Gala Premiilor OSCAR 2018. Lista câștigătorilor

Pelicula „The Shape of Water” a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun film, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film. De altfel,pelicula a fost principala câştigătoare, cu patru statuete în palmares.

La această categorie au mai fost nominalizate filmele „Call Me by Your Name”, „Darkest Hour”, „Dunkirk”, „Get Out”, „Lady Bird”, „Phantom Thread”, „The Post”, şi „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”.

Acesta este cel de-al doilea premiu Oscar câştigat de cineastul mexican Guillermo del Toro, de această dată în calitate de producător. El împarte premiul cu J. Miles Dale. Del Toro a câştigat şi Oscarul pentru regie cu „The Shape of Water”.

Acţiunea filmului fantastic „The Shape of Water” se petrece la o bază secretă din SUA anilor ’60 unde o femeie de serviciu singură ajunge să aibă o relaţie unică cu o creatură hominidă amfibie ţinută în captivitate. Rolurile principale din acest film sunt interpretate de Sally Hawkins, Octavia Spencer şi Michael Shannon.

Frances McDormand, desemnată cea mai bună actriţă în rol principal

Actriţa Frances McDormand a primit  Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin, în cadrul celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, pentru rolul din filmul „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”.

Acesta este cel de-al doilea premiu Oscar din cinci nominalizări pentru McDormand care a câştigat şi cu rolul din „Fargo” (1997). Rolul din „Three Billboards outside Ebbing, Missouri” i-a adus actriţei americane şi un Glob de Aur.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Sally Hawkins („The Shape of Water”), Margot Robbie („I, Tonya”), Saoirse Ronan („Lady Bird”) şi Meryl Streep („The Post”).

Filmul „Three Billboards outside Ebbing, Missouri” vorbeşte despre lupta unei mame care trebuie să convingă autorităţile locale să continue ancheta privind moartea fiicei sale şi să prindă criminalul.

În producţia regizată de Martin McDonagh, care a semnat şi scenariul, mai joacă Sam Rockwell, câştigătorul premiului pentru cel mai bun rol secundar masculin şi Woody Harrelson.

Gary Oldman, câştigătorul premiului pentru cel mai bun actor în rol principal

Actorul Gary Oldman a primit  Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin, în cadrul celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, pentru rolul din filmul „Darkest Hour”.

La această categorie au mai fost nominalizaţi Timothee Chalamet („Call Me by Your Name”), Daniel Day-Lewis („Phantom Thread”), Daniel Kaluuya („Get Out”) şi Denzel Washington („Roman J. Israel, Esq.”).

Acesta este primul premiu Oscar obţinut de Goldman din două nominalizări. Actorul a fost nominalizat şi pentru rolul din „Tinker Tailor Soldier Spy” (2012). El a mai câştigat un Glob de Aur cu rolul legendarului premier britanic Winston Churchill din „Darkest Hour”.

Acţiunea filmului „Darkest Hour” se petrece la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, când soarta Europei atârna de un fir, iar nou-numitul premier britanic Winston Churchill trebuie să decidă dacă va negocia cu Adolf Hitler sau i se va împotrivi omului care avea să cucerească aproape întreaga Europă.

Alături de Gary Oldman, în acest film regizat de Joe Wright după un scenariu de Anthony McCarten, mai joacă, printre alţii, Lily James şi Kristin Scott Thomas

Guillermo del Toro, laureatul premiului pentru cel mai bun regizor

Regizorul mexican Guillermo del Toro („The Shape of Water”) a câştigat, duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

La această categorie au mai fost nominalizaţi Christopher Nolan („Dunkirk”), Jordan Peele („Get Out”), Greta Gerwig („Lady Bird”), Paul Thomas Anderson („Phantom Thread”).

Acesta este primul premiu Oscar din patru nominalizări pentru del Toro. Cineastul mexican a mai fost nominalizat cu „The Shape of Water” la categoriile cel mai bun film şi scenariu original şi respectiv cu filmul „El laberinto del fauno” (2007) pentru scenariu original.

 Acţiunea filmului fantastic „The Shape of Water” se petrece la o bază secretă din SUA anilor ’60 unde o femeie de serviciu singură ajunge să aibă o relaţie unică cu o creatură hominidă amfibie ţinută în captivitate. Rolurile principale din acest film sunt interpretate de Sally Hawkins, Octavia Spencer şi Michael Shannon.

 „Remember Me” („Coco”), desemnat cel mai bun cântec original

„Remember Me” de pe coloana sonoră a filmului „Coco”, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

 Francezul Alexandre Desplat a câştigat, la rândul său, al doilea Oscar din carieră pentru coloana sonoră a filmului „The Shape of Water”.

