Expozitia In lumea personajelor lui Lowendal – VEZI VIDEO!

Anul acesta se aniverseaza 120 de ani de la nasterea celebrului artist George Lowendal (1897-1964). Cu aceasta ocazie, Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si Fundatia Lowendal au organizat expozitia In lumea personajelor lui Lowendal.

Cele circa 120 de lucrari expuse ilustreaza diversitatea activitatii artistice a lui George Lowendal. Expozitia prezinta picturi, schite scenografice si de costum realizate in perioada Cernauti, schite proletcultiste, afise si reclame. Aceasta complexa expozitie poate fi vizitata in perioada 13 octombrie – 31 ianuarie 2018, la Muzeul Colectiilor de Arta, Calea Victoriei nr. 111, Bucuresti.

 

Expozitia In lumea personajelor lui Lowendal organizata in salile de la parterul Muzeului Colectiilor de Arta, releva forta creatoare a acestui artist prolific, a carui opera acopera genuri si stiluri diferite, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vana expresionista, de la peisaje influentate de lectia impresionismului si postimpresionismului la pictura religioasa neobizantina.

 

In deschiderea expozitiei au vorbit curatorii expozitiei Ruxandra Demetrescu si Cristina Cojocaru, alaturi de nepoata artistului, Ariadna Lowendal-Danila, Presedinta Fundatiei Lowendal.

 

Despre artistul George Lowendal (1897-1964)

 

Nascut in 1897 la Sankt-Petersburg într-o familie nobila, cu vechi radacini princiare daneze, George Lowendal ajunge in Romania dupa Primul Razboi Mondial printr-un accident al sortii: intuind pericolul reprezentat de puterea comunista ce a dat nastere Rusiei sovietice (caci tatal sau fusese un personaj activ pe langa tar in ultimele sale clipe), tanarul artist se va refugia strategic, din orasul natal, la marginile imperiului noii Rusii de atunci– in Basarabia, la Soroca, in Balti – pentru ca mai apoi sa il regasim intr-un nou inceput de drum, la Cernauti. Dar, dupa Primul Razboi Mondial regiunea aceasta frontaliera va fi afiliata Romaniei si astfel, protejat de noul statut, Lowendal va schimba tara fara a schimba teritoriul. El devine un „emigrant”, un artist rus afiliat Romaniei. Va poposi mai intai la Bucuresti (1921-1925) si se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernauti, unde va lucra ca pictor scenograf si director tehnic al nou infiintatului Teatru National. Scenografiile sale cunosc o deosebita apreciere la Cernauti, sau la Timisoara, iar despre pictorul George Lowendal se vorbeste ca despre unul din cei mai puternici artisti ai realismului romanesc, panzele sale fiind elogiate in epoca de critici de referinta precum Ionel Jianu si Ion Frunzetti.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.