INS: Se conturează o tendinţă de creştere în sectorul de comerţ

Potrivit opiniilor exprimate în luna iulie 2013, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada iulie – septembrie 2013 tendinţă de creştere în sectorul de comerţ, creştere moderată în construcţii şi relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.
Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).
În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere printre care menţionăm: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +29%) şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +23%), iar pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului tendinţa este de creştere accentuată (sold conjunctural +48%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna iulie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +7%).
Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +9%).
În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +30%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +20%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).
Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +13%).

Conform estimărilor din luna iulie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).
În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.