INS: În România se cultivă în jur de 100 soiuri de măr

 

În ţara noastră se cultivă în jur de 100 soiuri de măr, cele mai importante fiind: Ionathan şi Golden delicios (69,5%) urmate de Starkrimson, Idared, Florina, Parmen auriu, etc, se arată într-o recentă cercetare realizată de Institutul Naţional de Statistică. Principalele specii de pomi fructiferi cercetate au fost: meri, peri, caişi, piersici şi nectarini. Regiunile Sud – Muntenia şi Nord – Vest deţin peste jumătate din suprafaţa livezilor.

La păr se cultivă peste 50 soiuri, ponderea cea mai mare fiind deţinută de: Cure şi Williams (58,2%) urmate de Favorita lui Clapp, Conference, Abate, Untoasă bosc, Napoca, etc.

În România se cultivă peste 65 soiuri de cais şi peste 55 soiuri de piersic. Cele mai importante soiuri de cais sunt: Amiral şi Favorit (28,6%) urmate de Mamaia, Dacia, Roşii de Băneasa, etc. Soiuri de piersic reprezentative pentru ţara noastră sunt: Splendid, Cardinal şi Redhaven (70,9%), etc.

România se numără printre ţările cu tradiţie în cultura viţei de vie, condiţiile de climă şi sol ale ţării noastre fiind prielnice pentru această cultură. În România se cultivă circa 40 soiuri de struguri de masă, cele mai importante fiind: Chasselas Dore, Afuz Ali, Muscat de Hamburg (76,5%) urmate de Coarnă neagră selectionată, Italia, etc.

Institutul Naţional de Statistică. a realizat cercetarea statistică privind potenţialul productiv al plantaţiilor pomicole şi al plantaţiilor viticole destinate producţiei de struguri de masă, în anul 2012. Această cercetare statistică a fost realizată în conformitate cu cerinţele Regulamentului nr. 1337/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului de către toate Statele Membre ale Uniunii Europene care cultivă cel puţin 1000 ha cu una din speciile pomicole: meri, peri, piersici, nectarini, caişi sau cu vii pentru struguri de masă. Obiectivul principal al cercetării statistice l-a constituit obţinerea de date pentru determinarea potenţialului productiv al plantaţiilor pomicole şi al plantaţiilor viticole destinate producţiei de struguri de masă.

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Switch to desktop version