Importanța conjugării eforturilor pentru susținerea și promovarea activităților de cercetare și inovare

Directorul general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), Aurelia Hanganu, a avut miercuri, 5 iunie 2024, o întrevedere cu Ambasadoarea Iuliana Gorea-Costin, Președinta Asociației de Dezvoltare pentru România și Președinte  fondator al Asociației Europene de Strategii Politice din Chișinău.

În cadrul întrevederii, directorul general al ANCD, dr. hab. Aurelia Hanganu, a făcut o succintă prezentare a activității Agenției, care are misiunea de a asigura excelența și performanța în vederea realizării priorităților naționale în domeniile cercetării, inovării și dezvoltării.

În context, directorul ANCD a menționat modalitatea de finanțare oferită de Agenție, bazată pe rezultatele concursurilor, pentru proiecte de cercetare, inovare și transfer tehnologic. Totodată, Aurelia Hanganu a menționat o serie de activități inițiate de ANCD, subliniind importanța activităților acestei structuri guvernamentale.

Directorul general al ANCD a relatat despre colaborarea existentă între  autoritățile din același domeniu de competență din România și Republica Moldova,  ce încurajează participarea la concursurile bilaterale moldo-române cât și despre concursurile lansate de către ANCD, în acest an.

Am lansat 5 concursuri pentru proiecte, ce țin de stimularea excelenței în cercetare, inclusiv pentru tinerii cercetători, pentru inovare, transfer tehnologic și vouchere inovaționale.

Pentru atragerea comunității științifice și a părților interesate, am desfășurat o campanie amplă de informare cu acoperire națională, la care reprezentanții ANCD au informat cercetătorii și antreprenorii, interesați de dezvoltarea inovării și transferului tehnologiei, despre specificul apelurilor. Am oferit deschidere și am obținut susținerea comunității”, a menționat Aurelia Hanganu.

În context  a fost discutată posibilitatea identificării experților pentru proiectele din cadrul apelurilor de concurs.

Directorul Aurelia Hanganu a subliniat că ANCD se află actualmente într-un proces de identificare de parteneriate, experți care ar contribui la îmbunătățirea calitatății cercetării, ar asigura o vizibilitate atât internă, cât internațională a activității cercetătorilor.

Subliniind importanța promovării activității de cercetare și a rezultatelor înregistrate de către comunitatea științifică din țară, directorul general Aurelia Hanganu a subliniat importanța conjugării eforturilor și contribuției în domeniu a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare.

La rândul său, Ambasadoarea Iuliana Gorea-Costin, mulțumind pentru prezentarea punctuală a activității ANCD,  a apreciat viziunea expusă,  subliniind că deschiderea acestei perspective  justifică eforturile depuse pentru promovarea cercetării și inovării în Republica Moldova.

Iuliana Gorea-Costin a salutat intenția ANCD de a oferi deschidere și susținere atât entităților din sectorul guvernamental cât și a celor reprezentând sectorul privat și societatea civilă.

Totodată, oaspetele și-a exprimat disponibilitatea pentru identificarea unor acțiuni de promovare instituțională nu doar în Republica Moldova, ci și peste Prut, acestea fiind utile ANCD pentru eficientizarea activității propriu-zise, dar și pentru încheierea unor parteneriate avantajoase pentru cercetătorii și antreprenorii din Republica Moldova.

Acumulând o vastă experiență europeană în cadrul diplomației multilaterale, dar și la nivelul Administrației Centrale, Guvernamentale a României,  Iuliana Gorea Costin a impulsionat dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova la toate nivelele, inclusiv și la cea a societății civile.

Am considerat și consider că  pe lângă profesionalism, determinarea este primordială pentru menținerea cursului asumat. Acestea ar fi cheia pentru reușita implementării unui nou sistem de valori, european în Republica Moldova.

Toate domeniile de activitate umană, Întreaga societate  are nevoie de eforturi susținute şi asumate.

Această structură guvernamentală, ce se axează pe cercetare și dezvoltare, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, are un rol important în dezvoltarea Republicii Moldova.  Voi susține, prin toate modalitățile posibile, acest parcurs”, a subliniat oaspetele.

Iuliana Gorea-Costin a îndeplinit, din 27 februarie 1997, funcția de Reprezentant  Permanent  al Republicii Moldova la Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, apoi Ambasador Extraordinar  și Plenipotențiar  în cadrul acestui organism internațional (1999–2005).

A impulsionat  semnarea și ratificarea a 68 de Convenții Europene, a purtat discuții esențiale care au dus la internaționalizarea dosarului transnistrean și la includerea Republicii Moldova în Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Are gradul diplomatic de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, a inițiat și desfășurat  zeci de proiecte culturale menite să promoveze și să mențină circuitul valorilor românești la nivel național și internațional. Vorbește limbile franceză, italiană și rusă.

Comments

comments

One thought on “Importanța conjugării eforturilor pentru susținerea și promovarea activităților de cercetare și inovare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.