JURNAL DE CĂLĂTORIE
Acum două săptămâni mi-am făcut bagajele și am plecat într-un turneu prin cinci țări din Europa, Asia și Africa, cu scopul de a mă reîntâlni cu colaboratorii mei de peste hotare, și de ce nu, și in scop turistic.
Acest turneu mi-a dat satisfacția de a revedea locuri prin care nu mai trecusem de mulți ani și de care eram legat cu amintirile frumoase și de asemenea emoția de a mă întâlni cu niște oameni deosebiți, pe care îi apreciez, îi îndrăgesc și îi respect. Cum s-ar spune: jos pălăria pentru prietenii mei.
Călătoria mea a început cu cele 50 de minute de zbor; București-Otopeni via Chișinău-Moldova, unde am fost așteptat de prietenul meu de peste 25 de ani, Vasile Batcu, fost președinte IPA, secția Republica Moldova, fost colonel in Politia Republicii Moldova, actual consilier al acestei entități, un prieten foarte drag despre care nu am decât cuvinte de laudă. A fost, este și va rămâne un prieten adevărat.
După ce ne-am cazat la un hotel din centrul Chișinăului, am luat masa într-un local tradițional pentru Republica Moldova și foarte apreciat de românii care ajung acolo* La Plăcinte*, lanțul de restaurante care au deschis și in Romania. Cum eu țin postul Paștelui și meniul meu nu include: carne, lapte, brânză, ouă, am optat pentru câteva salate, plăcinte și sarmale de post. Totul a fost delicios. Am continuat ziua mergând la un centru SPA, ca o paranteză; termenul care desemnează locația în care găsești; destindere pentru mușchi si minte, relaxare totală, răsfăț al trupului si confort al spiritului, provine din abrevierea unei expresii latine: Sanitas Per Aquam – Sanatate prin Apa, pe care de ani de zile îl ador și îl frecventez.
Am optat pentru mai multe proceduri, având ocazia să facem și o saună finlandeză și o saună rusească cu “bătăi” cu mături din crengi și frunze de arțar, o baie japoneză, si o exfoliere urmată de ritualul turcesc Hammam cu saună umedă, urmată de câteva ture de bazin, încheiată cu o binemeritată bere rece la draft. Chișinăul, este locul unde mă relaxez și mă destind de fiecare dată când ajung în Moldova. A doua zi, dis-de-dimineață am luat zborul cu destinația Erevan, Armenia. Nimic anormal până când, din cele două ore de zbor, am prins o oră și jumătate de turbulențe.
În sfârșit, ajunși la destinație, am fost întâmpinați de directorul general OADO-ECOSOC-ONU, domnul general – maior Hamlet Minasyan, împreună cu fiul lui, student la drept, Karapet.
După ce ne-am cazat la un hotel frumos și relativ nou, am mers cu Vasile la sediul OADO, din Erevan, unde am avut plăcerea să realizăm că lucrurile au evoluat foarte mult și unde ne-am întâlnit cu partenerii noștri mai noi și mai vechi de la IPA, împreună cu președintele IPA – secția Armenia, domnul colonel al trupele speciale OMON, domnul Sargsyan Grigor.
A avut loc o ceremonie de deschidere, în care s-au prezentat obiectivele și scopurile în legătură cu respectarea drepturilor omului și s-au programat întâlniri bilaterale și discuții de grup pentru a dezbate diverse subiecte pentru următoarele zile, după care am socializat, am făcut poze și ne-am delectat cu o licoare armenească.
Au fost cinci zile pline de întâlniri și evenimente care au marcat deschiderea oficială a OADO filiala în Armenia și în care s-au purtat discuții despre îmbunătățirea drepturilor omului în cele două țări. În timpul întâlnirilor,s-au abordat subiecte precum protecția minorităților, lupta împotriva discriminării, promovarea egalității de gen și a libertății de exprimare.
De asemenea, am vorbit despre schimbul de bune practici și experiențe între cele două organizații, precum și despre posibile proiecte comune pentru a sprijini și a promova drepturile omului în regiune. Întâlnirile au contribuit la creșterea cooperării și solidarității între organizațiile pentru apărarea drepturilor omului din Armenia și România și ar putea avea un impact pozitiv în cele două țări.
În calitatea mea de președinte fondator, al OADO, am oferit diplome de merit împreună cu medaliile *Apărător al drepturilor omului*, din bronz, argint și aur, celor care s-au evidențiat cu merite în munca lor pentru cunoașterea, respectarea și apărarea drepturilor omului, într-o țară care este mereu zguduită de războaie locale cu vecinii, care dăinuie de secole. Armenii au fost supuși unui genocid din partea vecinilor lor turci și nenumărate confruntări cu vecinii azeri, cu care de ani de zile își revendică teritoriul de la Nagorno-Karabah.
În același timp au relații încordate și granițele închise atât cu cu Iranul dar și cu Georgia. Singurii vecini prietenoși cu ei au rămas rușii, care, de altfel au mediat o oarecare pace cu azerii din Azerbaidjan.
Am întâlnit oameni care sunt dedicați să folosească influența și puterea lor pentru a aduce schimbări pozitive pentru poporul lor, ceea ce este un punct pozitiv.
Cooperarea și colaborarea noastră cu Directorul General OADO-ECOSOC-ONU, Hamlet Minasyan și familia sa sunt benefice pentru ambele părți și reprezintă un nivel înalt de înțelegere reciprocă.
În timpul vizitei noastre, am avut ocazia să ne bucurăm de momente de pioșenie și spiritualitate la două catedrale, să vizităm câteva muzee și să întâlnim diverse personalități active din Armenia.
Până la o viitoare întâlnire, să auzim numai de bine, cu zile senine și pline de fericire. (Va urma)
Lord Sir Florentin SCALEȚCHI
Prof.univ., doctor