Întâlnirea Consiliului Investitorilor Români cu reprezentanţii FMI – BM – CE

„Relansarea economiei naţionale, stimularea investiţiilor, creşterea produsului intern brut, echilibrarea balanţei import-export, valorificarea resurselor interne – materiale şi umane – şi, implicit, creşterea veniturilor bugetare au reprezentat principalele teme de discuţie dintre reprezentanţii Consiliului Investitorilor Români (CIR) şi oficialii Misiunii comune Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM)”, a anunţat domnul Ioan Niculae, preşedintele CIR.

O delegaţie a Consiliului Investitorilor Români – organul de reprezentare al Asociaţiei “Forumul Investitorilor Autohtoni 2013” (FIA), s-a întâlnit ieri, 23.01.2014, cu membrii Misiunii comune a FMI, CE şi BM. Din delegaţia oamenilor de afaceri români au făcut parte: Ioan Niculae – președinte CIR/FIA, Gabriel Biriş – membru CIR, Filip Cârlea – director executiv CIR, Adina Niculae – membru CIR şi Cornel Negreţ – membru CIR.

Măsurile propuse de partea română au vizat cinci domenii prioritare: fiscalitate, legislaţie, energie, agricultură, fonduri europene şi tranzacţii internaţionale. Astfel, în domeniul fiscal, printre propunerile CIR se numără: scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea contribuţiilor sociale, revenirea TVA la 19% şi scăderea TVA la 9% la alimentele de bază, lărgirea măsurilor de taxare inversă, informatizarea sistemului de plăţi (fiecare casă de marcat fiscală ar trebui să comunice vânzările, în timp real, către ANAF, iar emiterea de facturi să fie informatizată complet), stimularea plăţilor cu cardul, introducerea dreptului clientului de a nu plăti consumaţia în unităţile de alimentaţie publică  în cazul  în care nu i se emite chitanţă/bon fiscal.

În domeniul energiei şi resurselor energetice, Consiliul Investitorilor Români propune eliminarea sistemului “coşului de gaze” pentru toţi consumatorii eligibili, scoaterea CET-urilor de pe piaţa reglementată şi trecerea acestora pe piaţa liberă, reducerea tarifelor de transport pentru consumatorii întreruptibili, prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor la gazele naturale din producţia internă, crearea unor facilităţi de tranzacţionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o săptămână, o lună, un trimestru, un an.

Printre măsurile propuse de CIR pentru sectorul agricol se numără refacerea sistemului de irigaţii printr-un parteneriat public – privat, înfiinţarea de perdele forestiere in zonele aride etc.

Pentru absorbţia fondurior europene (o sursă de finanţare a investiţiilor private, în condiţiile în care băncile nu mai au acelaşi apetit în a finanţa economia reală ca în urmă cu 7-8 ani) va trebui ca autorităţile să renunţe la modificări legislative repetate şi cu aplicabilitate retroactivă, propune CIR.

Companiile româneşti care participă la licitații internaționale sunt dezavantajate în ceea ce privește accesul la garanții bancare specifice: de exemplu, costurile financiare pe care acestea le  înregistrează pentru obţinerea scrisorilor de garanție de la bănci sunt între 2,5% și 4,3% din valoarea lor, în timp ce pentru companiile din străinătate aceste cheltuieli se ridică la 0,2 – 1%. În acest sens, CIR a solicitat sprijin Misiunii comune FMI-CE-BM în găsirea de soluții care să permită companiilor româneşti să beneficieze de condiții similare cu cele aplicabile concurenților din alte țări, în ceea ce privește emiterea de scrisori de garanție pentru participarea la licitații internaţionale. O soluţie avansată de membrii CIR o reprezintă implicarea mai activă a EximBank, un prim pas fiind reprezentat de reglementarea comisioanelor solicitate de această bancă.

În ceea ce priveşte legislaţia internă, aceasta trebuie să fie predictibilă şi stabilă, fără a împiedica funcţionarea optimă a unei companii. Printre modificările legislative solicitate de CIR pentru a stimula investiţiile se numără completarea Legii 123/2012 a energiei şi gazelor naturale şi modificarea statutului de funcţionare a OPCOM astfel încât investitorii în domeniul producerii energiei să poată încheia contracte înainte de finalizarea proiectului, pentru a putea oferi garanţii băncilor finanţatoare. De asemenea, CIR propune revenirea la prevederile iniţiale ale Legii 138/2004 a îmbunătățirilor funciare, pentru ca investiţiile în domeniu să poată fi realizate cu succes de către investitorii privaţi.

O altă solicitare se referă la modificarea Codului Fiscal şi renunţarea sau amânarea impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale, introdus la începutul acestui an, până la efectuarea unui studiu de impact asupra mediului economic prin aplicarea acestuia.

Pentru reducerea evaziunii fiscale, membrii CIR propun introducerea răspunderii penale a personalului de vânzare, pentru orice tranzacţie efectuată fără bon fiscal.

Pentru maximizarea absorbţiei fondurilor europene, membrii CIR consideră că trebuie eliminate din legislaţie exprimările ambigue, ce pot crea confuzie, dar şi posibilităţi de fraudare. De exemplu, din legislaţia în domeniul achiziţiilor publice trebuie exclusă posibilitatea renegocierii contractelor, după ce acestea au fost semnate. De asemenea, din caietele de sarcini trebuie excluse prevederile excesive.

Referitor la această temă, domnul Joost Kuhlmann, şeful misiunii Comisiei Europene prezente la Bucureşti, este de părere că, pentru exerciul bugetar comunitar 2014 – 2020, România – care a învăţat din exerciţiul financiar anterior – este în măsură să aplice un cadru mai practic şi cu norme simplificate în accesarea fondurilor europene.

Doamna Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI pentru România, a mulţumit reprezentanţilor CIR pentru modul de prezentare, detaliile şi informaţiile documentate privind provocările cu care se confruntă mediul de afaceri românesc. Domnia sa şi-a exprimat admiraţia faţă de oamenii de afaceri români, care nu au renunţat şi s-au străduit să investească, chiar şi într-un climat investiţional mai puţin prietenos. În plus, şi-a exprimat dorinţa ca, dacă vor fi necesare clarificări, detalieri ale propunerilor CIR, membrii Consiliului să le transmită, eventual în cadrul unei noi întâlniri, în timpul actualei vizite a misiunii comune FMI – CE – BM. La rândul lor,  reprezentanţii CIR şi-au arătat disponibilitatea de a veni cu toate clarificările care vor fi solicitate.

“Consiliul Investitorilor Români dorește, prin aceste propuneri, să fie un partener pentru autorităţile române, precum și pentru instituțiile financiare internaționale – Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială – în eforturile lor de depășire a crizei și redresare economică”, a declarat domnul Gabriel Biriş, reprezentabt CIR.

„Consiliul Investitorilor Români doreşte să sprijine adoptarea unor măsuri care să stimuleze valorificarea capitalului autohton, pentru a asigura stabilitate şi durabilitate în dezvoltarea economiei”, a declarat, la rândul său, domnul Filip Cârlea, director executiv CIR.

Consiliul Investitorilor Români (CIR) este organul de reprezentare al Asociaţiei “Forumul Investitorilor Autohtoni 2013” (FIA 2013), organizaţie apolitică şi neguvernamentală, ce reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro, în domeniile cheie ale economiei româneşti, precum industrie, agricultură, turism, IT&C, construcţii etc.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.