Frumusețe și glas de înger

Glas de înger”, așa a caracterizat-o un critic muzical după un turneu întreprins în SUA. Și adaugînd la acest har frumusețea și eleganța evoluției scenice, avem aproape în întregime imaginea unei artiste binecuvîntate cu toate darurile.

Vasilica Alina Tătaru este născută în luna martie, probabil de aceea iubește florile, în special cele de cîmp, fiindcă a copilărit  însoțită de dragostea mamei, Maria Tătaru (ea însăși o apreciată interpretă) și a bunicilor materni, amintirile din acei ani fiind legate de muzică.

A absolvit școala primară ”Al. I. Cuza” din Bacău, iar la 8 ani era deja o mică vedetă, cucerind toate trofeele și premiile I la concursurile la care lua parte, ca reprezentantă a Palatului Copiilor din Bacău.

Pentru a înțelege precocitatea talentului ei, la 10 ani a reprezentat România tocmai în Singapore, iar peste numai un an cînta la Atlanta, în SUA, la Jocurile Olimpice!

Meritul principal, ca inițiator al delegației noastre muzicale, îi revenea lui Alexandru Mironov, pe atunci ministru al Tineretului și Sportului.

În clasa a 4-a era deja colaboratoare a Ansamblului profesionist ”Plaiurile Bistriței”, înzestrările ei muzicale remarcabile determinînd transferul la o școală de specialitate, Colegiul Național de Arte ”George Apostu”, unde a studiat ca instrument principal violoncelul, dar, firește, și canto (interesant este faptul că mai tîrziu, mai precis în intervalul 2007-2009, a revenit la acest liceu, dar nu în bancă, evident, ci în postura de profesoară de canto).

În paralel a făcut parte din cunoscuta corală ”Armonia”, dirijată de prof. Gheorghe Gozar, cu care a efectuat turnee în întreaga Europă. Deși încă elevă, firește, la 17 ani este angajată la Ansamblul ”Busuiocul”, cu jumătate de normă, fără a neglija Olimpiadele naționale de muzică, unde a fost de fiecare dată laureată.

Din acest moment putem vorbi de trecerea hotărîtă la statutul de artistă profesionistă, colaborînd cu toate orchestrele din țară, înregistrînd numeroase apariții în cele mai importante emisiuni de televiziune, cum ar fi, la TVR1, ”Tezaur folcloric” (realizatoare Marioara Murărescu) sau la Antena 1 ”Duminica în familie”, program de mare audiență la acea vreme, prezentat de Mihaela Rădulescu.

Nu întîmplător am amintit de frumusețea Vasilicăi Tătaru, fiindcă și aceasta i-a adus multe distincții: Trofeul primei ediții a concursului ”Eu mi-SS mîndră-n sat”, în 2005 (cînd era însărcinată!), iar în 2010, de Ziua Națională a României, a fost răsplătită cu Premiul pentru Profesionalism, deși era din nou însărcinată, cu al doilea copil!

Inteligentă și determinată, artista nu s-a mulțumit însă cu recunoașterile acestea, așa încît în 2012 devine studentă a Facultății de Teatru din cadrul Universității ”George Enescu” din Iași, susținînd apoi și Masterul la aceeași facultate.

Evident că în tot acest timp n-a încetat nici o clipă să cînte, dar acum cîțiva ani a mai marcat o cotitură în activitatea sa. În casa bunicilor asculta cît e ziua de lungă, la un pick-up, discurile vinil cu romanțe, fiind fascinată de vocea unică a Ioanei Radu.

Deși mama ei îi tot spunea că romanța este un gen extrem de pretențios, vîrsta ideală pentru a o înțelege în toată profunzimea sa fiind după 40 de ani, micuța Vasilica interpreta romanțe încă de la 12, uimindu-i pe instrumentiștii ansamblului.

Dar abia în 2016, în cursul unui turneu în Bucovina, își dă seama că ar fi timpul să dea curs pasiunii din copilărie.

Așa a ajuns la Iași, la compozitorul Constantin Bardan, care, cucerit, nu numai că o sfătuiește legat de concursul de Interpretare, dar îi și propune să-i încredințeze, pentru secțiunea de Creație, melodia în primă audiție ”Cînd ai albit, iubite?”, pe versurile lui Viorel Vașuta.

După numai două repetiții s-au revăzut la cea mai mare competiție a romanței, Festivalul național ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, aducîndu-i compozitorului suprema victorie: premiul I, înmînat de președintele juriului, marele compozitor Eugen Doga.

La aceeași ediție Vasilica a figurat și în palmaresul secțiunii de Interpretare, dînd viață romanțelor ”Nu mai veni” și ”Nu se poate!”. În 2017 și 2018 a efectuat noi turnee în SUA, fiind primită cu căldură de publicul de acolo.

În prezent este profesoară la Școala populară de arte din Bacău, pregătind alți elevi care să-i calce pe urme, între care cei din ansamblul ”Mugurașii” din Agaș. Și poate că în viitor vor îmbrățișa cariera artistică și cei doi copii ai ei, Alin Cristian, 15 ani, și Smaranda Ioana, 10.

Am prezentat-o pentru prima oară pe Vasilica Tătaru atunci cînd avea…10 ani și am reîntîlnit-o cu încîntare din postura de amfitrion al festivalului ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, impresionat fiind de maturitatea cu care a abordat un gen muzical oarecum nou pentru ea, asta pînă cînd am aflat că este și actriță, ceea ce explică trăirea remarcabilă și sensibilitatea aparte, dublate de feminitate și șarm.

Iată de altfel ce declară ea despre romanță, mărturisirea aceasta urmînd a-i face sigur mare plăcere Alinei Mavrodin Vasiliu, directoare artistică a ”Crizantemei de aur” și promotoare neobosită a acestui gen atît de legat de spiritul românesc: ”Mă simt foarte legată de romanță, este aidoma unui dialog pe care l-am avut dintotdeauna cu inima. Probabil că fiecare avem un labirint al amintirilor, al copilăriei și reușesc să ajung la toate prin romanță: la bunici, la prima iubire, pe dealurile și ulițele satului unde am trăit tot ce a fost mai frumos și, recunosc, și ce a fost mai puțin fericit în viața mea…”.

Cîntăreață, actriță, profesoară, mamă, frumoasa și foarte talentata Vasilica Tătaru este, la numai 35 de ani, o certitudine a arenei muzicii și nu numai, marile împliniri urmînd a veni, sînt sigur, abia de-acum încolo.

 

   Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.