INVENȚII CARE AU SCHIMBAT LUMEA: Locomotiva cu abur
Perioada 1770-1830 a însemnat începutul erei marilor invenții, era lui ‘homo faber’: mașina cu aburi și apoi locomotiva. Invenția lui James Watt (1736-1819), perfecționată apoi de la alți inventatori, a avut imediat multiple aplicări industriale: cu ajutorul aburului s-au bătut rapid monede și medalii, s-a tras sârmă, s-au fabricat țevi și conducte, penițe, s-a obținut aer comprimat. Revoluția industrială era în plină maturitate.
O invenție a atras după sine alta și astfel, s-au perfecționat diverse ramuri industriale și chiar au apărut altele noi. Rata invențiilor a crescut. Dacă în deceniul 1771-1780 erau două anual, între 1841-1850 cifra a ajuns la 26,5 patente.
Utilizarea forței aburului a condus la inventarea de către George Stephenson (1781-1848), în anul 1814, a locomotivei. Comercianții și industriașii din Birmingham au transpus repede în practică această nouă invenție, astfel că, la 15 septembrie 1830, s-a dat în folosință calea ferată spre Liverpool, iar în 1838 cea spre Londra.
Inginerul și inventatorul britanic George Stephenson s-a născut în localitatea minieră Wylam. Cum locuința familiei se afla chiar în apropierea minei, George urmărea zilnic vagoanele încărcate cu cărbuni și trase de cai. Șinele erau construite din lemn, iar de locomotivă nici nu putea fi vorba la vremea aceea. George a fost fascinat de motoare încă din copilărie. Mai târziu, fiind angajat la mina Killingworth ca mecanic, își petrecea timpul asamblând și dezasamblând motoare pentru a le studia și a le înțelege mecanismul.
În 1814 a construit prima sa locomotivă, Blutcher, capabilă să tracteze 30 de tone la o viteză de 4 mile pe oră. Împreună cu fiul său, Robert Stephenson, a înființat Robert Stephenson & Company, prima companie constructoare de locomotive din lume, cu sediul la Newcastle. Finalizată în toamna anului 1825, Locomotion a fost prima locomotivă care a ieșit pe porțile fabricii. În 1829, a fost construită Rocket, considerată de unii cercetători prima locomotivă cu aburi. Locomotiva există și astăzi, expusă la Muzeul Științei din Londra.
Primul tren (care se deplasa cu o viteză de 55 km/oră) avea o locomotivă (botezată ”Fulgerul”) și opt vagoane purtând fiecare un nume (Rândunica, Ogarul etc.). Era format numai din vagoane de clasa I, fiind urmat la scurt timp de un altul, format din vagoane de clasa a II-a.
Primul Mers al Trenurilor ne arată ca, până la Londra, călătoria dura patru ore și jumătate. Zilnic, circulau 12 trenuri în fiecare sens.
La 27 octombrie 1831, linia a fost vizitată de tânărul bursier român Petrache Poienaru, care, într-un reportaj, spunea printre altele: ”Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi…”. Petrache Poienaru a fost primul român care a călătorit cu trenul.
Calea ferată a fost un motor al progresului tehnic și economic al societății. Apariția căii ferate a înlăturat un concurent: tracțiunea animalelor, nu după mult timp de la primul drum făcut de locomotiva cu abur. Inevitabil, căile ferate vor lupta din greu cu un concurent puternic: transportul auto, pentru a-și menține poziția în topul transportatorilor.
Sursa: AGERPRES