opiniile care nu au legătură cu sportul, cum ar fi sentimentele lor despre mișcarea Black Lives Matter, se sincronizează în general cu credințele legate de sport.

Această cercetare s-a axat pe întrebarea dacă este considerat acceptabil ca sportivii să îngenuncheze în timpul imnului național în semn de protest față de nedreptățile rasiale.

Cercetătorii au descoperit o diferență de 82% între cele două variante de răspuns, totul în funcție de combinațiile de credințe în ceea ce privește rasa, orientarea politică și intențiile de vot ale fiecăruia dintre cei chestionați.

Sportul este și a devenit din ce în ce mai mult o parte centrală a războaielor culturale. Sportul nu este un teren neutru”, spune Chris Knoester, profesor de sociologie.

Iată și detaliile foarte interesante ale acestei analize. Americanii albi sunt „deosebit de susceptibili” să se opună îngenuncherii ca formă de protest (73%); americanii de culoare au mult mai multe șanse să sprijine aceste gesture făcute în timpul intonării imnului național – 32% dintre afro-americanii chestionați se declară împotriva îngenuncherii.

Autorii studiului adaugă că latinii și alte etnii din acest sondaj mai degrabă susțin aceste gsturi.

Cercetarea a cântărit, de asemenea, aspecte din afara sportului și au descoperit că răspunsurile s-au aliniat în continuare cu punctele de vedere sportive.

Echipa de stat din Ohio i-a întrebat pe americani despre egalitatea în rândul studenților albi, latini și de culoare, precum și despre opiniile lor generale despre mișcarea Black Lives Matter. Rezultatele au fost aproape similare: adulții albi care se opun valului antirasist și cred că studenții latini sau cei de culoare obțin mai multe avantaje educaționale s-au dovedit în proporție de 85% împotriva protestelor afișate cu ocazia intonării imnului național.

Pe de altă parte, adulții de culoare cred că albi sunt mai avantajați în societate, susțin Black Lives Matter și doar  21% se opun ideii ca sportivii să îngenuncheze.

La capitolul preferințe politice, a reieșit că simpatizanții democrați sunt în proporție mai mare susținători ai mșcării antirasiste. Pe de altă parte, indecișii politic sunt în proporție de 66% înclinați să nu susțină acest gest.

Studiul pune în lumină faptul că rasa, etnia și credințele politice sunt toate legate de opiniile despre aceste probleme sportive”, conchide profesorul David Ridpath, care a participat la elaborarea cercetării.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.