Jakarta, capitala Indoneziei, își propune să atragă 20 de milioane de turiști străini până în 2020

Jakarta, cel mai mare oraș din sud-estul Asiei și capitala Indoneziei, o țară cu peste 250 de milioane de locuitori, este locul care atrage cei mai puțini turiști occidentali, în condițiile în care marea majoritate a turiștilor care ajung în acest stat insular se duc direct în Bali, uitând că în această țară există peste 17.000 de insule, fiecare cu specificul său.

Autoritățile încearcă să schimbe această situație, în primul rând prin dezvoltarea infrastructurii, de la recenta inaugurare a unui nou terminal ultramodern la aeroportul internațional Soerkarno și până la rezolvarea problemei traficului rutier în oraș, încă extrem de congestionat.

Principalul centru politic, administrativ, comercial, financiar și industrial al țării, Jakarta, cu o populație de circa 12 milioane de locuitori, se află în nord-vestul insulei Java. Zona metropolitană a Jakartei numără aproximativ 30 de milioane de locuitori. Însă insula Java se poate lăuda cu numeroase destinații interesante precum sultanatul Yogyakarta, un important centru de educație, templul budist Borobudur și mai mulți vulcani, printre care Gunung Merapi (Muntele de Foc), un stratovulcan considerat printre cei mai activi și mai periculoși din lume.

Actuala capitală a Indoneziei s-a numit Batavia până în 1942, an în care a fost invadată de japonezi care i-au schimbat numele în Jayakarta, care ulterior a devenit Jakarta. De la sfârșitul secolului al XVI-lea și până atunci, mare parte a Indoneziei actuale a fost colonie olandeză. Indonezienii și-au declarat independența la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar au obținut-o abia în 1949.

De atunci, Jakarta s-a transformat într-un oraș uriaș împânzit de zgârie-nori, capitala acaparând mare parte din bogăția țării. Cea mai frumoasă parte a capitalei Indoneziei este fără îndoială Kota Tua, Orașul Vechi sau mai bine zis vechea Batavie. Aici și-au stabilit coloniștii olandezi baza de operațiuni din care își conduceau colonia. Din acest motiv, în această zonă pot fi admirate numeroase clădiri coloniale olandeze, precum și impresionanta Piață Fatahillah, cu un edificiu care a funcționat în trecut ca primărie a orașului și sediu a Companiei Olandeze a Indiilor de Est, transformat în prezent în muzeu de istorie. Într-un colț al Pieței Fatahillah se găsește Batavia Café, o cafenea de la începuturile secolului al XIX-lea.

În centrul capitalei, în uriașa piață Merdeka, situată foarte aproape de principala gară feroviară a Jakartei, Gambir, se află Monas, monumentul național al Indoneziei, care simbolizează lupta pentru independență. Un turn de 132 de metri în care se poate urca pentru a admira orașul de la înălțime. La baza monumentului, funcționează un muzeu despre istoria țării. Totodată, în așa-numita Sală a Independenței este păstrat textul original al Proclamației Independenței și o înregistrare cu vocea președintelui Soekarno, artizanul independenței Indoneziei de sub ocupația olandeză.

Însă nu trebuie uitat faptul că Indonezia este țara cu cel mai mare număr de musulmani din întreaga lume și acesta este unul dintre motivele pentru care Jakarta are cea de-a treia moschee din lume din punct de vedere al capacității. Moscheea Istiqlal, o clădire modernă a cărei construcție a fost finalizată în anii 1970, poate adăposti 120.000 de milioane de credincioși. Poate părea mult, dar oamenii locului spun că în fiecare an moscheea se umple de credincioși care vin să sărbătorească sfârșitul Ramadanului.

Indonezia este totodată o țară mândră de diversitatea ei etnică și religioasă, iar o dovadă a acestui fapt este că moscheea este opera unui creștin, arhitectul francez Frederich Silaban. Mai mult, chiar vizavi de moschee se află catedrala catolică din Jakarta, finalizată în 1901, când țara se afla încă sub dominație olandeză.

Nu este deci de mirare că turismul este o componentă importantă a economiei indoneziene. În 2016, Indonezia a înregistrat 11,52 milioane de turiști străini. Conform datelor Agenției de Statistică a Indoneziei (BPS), cei mai mulți turiști străini care vizitează Indonezia provin din China, Malaezia, Singapore, Australia și Japonia.

Totuși, sectorul turistic a avut de suferit după atacurile teroriste din anii 2000 din Bali și Jakarta, când radicali islamici au ucis sute de persoane, printre care mulți turiști străini. Însă din 2009 nu s-au mai înregistrat atacuri teroriste semnificative în Indonezia îndreptate împotriva străinilor și din acest motiv numărul turiștilor străini în această țară a crescut din nou începând cu anul 2010.

Și cu toate că în ianuarie 2016 o serie de explozii produse în capitala indoneziană, în apropierea palatului prezidențial și a sediului ONU au ucis cel puțin șapte persoane, turiștii străini nu au evitat Indonezia. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că țări din Europa occidentală au devenit în ultimii ani ținte ale atacurilor teroriste, cum este cazul Franței și Belgiei, iar în aceste condiții mulți turiști pot considera că o călătorie în Indonezia nu este mai riscantă decât o vizită la Paris sau Bruxelles.

Autoritățile doresc să atragă 20 de milioane de vizitatori până în 2020, o țintă deloc nerealistă, ținând cont de faptul că Indonezia are multe de oferit turiștilor care o vizitează, de la peisaje care îți taie respirația și până la tradiții locale și o gastronomie interesantă și variată.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.