Flacăra pasiunii pentru artă

În condițiile în care tot mai puțini sînt tinerii care se apropie de arta adevărată și de tradițiile strămoșești, ni se par exemplare carierele unor personalități care, în diverse regiuni ale țării, sînt adevărate ”mărci înregistrate” ale pasiunii pentru cultură.

Așa este, în județul Argeș, Mariana-Claudia Filipescu, cîntăreață de romanțe și de muzică populară, pictoriță, publicistă, realizatoare TV, animatoare culturală și membră a unui reputat cor. Chiar dacă studiile universitare, master-ul și profesia au fost în cu totul alt domeniu, în ultima vreme dînsa a readus în prim-plan dragostea pentru muzică, succesele din tinerețe, din anii  70, neputînd fi uitate.

A studiat canto clasic la Școala de arte, cu prof. Andra Costrea Bivol, dar a urmat și cursurile Școlii de pictură, la clasa preot-profesor Florin-Liviu Cioacă, la Casa de cultură ”Tudor Mușatescu” din Cîmpulung-Muscel.

După participarea la mai multe vernisaje de grup, dar și expoziții personale de pictură a devenit membră a cenaclului de Artă Plastică ”I. D. Negulici” din Cîmpulung, în prezent fiind vice-președinte al cenaclului. La sfîrșitul anului trecut, cu ocazia aniversării jubileului cenaclului, a fost inclusă, alături de membri marcanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu zece lucrări în albumul de pictură ”Semicentenar 1970-2020”.

Pe lîngă numeroase expoziţii de grup, cele personale au impus-o drept o pictoriță originală, cu mare personalitate, distingîndu-se în special pe tărîmul naturilor moarte și a imaginilor florale (parte inspirate de propria grădină!).

Amintim doar două din aceste expoziții personale: ”Culori pe ritmuri de romanță”și ”Romanță pentru ochi și suflet” – iată că dragostea pentru acest gen muzical a fost transferată și pe șevalet, notînd aici și participarea la tabăra de pictură ”Romanță și poezie în culorile toamnei” – cele mai recente expoziții de grup fiind cele intitulate ”Ritmuri hibernale”, ”Memoria culorilor”, ”Salonul de primăvară”.

Dar să nu vă închipuiți că asta e tot, energia și puterea de muncă ale artistei fiind remarcabile și atingînd diverse domenii artistice. Este membră a ”Asociației folcloriștilor argeșeni”, publicînd patru lucrări din tematica ”Patrimoniul cultural imaterial-actualitate și perspectivă” în ”Caiete folclorice”, la editura Alean.

Este de aproape un deceniu componentă a coralei ”Ars Nova” din Pitești (și vice-președinte al Asociației corale omonime), cu care a luat parte la numeroase festivaluri și concerte în țară și peste hotare.

Pe lîngă susținuta activitate muzicală – folclor, romanțe, corală – ei i se datorează organizarea primei ediții a concertului de pricesne ”Învierea Domnului Iisus Hristos”, dar și a concertului de colinde ”Întîmpinarea Nașterii Domnului Iisus Hristos”, ambele la biserica din satul Livezeni.

În plan muzical, de departe romanța este cea care a revelat-o pe plan național și în special numeroșilor iubitori ai acestui gen muzical-poetic atît de legat de fibra națională a poporului român.

După cîteva prezențe pe podium la festivalul național de romanțe ”Nae Leonard” de la Cîmpulung-Muscel, prima consacrare importantă la ”nava-amiral” a genului, festivalul ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, vine în 2008, cînd Mariana-Claudia Filipescu este recompensată cu Premiul special al Fundației ”Crizantema de aur”.

Ulterior ea avea să mai figureze de două ori în palmaresul manifestării nr. 1 a genului: premiul special al Centrului județean de cultură Dîmbovița (în 2011), precum și premiul II la secțiunea de Creație (în 2014), bucurîndu-se de aprecierea directoarei artistice a manifestării, reputata interpretă Alina Mavrodin Vasiliu.