 „Blade Runner 2049” obţine premiul pentru cea mai bună imagine

„Blade Runner 2049” a câştigat  premiul Oscar pentru cea mai bună imagine, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Premiul a fost câştigat de directorul de imagine britanic Roger A. Deakins, care i-a avut drept contracandidaţi la această categorie pe Bruno Delbonnel („Darkest Hour”), Hoyte van Hoytema („Dunkirk”), Rachel Morrison („Mudbound”) şi Dan Laustsen („The Shape of Water”).

A fost al doilea premiu al serii pentru „Blade Runner 2049”, care a câştigat duminică seară şi Oscarul pentru cele mai bune efecte vizuale.

Filmul regizat de Denis Villeneuve şi cu o distribuţie de elită din care fac parte, printre alţii, Harrison Ford şi Ryan Gosling, este o continuare a filmului „Blade Runner”, o ecranizare a unui celebru roman science-fiction al lui Philip K. Dick.

„Get Out” câştigă premiul pentru cel mai bun scenariu original

Jordan Peele, scenaristul, regizorul şi producătorul peliculei „Get Out”, a câştigat  premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

La această categorie au mai fost nominalizaţi Emily V. Gordon şi Kumail Nanjiani („The Big Sick”), Greta Gerwig („Lady Bird”), Guillermo del Toro şi Vanessa Taylor („The Shape of Water”) şi respectiv Martin McDonagh („Three Billboards Outside Ebbing”).

Peele, aflat la primul Oscar, a mai fost nominalizat la două categorii de premii cu această comedie neagră: cel mai bun film şi regie.

În „Get Out”, a tânăr afroamerican se află în vizită la părinţii prietenei sale albe, iar unele lucruri nu sunt ce par a fi. Rolurile principale în acest film sunt interpretate de Daniel Kaluuya, Allison Williams şi Bradley Whitford.

 „Call Me by Your Name” obţine premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat

James Ivory, autorul scenariului pentru pelicula „Call Me by Your Name”, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

La această categorie au mai fost nominalizaţi Scott Neustadter şi Michael H. Weber („The Disaster Artist”), Scott Frank, James Mangold şi Michael Green („Logan”), Aaron Sorkin („Molly’s Game”) şi respectiv Virgil Williams şi Dee Rees („Mudbound”).

Acesta este primul premiu Oscar pentru Ivory, la cea de-a 4-a nominalizare. Cineastul a mai fost nominalizat pentru regie cu producţiile „A Room with a View” (1985), „Howards End” (1993) şi respectiv „The Remains of the Day” (1994).

Filmul „Call Me by Your Name” este o poveste de dragoste între un adolescent de 17 ani şi un bărbat adult, care se desfăşoară în Italia anilor ’80. Regia filmului este semnată de Luca Guadagnino, iar rolurile principale sunt interpretate de Armie Hammer, Timothée Chalamet şi Michael Stuhlbarg.

James Ivory a adaptat scenariul pentru acest film după un roman de André Aciman.

 „Dunkirk” a câştigat premiul pentru montaj de film, al treilea al serii

„Dunkirk” a primit premiul Oscar pentru cel mai bun montaj de film, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

La această categorie au mai concurat filmele „Baby Driver”, „I, Tonya”, „The Shape of Water” şi „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

A fost cel de al treilea premiu al serii pentru „Dunkirk”, regizat deChristopher Nolan, după cele pentru montaj de sunet şi mixaj de sunet.

Un alt premiu tehnic, cel pentru cele mai bune efecte vizuale, a fost câştigat de producţia science-fiction „Blade Runner 2049”.

„Coco”, câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de animaţie

„Coco” a câştigat   Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

În „Coco”, tânărul muzician Miguel, care se confruntă cu interdicţiile aspre privind muzica din familia sa, pătrunde în Tărâmul morţilor pentru a vorbi cu stră-străbunicul său, un celebru cântăreţ.

Filmul a fost regizat de Lee Unkrich şi Adrian Molina, după un scenariu original de Lee Unkrich, Jason Katz, Matthew Aldrich şi Adrian Molina. Actorii Anthony Gonzalez, Gael García Bernal şi Benjamin Bratt îşi împrumută vocile personajelor din animaţie.

La această categorie au mai fost nominalizate filmele „The Boss Baby”, „The Breadwinner”, „Ferdinand” şi „Loving Vincent”.

„Dear Basketball”, al cărui scenariu a fost scris de baschetbalistul Kobe Bryant, a câştigat premiul pentru centru cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

Allison Janney, laureata premiului pentru rol secundar feminin

Actriţa Allison Janney a câştigat  premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea din filmul „I, Tonya”, în cadrul celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, relatează AFP.

Filmul, în regia lui Craig Gillespie, după un scenariu de Steven Rogers, vorbeşte despre celebra patinatoare Tonya Harding, despre afirmarea ei ca sportivă şi despre problemele cu fostul soţ.

În această producţie mai joacă, printre alţii, Margot Robbie şi Sebastian Stan.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Mary J. Blige („Mudbound”), Lesley Manville („Phantom Thread”), Laurie Metcalf („Lady Bird”) şi Octavia Spencer („The Shape of Water”).

