Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Femei condamnate pentru crime de război

Publicat: vineri, 25 ianuarie 2019

 

La conflictele din fosta Iugoslavie au participat și mii de femei, iar unele dintre ele au fost condamnate pentru crime a căror brutalitate a egalat-o și uneori chiar depășit-o pe cea a militarilor bărbați.

Deseori trecut cu vederea, rolul femeilor în războaiele din fosta Iugoslavie a existat și a generat crime sângeroase. La sfârșitul anului 2018, Curtea Supremă de la Belgrad o condamna pe Ranka Tomic, fost soldat sârb în Bosnia, la cinci ani de detenție pentru torturarea și uciderea unei asistente medicale în vârstă de 18 ani, în 1992. Acest caz s-a dovedit ieșit din comun din cauza faptului că și victima, și asasina, sunt femei, precum și din cauza extremei violențe cu care a fost comisă crima. Tomic i-ar fi ordonat tinerei capturate să se dezbrace și să-și sape mormântul cu mâinile goale. În tot acest timp, a bătut-o cu bețe, împreună cu camarazi de arme, au scrijelit-o cu cuțite, apoi i-au tăiat o ureche. Când agresorii s-au plictisit, i-au tras tinerei un glonț.

Deși majoritatea mărturiilor din războaiele fostei Iugoslavii vorbesc despre agresiuni de toate felurile asupra femeilor, există și cazuri de femei care s-au alăturat forțelor militare și au comis atrocități. De pildă, în fosta Armată a Bosniei-Herțegovina figurau înrolate 5.360 de femei, unele activând în logistică, altele direct în conflictele de teren. Prima femeie condamnată de o curte internațională ca urmare a brurtalității actelor comise în anii 1990 a fost Biljana Plavsic, fostă președintă a Republicii Srpska, care a primit o sentință din partea Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, fiind găsită vinovată de genocid, exterminare, crime numeroase și alte infracțiuni de maximă gravitate. A pledat vinovată și a executat 11 ani de temniță, dar, odată întoarsă acasă, a început să declare public că nu este inocentă și că recunoscuse totul doar pentru a primi o sentință mai blândă…

În interiorul statelor din Balcani au mai existat în istoria recentă condamnări ale unor femei acuzate de crime de război: Nada Kalaba, Sladjana Korda, din Armata Populară Iugoslavă, Ivanka Savic, o civilă care a comis acte îngrozitoare împotriva semenilor săi, Azra Basic, fostă membră a Consiliului de Apărare din Croația, supranumită „două cuțite”, care îi tortura pe prizonieri în maniere greu de descris, Albina Terzic, găsită vinovată de abuzuri psihice teribile, Monika Karan Ilic, acuzată de tortură, Marina Grubisic Fejzic ș.a.

Detenția nu pare să le fi schimbat atitudinea multora dintre aceste femei. „Am stat în locuri în care bărbații nu aveau curaj să stea, sunt mândră de ceea ce am făcut și nu mă consider criminal de război”, afirmă Fejzic.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=107673

Publicat de la data ian. 25 2019. Categorii ACTUALITATE, EVENIMENT, EXTERN, JUSTIȚIE, POLITICĂ EXTERNĂ, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 iulie 2020, 11:14
 

V
Soare
28°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 33°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 57%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 7
Răsarit: 5:39
Apus: 21:02
Prognoza 8 iulie 2020
Zi
 

NV
Parţial însorit
27°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

N
Senin
16°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-07-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 07 iulie, ora 03:00 – 07 iulie, ora 12:00; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : MESAJ 3/3 – INSTABILITATE ATMOSFERICĂ ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 07 iulie, ora […]

Loto

Horoscop

  • 308.972 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team