Fața nevăzută a tragediei din Apuseni – Octavian ANDRONIC

Un mare om de spirit francez dădea o originală definiție unanimității: când toată lumea este de acord, înseamnă că nimeni nu gândește prea mult.

O astfel de unanimitate a generat afirmația făcută de medicul Radu Zamfir după accidentul din Apuseni: Iovan ne-a salvat viața! De aici până la idolatrizare n-a mai fost decât un pas făcut cu râvnă de presa tabloidă de toate culorile, în veșnica sa goană după senzaționalul la îndemână. Tot respectul pentru îndemânarea profesională a lui Adrian Iovan, pentru experiența și efortul său de a ieși dintr-o situație-limită, cu prețul propriei sale vieți. Dar, de aici până la a face din el un erou național mi se pare o exagerare. A lipsit doar decorarea sa post-mortem Steaua României rămasă dispobinilă de la Tokes pentru ca pachetul omagial să fie complet.

Într- un fel, afirmația medicului a pus punct oricărei căutări a adevărului de până la producerea accidentului, obiectul unic al investigațiilor și speculațiilor devenind localizarea catastrofei de către insituțiile responsabile și întârzierile nepermis de mari în găsirea și salvarea supraviețuitorilor.

Aici s-a produs clasica fractură între opțiunile  diverselor categorii de analiști de ocazie în care interesele politice și-au aflat un purtător de cuvânt.

Iată însă că, o zi înainte ca interesul pentru subiect să se stingă sub impactul nămeților, cineva a fluierat în biserică: un profesor specialist aerospațial, a emis ipoteza că accidentul s-a produs din cauza lui Iovan. Mai exact a imprudenței de care acesta a dat dovadă, plecând în misiune în condiții meteo improprii și efectuând manevra riscantă a scăderii altitudinii în locul întoarcerii aparatului spre cel mai apropiat aeroport disponibil.

De ce ar fi făcut Adrian Iovan aceste erori? O explicație ar putea sta în situația sa materială. După ce Boc i-a tăiat drastic din pensie a fost nevoit să recurgă la orice posibilitate de a-și completa veniturile. Inclusiv aceste zboruri pe aparate obosite și nesigure. Nu-și putea, probabil, permite să refuze misiunea, dintr-un astfel de motiv și și-a forțat norocul sperând că lucrurile nu vor derapa după cum s-a întâmplat.

Probabil că aceeași obstinație a funcționat și în cazul deciziei de continuare a zborului, în ciuda condițiilor meteo agravate și este surprinzător că un profesionist de talia sa n-a luat în considerație fenomenul agravării givrajului în condițiile zborului la joasă altitudine.

Sunt, evident, supoziții. Care ar trebui luate în calcul în ancheta aflată în derulare, chiar cu riscul de a se afecta imaginea indusă cu anticipație de excesele publicistice într-un public care resimte acut nevoia de eroi prin care să contracareze defilarea interminabilă pe modele negative pe care ni le oferă o realitate incontrolabilă.

Evident, o concluzie de acest fel nu mai are nici o importanță pentru Adrian Iovan. Are însă pentru noi și pentru cei care poate că nu meritau să trăiască experiența unei supraviețuiri, fie ea și miraculoasă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.