Acesta este primul premiu Oscar câştigat de Allison Janney încă de la prima nominalizare. Ea a mai câştigat un Glob de Aur cu rolul din acelaşi film.

Filmul chilian „A Fantastic Woman”, desemnat cel mai bun film străin

Filmul chilian „A Fantastic Woman” a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film, relatează AFP.

În filmul regizat de Sebastián Lelio, care a semnat şi scenariul alături de Gonzalo Maza, actriţa Daniela Vega joacă rolul unei femei transgender, chelnăriţă şi cântăreaţă într-un club de noapte, al cărei prieten, mai în vârstă decât ea, moare.

Alături de Daniela Vega în acest film mai joacă Francisco Reyes şi Luis Gnecco.

La această categorie au mai fost nominalizate filmele „The Insult” (Liban), „Loveless” (Rusia), „On Body and Soul” (Ungaria) şi „The Square” (Suedia).

„Icarus”, desemnat cel mai bun documentar al anului

Filmul „Icarus”, regizat de Bryan Fogel, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun documentar al anului trecut.

Celelalte documentare aflate în competiţie au fost „Abacus: Small Enough to Jail”, „Faces Places”, „Last Man in Aleppo” şi „Strong Island”.

În acest documentar, regizorul Bryan Fogel încearcă să descopere adevărul despre doping în sport dar o întâlnire cu un om de ştiinţă rus transformă povestea sa dintr-un experiment personal într-un thriller geopolitic care expune cel mai mare scandal din istoria sportului

 Sam Rockwell, câştigătorul premiului pentru cel mai bun rol secundar masculin

Actorul Sam Rockwell a primit  Oscarul pentru cel mai bun rol secundar masculin, în cadrul celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, pentru rolul din filmul „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”.

Filmul „Three Billboards outside Ebbing, Missouri” vorbeşte despre lupta unei mame care trebuie să convingă autorităţile locale să continue ancheta privind moartea fiicei sale şi să prindă criminalul.

În producţia regizată de Martin McDonagh, care a semnat şi scenariul, mai joacă Frances McDormand şi Woody Harrelson.

Sam Rockwell a devenit laureat al premiului Oscar de la prima nominalizare. La categoria cel mai bun rol secundar masculin au mai fost nominalizaţi: Richard Jenkins („The Shape of Water”), Willem Dafoe („The Florida Project”), Christopher Plummer („All the Money in the World”) şi Woody Harrelson („Three Billboards outside Ebbing, Missouri”).

Sam Rockwell este cunoscut pentru rolurile din filme precum „Moon” (2009), „Seven Psychopaths ” (2012) sau „The Way Way Back” (2013).

Anterior…

Industria cinematografica internațională a intrat în linie dreaptă pentru cel mai important eveniment al anului: Gala Premiilor OSCAR. Pentru al patrulea an consecutiv, Digi24 și Digi Film vor transmite, în direct și în exclusivitate, festivitatea de decernare a premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

Cea de-a 90-a ediție a Galei Premiilor OSCAR este transmisă în direct de la Los Angeles pe 4 martie și poate fi vizionată și fără traducere în limba română la Digi24 și Digi Film.

Sosirea vedetelor pe covorul roșu din fața renumitului Dolby Theatre din Hollywood, interviurile, ținutele și Gala OSCAR prezentată de Jimmy Kimmel se văd în noaptea de duminică spre luni (4 spre 5 martie), la Digi24 și Digi Film, de la ora 01:30 și până în jurul orei 07:00.

URMĂREȘTE LIVE DESFĂȘURAREA EVENIMENTULUI

Digi Film și Digi24 vor difuza și versiunea editată a Premiilor OSCAR în reluare, luni, 5 martie, de la ora 21:50 pe Digi Film și de la 23.30 pe Digi24 HD.

Oana Zamfir și invitații ei vor comenta predicțiile, momentele de vârf ale anului cinematografic și cele mai importante secvențe ale serii, începând cu ora 01:30 pe Digi24 și Digi Film. De altfel, postul de televiziune va difuza, în jurnalele de știri, o serie de materiale dedicate ediției din acest an a premiilor OSCAR.

Oscarurile – premiile Academiei Americane de Film – se decernează încă din 1929 și sunt televizate din 1953 încoace. Peste 200 de țări difuzează ceremonia de la Hollywood, care răsplătește cele mai importante realizări în domeniul cinematografiei în decursul unui an.

Membrii Academiei Americane de Film (peste 7.000 de profesioniști ai filmului) își votează preferații cu peste două luni înainte. Procesul este secret, așa cum secrete sunt și rezultatele până în momentul în care plicurile sunt deschise pe scena Dolby Theater din Los Angeles.

Citiți și:
Premiile OSCAR® 2018. Lista completă a nominalizărilor la cea de-a 90-a ediție

Sursa: Digi24AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.