Festivalul Tarafuri şi fanfare la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", 31 august – 1 septembrie 2013

Asociaţia Mişcarea de rezistenţă şi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează, în perioada 31 august -1 septembrie 2013, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi fanfare, o adevărată sărbătoare a muzicii ţărăneşti. Evenimentul, iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă în spiritul Recursului la România, s-a transformat, iată, într-o veritabilă Mişcare de rezistenţă.
Festivalul Tarafuri şi fanfare, ediţia a VIII-a, a fost selectat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în cadrul concursului de proiecte culturale, desfăşurat la începutul anului 2013, fiind clasat pe locul I la aria Patrimoniu imaterial, fiind, aşadar, un proiect cultural finanţat de AFCN.
Amfitrionul manifestării este, ca de fiecare dată, începând cu cea de-a doua ediţe, muzicianul Grigore Leşe. A VIII-a ediţie se întoarce în 2013 în Bucureşti, în frumosul sat de la Şosea, – Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti- unde va fi creată o atmosferă autentică a satului românesc, cu lăutari bătrâni dar iscusiţi, care n-au uitat ce au învăţat de la părinţii lor, filtrând cântecul prin sufletul lor, brodând versurile după cum le-au fost rânduite de cei care, în mod testamentar, le-au lăsat moştenire.
Prima ediţie a Festivalului Tarafuri şi fanfare a avut loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Manifestarea a poposit, ulterior, pe uliţele Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, din Dumbrava Sibiului, în mai multe ediţii, iar de aici a pornit din nou la drum şi s-a oprit şi la Suceava, în Ţara de fagi, la Muzeul Bucovinei.
Muzicanţii, descoperiţi de Grigore Leşe în căutările sale necontenite, au fost aleşi de fiecare dată pe sprânceană. Muzicianul Grigore Leşe a selectat strict participanţii, în spiritul manifestării, pentru a nu lăsa să se stingă aceste bijuterii ale muzicii tradiţionale, aflate, din păcate, pe cale de dispariţie.
Odinioară, în multe zone ale ţării, muzica de fanfară sau de taraf era nelipsită. Tot satul avea fanfară sau taraf ce cântau la nunţi, înmormântări, la bal şi la război, la joc şi la hramul bisericii. Puţine tarafuri şi fanfare tradiţionale au supravieţuit vremurilor schimbătoare şi au reuşit să-şi păstreze repertoriul, au reuşit să-i convingă pe oameni să nu se înstrăineze de ritmurile locului şi nici de riturile transmise prin generaţii!
Festivalul Tarafuri şi fanfare reprezintă o întoarcere în timp, în vremurile bune, pe când românul ştia să petreacă, ştia sa asculte, ştia să trăiască!

Sâmbătă şi duminică, 31 august şi 1 septembrie a.c., orele 15.00 – 19.00 – Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Kiseleff, nr. 28 – 30, sector 1, Bucureşti, 021 317 91 03/int. 178

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.