Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea“ − dezbatere pe marginea cărții lui Lucian Blaga

Institutul de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca organizează joi, 21 septembrie 2023, dezbaterea cu tema „Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea“, având ca punct de plecare volumul cu titlul omonim al filosofului Lucian Blaga, publicat postum pentru prima dată în anul 1966.

Manifestarea va avea loc în sala de conferințe a Institutului de Istorie „George Barițiu“ din strada Mihail Kogălniceanu, nr. 12-14, începând cu ora 10.30.

Dezbaterea, organizată în parteneriat cu Editura Școala Ardeleană și cu Asociația Societatea Istorică „George Barițiu“ 2018, va analiza temele expuse de Lucian Blaga în volum și va fi moderată de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, și de prof. univ. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei.

Studiul realizat de Lucian Blaga investighează specificul luptelor religioase ale românilor din spațiul transilvan, cât și importanța unirii cu Biserica Romei, trasând coordonatele contextului politic în care au apărut ideile naționale și mișcările sociale din secolul al XVIII-lea.

Conceptele filosofiei iluministe și dimensiunea expansiunii habsburgice în Transilvania sunt analizate prin raportare la dinamica comunităților românești.

Capitole distincte ale cărții sunt consacrate revendicărilor din Supplex Libellus Valachorum și demersurilor de emancipare inițiate de reprezentanții Școlii Ardelene, accentuând semnificația lor culturală și identitară.

În însemnările sale  Lucian Blaga remarca „Gândirea acestor intelectuali și scriitori este un produs particular al condițiilor locale, în care poporul român din Transilvania a căutat să-și ducă la îndeplinire și izbândă aspirațiile în cursul secolului al XVIII-lea. O condiție esențială pentru a înțelege sensul aspirațiilor de atunci ale poporului român din Transilvania este considerarea stării particulare a populației române în coordonatele vieții transilvane, adică în raport cu «națiunile politice»“.

Reeditat în 2023, într-o ediție îngrijită de Dorli Blaga, fiica filosofului, volumul „Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea“, se înscrie în proiectul editorial ce marchează 50 de ani de la inaugurarea Grupului statuar „Școala Ardeleană“ de Romulus Ladea, aflat în fața Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.