La ce riscuri de sanatate ne expun arsurile solare

În ciuda avertismentelor cu privire la efectele negative are arsurilor solare, multe persoane se expun în exces razelor arzătoare ale soarelui pentru a obține mult doritul bronz sau pur și simplu pentru a se bucura cât mai mult de sezonul cald. Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atenționează că pericolele asociate cu arsurile solare sunt mai mult decât cosmetice, astfel că prevenirea apariției lor va ajuta la evitarea ulterioară a unor probleme de sănătate, precum și a îmbătrânirii premature.

Arsurile solare, spre deosebire de cele termice, cauzează deteriorarea pielii înainte de apariția roșeței.

Cu alte cuvinte, în stadiile inițiale ale dezvoltării arsurilor solare, senzația de durere este foarte ușoară sau lipsește chiar în totalitate, fapt pentru care multe persoane ajung să se supraexpună la soare fără să iși dea seama de pericolul implicat. Se întâmplă adesea ca după o zi petrecută la plajă, seara în cameră să observăm cu surprindere gravitatea situației: pielea înroșită, senzația de usturime și de piele care strânge – deși în timpul zilei aceste simptome nu își făcuseră simțită prezența”, explică specialistul dermatolog.

Ce sunt arsurile solare

Arsura solară reprezintă un semn clar că ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat de expunerea în exces la soare. Acest fenomen accelerează îmbătrânirea pielii și crește riscul de apariție a cancerului de piele.

Când își face apariția arsura solară, pielea devine roșie și este însoțită de senzația de durere. Dacă arsura este severă, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot apărea chiar și frisoane, greață, dureri de cap și slăbiciune. Câteva zile mai târziu, pielea va începe să se cojească, deoarece organismul încearcă să elimine celulele afectate de soare”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Riscuri legate de arsurile solare

Arsurile solare pot crește riscul apariției cancerului de piele, existând dovezi că o singură arsură solară dobândită în copilărie crește șansele de melanom mai târziu în viață.

În timp ce alte tipuri de cancere cutanate sunt cauzate de expunerea cumulată la soare, melanomul apare ca urmare a unor expuneri scurte, dar intense la soare, urmate de arsuri solare. Există teorii potrivit cărora cinci sau mai multe arsuri în tinerețe cresc riscul de melanom pe durata vieții cu 80%”, atenționează specialistul dermatolog.

Arsurile solare pot favoriza și îmbătrânirea prematură a pielii deoarece undele UVA pătrund în derm, unde altereaza calitatea colagenului și elastinei, rezultând linii fine sau chiar riduri. “Pigmentarea neuniformă, melasma, aspectul tern – reprezintă alte efecte negative ale supraexpunerii la soare. Din păcate, dauna provocată de arsurile solare este de multe ori ireversibilă, însă unele efecte, mai ales cele de scurtă durată, pot fi ameliorate cu tratamente specifice dermatologice.”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Persoanele predispuse la a dezvolta arsuri solare, cum ar fi cele cu piele deschisă la culoare, cu o culoare roșie a părului, cu pistrui și număr crescut de alunițe ar trebui să acorde cât mai multă atenție pentru a evita expunerea excesivă la soare, mai ales în tinerețe.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.