La pas prin : Oltenița

Oltenița este unul dintre orașele port de pe Dunăre, aflat pe malul stâng al acesteia, în Lunca Dunării, la vărsarea râului Argeș în fluviu. Este municipiu în județul Călărași și reprezintă al doilea centru urban ca mărime și importanță al acestuia.

În urmă cu puțin timp, arheologii au descoperit în nordul orașului urme ale unei culturi ce a existat în a doua jumătate a mileniului al V-lea î.Hr, numită ”Civilizația Gumelnița”. Se crede că aici a fost o cetate din timpul romanilor, în timpul împăratului bizantin Constantin cel Mare, numită Daphne sau Constantiana Daphne. De asemenea unele informații vechi așează cetatea Daphnes la confluența Dunării cu râul Argeș.
Prima consemnare a locului a fost marcată în timpul împăratului roman Valens (367 d.Hr.), care a pornit un război cu regele goților, Atanaric. Mergând spre nord, acesta trece Dunărea pe la cetatea Daphnes datorită lățimii mici a Dunării (750 m).
Pământurile din zona Olteniței au fost în anul 1742 propietatea postelnicului Constantin Alexeanu. În anul 1830 devine propietatea stolnicului Radu Cernescu, iar mai târziu ”Oltenița toată și împrejurimile ei” sunt cumpărate de către prințul Alexandru Dimitrie Ghica. O delegație din anul 1852 de la
Ulmeni, Chiselet, Chirnogi, Radovanu și Căscioarele se adresa prințului Alexandru Dimitrie Ghica rugându-l să aprobe înființarea unui oraș. Orașul Oltenița se înființează la data de 23 aprilie 1853 având 750 de locuitori. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Oltenița avea statut de comună urbană, având aproximativ 5000 de locuitori. Tot aici existau două biserici, două școli primare de băieți, o școală primară pentru fete, spitalul ”Regina Elisabeta”, o fabrică de apă gazoasă și două hoteluri. În anul 1950, Oltenița capătă statutul de oraș raional, statut ce s-a păstrat până în 1968, când a redevenit oraș component al județului Ilfov. Mai târziu, în anul 1981, în urma unei reorganizări administrative regionale a dus la transferarea orașului la județul Călărași. Orașul primește statutul de municipiu în anul 1997.

Locuri de vizitat în orașul Oltenița :

Portul Fluvial Oltenița este situat pe malul stâng al Dunării, la km 429, având o lungime de 200 m. Zona portuară este dotată cu : două dane de operare cu lungime totală de 200 m, platformă de depozitare mărfuri generale cu suprafața de 1000 m², sisteme de pază și supraveghere video ș.a.m.d.

 

Muzeul Civilizației Gumelnița a fost înființat în anul 1957, pe baza unei donații făcută de Barbu Ionescu, fiind formată din aproximativ 900 de piese arheologice. Cu trecerea timpului colecția muzeului s-a mărit considerabil, ajungând la 15.500 de obiecte arheologice și numismatice. Aici sunt expuse materiale ale culturii Gumelnița, precum unelte de piatră și corn de cerb, ceramică, figurine, vase antropomorfe și zoomorfe, harpoane, topoare din piatră și multe altele, tezaure din mileniul I î.Hr., Tezaure și bijuterii de la Colibași și Chirnogi.

 Turnul de apă  este o construcție unică fiind situat pe lista monumentelor importante din România. Turnul a fost construit în anul 1919, iar în anul 1926 a fost bombardat de inamici fiind renovat odată cu construcția halei din Oltenița, în anul 1924. Până să adăpostească lucrări de artă, turnul a fost timp de 30 ani o vestită cârciumă din oraș. Recent a fost reabilitat cu fonduri europene, investiție ce a depășit suma de 400.000 lei.
În perioada 13 aprilie- 2 mai 2017, Muzeul Civilizației Gumelnița în colaborare cu Eduard Constantin Olaru și ADIP au organizat o expoziție de antropologie ”Descendenta speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”, la Turnul de Apă.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.