IZOLAREA NU I-A ÎNVINS… Mesajele CENTENARILOR BUCUREȘTENI

Au trecut prin războaie, schimbări de regimuri, foamete sau chiar epidemii. La vârsta de peste 100 de ani, atunci când viața curgea lin și nu se așteptau la schimbări majore, cei care au scris în cartea vieții, istorie, au mai primit o nouă provocare: Pandemia COVID-19.

Au respectat izolarea păstrându-și tonusul pozitiv și plin de viață. Au fost ajutați și de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, care a demarat în cadrul Proiectului VIEȚI CENTENARE, Campania ”Viața la puterea 100!”.

În cadrul campaniei, cei mai vârstnici dintre bucureșteni i-au susținut pe tineri, pe seniori și pe toți cei care au fost în linia întâi în această perioadă, cu mesaje inedite de încurajare, dar și de respectare a restricțiilor, transmise prin platforma de socializare a Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

 

Chiar dacă distanțarea socială nu ne-a permis să fim alături de ei fizic așa ne-am fi dorit, am comunicat în repetate rânduri, online.

În decembrie 2018, atunci când am lansat proiectul Vieți Centenare, am primit o șansă unică, aceea de a mulțumi unor oameni de excepție și chiar de a conștientiza mai bine semnificația vieții în sine, a trecerii noastre pe acest pământ, a luptei pentru supraviețuire în condiții grele Centenarii sunt aceia care reprezintă pentru noi, tinerele generații, modele demne de urmat și pilde de istorie.

Putem spune ca, prin dumnealor, cei care au împlinit venerabila vârsta de 100 de ani și mai mult, avem șansa de a privi istoria în ochi, sunt eroii fără vârsta din prima linie a vieții!”,  a declarat Alexandra Dobre, Director General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

AU VRUT SĂ ÎȘI ARATE RECUNOȘTINȚA

La finalul perioadei de izolare, ne-au transmis gânduri de mulțumire adresate celor care #austatacasă pentru ca lor să le fie bine și să îi sărbătorim cu fast, așa cum au fost obișnuiți în cadrul proiectului Centrului pentru Seniori al Municipiului București, chiar și la aproape 112 ani!

Pentru unii, vârsta este doar o cifră iar avansul tehnologiei nu le-a pus piedici. Așa este și cazul domnului POMPILIU STERIANcel mai vârstnic blogger din România.

Are o activitate intensă în foarte multe domenii: ține cursuri de yoga , cursuri despre bucătăria interbelică, scrie și face planuri pe termen lung.

Ne-a declarat că: “Am toate motivele să susțin că cea mai frumoasă perioadă a vieții mele este bătrânețea!”

În  perioada de pandemie ne-a trimis și o mică poezie compusă de dumnealui:

Coronavirus – Provocare

ÎI vom putea noi face fața, oare?

Da! Luând măsuri de apărare.

Este stare de urgența, stiți

Stați acasă, vă rog, nu ieșiți!

Căci riscați să vă îmbolnăviți!

Să fim cu adevarat patrioți

De la mic la mare, dragi nepoți.

Și VA FI iar BINE, pentru TOȚI!”

Născut pe 8 noiembrie 1908, DUMITRU COMĂNESCU a fost desemnat în 2019, urmare a demersurilor efectuate de CSMB, “Cel mai vârstnic cetăţean al Municipiului Bucureşti”.

Iar anul acesta a fost declarat oficial de către Guinness World Records, al doilea din lume cel mai longeviv  bărbat în viaţă, în clasamentul întocmit de The Gerontology Research Group (GRG).

Locotenent (Rtr) DUMITRU I. GAL a împlinit anul acesta, pe 25 ianuarie, 105 ani!

Este veteran de război, a luptat în celebrele lupte de la Cotul Donului, apoi, când s-au întors armele, la 23 august 1944, a luptat în continuare și a ajuns până în Munții Tatra, de unde, la finalul războiului, în 1945, s-a întors pe jos până la București.

A fost contabil de profesie, mereu interest de tot ce e nou, fiind și acum la curent cu orice știre TV:  își începe ziua citind ziarele.

 ANIVERSĂRILE AU FOST TOT ONLINE

„Cum nimic nu ne-a oprit să fim împreună, l-am sărbătorit pe domnul Pompiliu Sterian, în plină pandemie, la împlinirea venerabilei vârste de 101 ani, de această dată însă, în mediul online”, ne-a declarat Alexandra Dobre, Director General Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

 “În cei aproape 104 ani am prețuit viața, natura și corectitudinea și am învins greutățile cu un zâmbet, cu sportivitate și fair play!” – ne-a spus Generalul de Brigadă (Rtr) POLICARP DOVĂNCESCU.

Fost ofițer de carieră timp de 30 de ani, din 1947 și până 1977, acesta  a ocupat diferite funcții: comandant al Clubului Sportiv al Armatei ”Steaua” (1949), lector universitar la Academia Militară și Șef Secție învățământ militar în MApN.

Am fost rănit în trei locuri. Dar nu a contat și am mers mai departe în luptă, căci eram comandant de pluton și trebuia să-mi duc la capăt misiunea. Tot în acea zonă, în care se duceau lupte grele, era o singură fântână cu apă potabilă de la care trebuia să ne aprovizionăm și noi și rușii și nemții, așa că am creat cu toții, pe loc, un fel de armistițiu pentru a rezolva această problemă… Adică am luat apă cu toții”, ne-a povestit distinsul veteran.

Doamna CAROLINA AVRAM a împlinit 100 de ani pe 17 mai 2020. S-a născut într-o familie de țărani de la poalele Munților Apuseni, lângă Aiud, în satul Măgina, județul Alba, iar la vârsta de 18 ani a plecat la București.

A devenit croitoreasă, meserie pe care a practicat-o de acasă, până la vârsta de 80 de ani. A fost foarte ponderată, este credincioasă și optimistă din fire.

Proiectul VIEȚI CENTENARE  inițiat de către doamna Primar General, Gabriela Firea  în data de 10 decembrie 2018 se derulează prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București și se adresează tuturor seniorilor  care au împlinit vârsta de cel puțin 100 de ani și care au domiciliul stabil sau reședința în București.

Aceștia, în urma depunerii și validării dosarului primesc din partea Primăriei Capitalei, prin CSMB, un premiu financiar în valoare de 5.000 de lei net/beneficiar, alături de o plachetă onorifică drept „omagiu adus vieții și contribuției la dezvoltarea societății și a comunității Municipiului București și o recunoaștere a respectului și prețuirii  față de seniorii bucureșteni”.

Până în prezent sunt 109 beneficiari ai Proiectului VIEȚI CENTENARE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.