Firmele „zombie” au acumulat datorii uriașe

Politicile din zona euro menite să păstreze economia pe linia de plutire în timpul pandemiei au sprijinit în mod accidental firmele numite „zombie” și este necesară o mai bună direcţionare a sprijinului, a informat Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Firmele zombie, păstrate în viaţă datorită disponibilităţii creditării ultra-ieftine, afectează avansul economiei, deoarece ele iau fonduri de la companiile viabile, nu realizează o eficienţă sporită şi pun în pericol bilanţurile băncilor.

Firmele zombie au avut probabil acces la moratoriile şi la schemele guvernamentale de garantare a împrumuturilor din zona euro”, se arată în raportul privind evaluarea stabilităţii financiare, publicat de instituția financiară europeană.

Păstrând același ton, BCE strecoară printre termeni ca probabil, accidental sau ar fi putut și informația că impactul firmelor zombie este modest.

Doar că think-tankurile citate de „Financial Times” spun altceva. Institutul de cercetare economică din Köln consideră că suspendarea de către Germania a obligației de a depune cererea de intrare în faliment (o măsură introdusă extinsă pentru companiile cu îndatorare excesivă legată de pandemie până la sfârșitul acestui an) a dus la crearea altor 4.300 de companii zombi.

O altă notă, a băncii franceze Natixis, estimează că proporția companiilor care sunt „zombi” a crescut de la 3,5% la începutul anilor 1990, până la aproape 11% la sută în 2008 și a ajuns la 21% în 2019 – adică aproape un sfert înainte de pandemie!

Ce scrie Bloomberg, care a realizat o analiză extinsă despre firmele zombie de peste Ocean? Că au acumulat datorii de două trilioane de dolari și că acest spor numeric va afecta economia SUA ani de-acum înainte.

De la Boeing Co., Carnival Corp. și Delta Air Lines Inc. până la Exxon Mobil Corp. și Macy’s Inc., multe dintre cele mai emblematice companii din țară nu câștigă suficient pentru a-și acoperi cheltuielile, un criteriu cheie pentru statutul de zombi.

Peste 200 de corporații s-au alăturat rândurilor așa-numitelor firme zombie de la debutul pandemiei, potrivit analizei datelor financiare de la 3.000 dintre cele mai mari companii cotate la bursa din țară.

De fapt, zombii reprezintă acum aproape un sfert din aceste firme. Mai grav, au adăugat aproape 1 trilion de dolari în datorii în bilanțurile lor în acest interval, ducând obligațiile totale la 1,98 trilioane de dolari. Este mai mult decât ce se înregistra în vârful crizei financiare precedente.

Ca și în avertismentul voalat al BCE, jurnaliștii Bloomberg atrag atenția că ajutând sute de companii aflate în dificultate să obțină acces practic liber la piețele de credit, factorii de decizie politică pot direcționa fluxul de capital și către firme neproductive.

Am ajuns la punctul în care ar trebui să ne întrebăm care sunt consecințele neintenționate. Fed, din motive de stabilitate, a decis să intervină. Știau că sunt urmează să creeze zombi. Întrebarea care se pune este cum rămâne cu companiile care au fost ținute în viață și care altfel ar fi ieșit din afaceri?”, afirmă Torsten Slok, economist-șef al Apollo Global Management Inc, companie de investiții din New York.

În timp ce firmele de zombi sunt mai frecvent asociate cu Japonia anilor 1990, Europa post-criză sau chiar China în ultimii ani, în SUA au crescut de peste un deceniu, alimentate și de ani de politică monetară foarte slabă. Sunt considerate îndeobște obstacole economice, întrucât păstrează activele blocate în companii care nu își permit să investească.

Există, pe de o parte, povești de revenire a companiilor din perioadele de zombie, dar analiza arată că Boeing și-a văzut obligațiile totale crescând cu peste 32 de miliarde de dolari, Delta a adăugat 24,2 miliarde de dolari, Exxon 16,2 miliarde de dolari și Macy’s 1,2 miliarde de dolari.

Invitate de Bloomberg să exprime un punct de vedere, aceste companii foarte mari au trimis jurnaliștii la texte publicitare comise de birourile de PR, care vorbesc despre „eforturile producătorului de petrol pentru a reduce cheltuielile de funcționare” sau despre „încrederea în poziția financiară a companiei, care se așteaptă să aibă suficientă lichiditate pentru a finanța operațiunile” sau intenția de a face din reducerea datoriilor „un element-cheie, odată ce fluxurile de numerar vor revini la niveluri mai normale”.

Economiștii au avertizat multă vreme că zombii sunt mai puțin productivi, cheltuiesc mai puțin pe capital și cresc mai puțin din punct de vedere al ocupării forței de muncă și al activelor decât colegii lor.

Noile cercetări efectuate de Banca pentru decontări internaționale arată că zombii pot fi chiar mai dăunători unei economii decât se credea anterior.

Nu numai că firmele rămân într-un statut de zombi mai mult decât în anii trecuți, dar din aproximativ 60% dintre firmele care reușesc să părăsească în cele din urmă această stare, multe prezintă o slăbiciune prelungită a productivității, a profitabilității și a creșterii, ducând la un termen lung de subperformanță.

Mai mult, firmele care reușesc revenireaau de trei ori mai multe șanse să devină din nou zombi comparativ cu firmele care nu au fost niciodată în această postură, potrivit datelor unui studio internațional de anvergură, care a examinat companiile din 14 economii avansate, în decurs de trei decenii.

Reprezentanții Rezervei Federale Americane au refuzat să comenteze pe tema companiilor zombie.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.