Începînd din anul 2006 a fost nelipsită dintre laureații sau artiștii invitați pentru recitaluri la toate evenimentele importante ale romanței, fiind o artistă apreciată în domeniu, cu nu mai puțin de 24 de distincții la activ: premiul II la Festivalul internațional ”Crizantema de argint” de la Chișinău (2012), distincții prestigioase la festivalurile ”Poveste de toamnă” (Baia-Mare), ”Roze pe Bega” (Timișoara), ”Te-aștept pe-același drum” (Zlatna) – Premiul revistei ”Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în 2017, ”Nicolae Florei” – Bocșa (premiul I și apoi recital la ediția următoare). Dar, se înțelege, cel mai legată este de manifestarea ei de suflet, cea de la Cîmpulung-Muscel, ”acasă”, cum s-ar spune, unde a cucerit în 2011 Trofeul ”Nae Leonard” la festivalului național al romanței, ediția a 7-a. Acesta a devenit ulterior internațional, iar din 2013 Mariana-Claudia Filipescu este membru în juriu și, de cîțiva ani, directoare artistică a manifestării.

Anul trecut, în pandemie, dînsa s-a implicat activ, alături de oficialitățile locale, pentru a marca totuși evenimentul fără a se pierde un an, organizîndu-se un concert intitulat ”Gala romanței – Rapsodii de tomană”, la care au fost invitați laureați ai edițiilor anterioare. Atît pe scena festivalurilor de care am amintit, cît și la posturile de televiziune unde a fost invitată (TVR2, Etno TV, Favorit TV, precum și diverse posturi din țară), artista a dat viață zecilor de romanțe cunoscute marelui public (după cum se vede are un repertoriu extrem de bogat), compuse de Ion Vasilescu, Guilelm Șorban, Henry Mălineanu, Ion Filip, Elly Roman, Aurel Giroveanu, Moise Mitulescu (”Te iubesc, Cîmpulung!” – un adevărat imn al orașului), Vespasian Vasilescu, Aurel Maxiny, Nelu Danielescu, Ioan Tomescu, Alexandru Leon, Mia Braia, dar mai ales Constantin Bardan.

Am scris ”mai ales”, fiindcă de compozitorul ieșean se leagă un proiect ambițios, ce va începe să prindă contur în această primăvară: finalizarea înregistrărilor unor romanțe foarte dragi inimii ei, dar și a unor valsuri și tangouri compuse de Constantin Bardan, în acompaniamentul orchestrei Radio, dirijor Adrian Grigoraș. Dar la un moment dat, inevitabil am spune, după activitatea publicistică și numeroasele prezențe televizate a venit și trecerea…în spatele camerei, vorba vine.

Debutul s-a produs în decembrie 2020, la invitația directoarei Centrului Cultural Pitești, Carmen Salub-Dumitrache (care a numit-o pe artistă ”Doamna romanței argeșene”), cu o primă emisiune moderată ”on line” și  intitulată ”Medalion cultural de romanță și pictură cu Mariana-Claudia Filipescu”. Invitat a fost Liviu Cioacă, directorul Casei de cultură ”Tudor Mușatescu” din Cîmpulung-Muscel, care așa cum am menționat este mentorul ei pe tărîmul picturii.

Cu această ocazie au fost trecute în revistă activitățile culturale din acel an atît de complicat și care n-au fost deloc puține: lansări de carte, vernisaje, tabere de pictură, festivalurile ”Stars of Song” (n-ar fi rău totuși dacă i s-ar atribui o titulatură în limba română…)-muzică ușoară și ”Sus la munte la Muscel”-folclor, ambele transmise on line, precum și concertul ”Gala romanței”, de care am amintit.

Cea de-a doua emisiune a purtat titlul ”Personalitatea multiplă a lui Mihai Eminescu”, fiind difuzată pe 14 ianuarie 2021, cea mai recentă fiind dedicată, în martie, femeii. În fiecare din aceste emisiuni, Mariana-Claudia Filipescu este nu numai moderatoare, avînd în fundal cîteva din tablourile proprii, dar cîntă romanțe și muzică populară. De pildă, în cea dedicată poetului nostru național a dat viață romanțelor ”Pe lîngă plopii fără soț”, pe muzica lui Guilelm Șorban, dar și ”Lampa” de Ion Filip, pe versurile Veronicăi Micle.

Așa cum declara într-un interviu, Mariana-Claudia Filipescu iubește muzica și pictura, dar și lectura, florile, dansul, arta fotografică. Pentru meritele și realizările sale a fost recompensată cu ”Diploma de excelență” la Zilele municipiului Cîmpulung-Muscel și a fost învestită cu titlul de Cetățean de onoare al comunei Stîlpeni, dar mult mai importante sînt recunoașterile din partea publicului. Așa încît să așteptăm vernisajul expoziției personale de la Cercul Militar Național și mai ales albumul muzical realizat în colaborare cu compozitorul Constantin Bardan.

Octavian URSULESCU

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.