Fotbalul românesc este (inca) departe de profesionism Cantonament de tip „sovietic” sau libertate?

l Criticile aduse de Mircea Lucescu cantonamentelor montane in care se pregatesc fotbalistii din România au stârnit serioase dispute pe aceasta tema.
l Pentru ca fotbalistii din tara au mari deficiente din punct de vedere fizic si nu duc o viata sportiva normala, tehnicienii autohtoni sunt obligati sa foloseasca „metoda sovietica” a cantonamentelor de lunga durata.
l Astfel, jucatorii scapa, de voie de nevoie, de kilogramele in plus pe care le-au acumulat in vacanta, lucru aproape de neconceput in fotbalul profesionist din strainatate.

Si Lucescu a „organizat” cantonamente

O noua premiera a aparut in fotbalul românesc. Totul a pornit de la declaratia lui Mircea Lucescu care, in timpul sederii in Antalya, cu Besiktas, a afirmat ca interminabilele cantonamente montane sunt „metode sovietice” lipsite de logica si sens.
Reactia antrenorilor din tara nu s-a lasat prea mult asteptata. Primii care au comentat au fost cei tineri. Multi dintre ei si-au adus aminte ca inainte de 1989 au participat chiar sub comanda lui Lucescu la cantonamente lungi si obositoare, unele durând doua luni.
Tehnicienii din tara au gasit repede argumente pentru a-si explica decizia. Adevarul insa, ca de fiecare data, este undeva pe la mijloc.

„Il Luce” s-a schimbat dupa ce a antrenat afara

Atunci când antrena pe Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucuresti sau echipa nationala, Lucescu a procedat exact invers fata de cum a declarat. Cantonamentele au existat, pregatirea centralizata a existat, chiar si masurile mai severe cu unii fotbalisti l-au evidentiat drept un antrenor exigent.
De ce s-a schimbat? In primul rând, pentru ca experienta a 12 ani de antrenorat in strainatate, intr-un climat profesionist, i-a „slefuit” lui Mircea Lucescu filosofia despre fotbal. Din pacate, cu toate ca are dreptate, „Il Luce” trebuie sa inteleaga ca in România este altceva.
Mentalitatea fotbalistilor români este principala problema. Un jucator de Divizia A, care, dupa o luna de vacanta, vine cu kilograme in plus, nu are nimic comun cu notiunea de profesionism.

Jucatorii straini nu stiu ce-i aia cantonament. Sunt lasati liberi

Daca pe jucatorii de la Real Madrid, Brescia, Inter, Besiktas etc. poti sa-i tii acasa pentru ca sunt seriosi si duc o viata sportiva, in România trebuie sa faci cantonament pentru a fi sigur ca fotbalistul X sau Y nu manânca prea mult, sau nu fuge noaptea prin baruri.
Pentru jucatorii din tara, din pacate, „metodele sovietice” de antrenament ii mai aduc cu picioarele pe pamânt.
O alta explicatie a tehnicienilor din România este aceea ca fotbalistii nostri au probleme cu pregatirea fizica. O meteahna mai veche care vine ca „mostenire” de la centrele de copii si juniori. Acolo se face pregatire doar de dragul lumii, iar apoi rezultatele se vad. Din pacate, de foarte multe ori sunt negative. Astfel se explica rostul cantonamentelor montane care incearca sa mai corijeze câte ceva. Dar si asa este prea putin.

Nicolae Predesel

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Switch to desktop version