Lansări de excepție. De la Giroveanu la Andrași

Este mai mult decât îmbucurător să constatăm că respectul pentru înaintași și pentru valorile autentice ale genului n-a dispărut!

La sediul central al Bibliotecii metropolitane ”Mihail Sadoveanu”, din Piața Amzei (directoarea Ramona Mezei a fost o gazdă primitoare, ca de obicei), a avut loc o dublă lansare de albume discografice, ce s-a înscris pe această linie a valorificării tezaurului de muzică ușoară românească.

Ambele CD-uri au fost editate de casa de discuri Eurostar, unica de la noi cu astfel de nobile preocupări, de altfel întregul eveniment a fost unul al marii familii Eurostar, fiindcă au fost prezenți numeroși artiști care la rândul lor figurează la loc de cinste în catalogul cunoscutei case de discuri: Alina Mavrodin Vasiliu, Sergiu Cioiu, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Robert George.

Invitația le-a fost lansată de neobosita și foarte talentata compozitoare, poetă și interpretă Camelia Florescu, care a ”orchestrat” un eveniment absolut remarcabil, ocupându-se de cele mai mici detalii, cu două superbe roll-up-uri, cadouri pentru invitați (inclusiv cele două CD-uri, dar și cărțile ei), flori, sonorizare.

Albumul ei ne-a cufundat într-o ușoară nostalgie, retrăind cu firească emoție ceea ce noi am numit mereu ”cei mai frumoși ani” ai muzicii noastre ușoare, evenimentul fiind deschis printr-o proiecție a evoluției sale pe scena celebrului concurs TV ”Steaua fără nume”, cu o melodie a lui Aurel Giroveanu.

Astfel, după ce a lansat albume cu piese originale, de ultimă oră, Camelia Florescu a dat curs sugestiilor de a reuni pe discul intitulat ”Noapte de vară” cele mai frumoase melodii încredințate ei de compozitori importanți ai genului, la manifestările unde a fost laureată – festivalurile de la Mamaia și Amara, precum și la ”Steaua fără nume”. Parcurgându-le, ajungi la concluzia, fără a jigni pe nimeni, că nu se mai scriu asemenea cântece minunate, unul din motive, dar nu singurul, fiind acela că mai toți corifeii genului au trecut în neființă.

Melodiile discului, din care protagonista a interpretat câteva, aparțin lui Aurel Giroveanu, Marcel Dragomir, Dan Ștefănică, Dinu Giurgiu, Alexandru Vilmanyi, dar și unor creatori de al căror talent ne mai putem încă bucura, dar nu prea știm să profităm – Jolt Kerestely, Dan Ardelean, Ștefan Elefteriu, Constantin Popovici.

Cu rară modestie, Camelia Florescu, mult mai cunoscută publicului larg, i-a oferit ”partea leului” din eveniment colaboratorului ei din ultimii ani, alături de care a cucerit zeci de premii la festivalurile de muzică ușoară pentru copii și adolescenți și în primul rând la cele de romanțe, la ”Crizantema de aur” (Târgoviște) și la ”Crizantema de argint” (Chișinău).

La acestea, numele lui Bela Andrași, originar din Valea Jiului, a devenit tot mai cunoscut, așa încât acum și-a făcut curaj pentru debutul său discografic. Și ce debut! Venit din lumea rockului, chitarist excelent (de altfel și-a ilustrat înzestrările pe disc), el a condus câteva formații, înainte de a ne uimi cu melodiile, nici una semănând cu alta, de pe albumul ce poartă numele visului său împlinit, ”Viața bate filmul!”, cântând el însuși piesa titulară la finalul întâlnirii.

Un rol decisiv în reușita discului îl joacă versurile Cameliei Florescu, dar și interpreții care au ținut să-și cânte în fața celor prezenți unele din titlurile de pe album. Este vorba de Silvia Dumitrescu (cu text propriu la piesa ”Cânt și iubesc”), Carmen Rădulescu (”Locuiesc într-un vis”), Denis Ștefănescu (”Cineva mi-a spus”), Robert George (”Viața aici, acum”) sau solista de la Chișinău Ina Sturza (”Să cânți mereu”).

Impresionante au fost luările de cuvânt ale ”veteranului” de 82 de ani Sergiu Cioiu, nelipsit de la evenimentele de gen (cu această ocazie ne-a anunțat cele două spectacole pe care le va susține, la București și la Ploiești, pe versurile lui Nichita Stănescu), Mircea Nicolau (venit special de la Constanța) și mai ales cea a directoarei artistice a Festivalul național ”Crizantema de aur” de la Târgoviște, Alina Mavrodin Vasiliu.

Distinsa artistă a venit împreună cu soțul, scriitorul Teodor Vasiliu, o legendă a ”Crizantemei de aur”, și a coagulat în jurul ei o a doua familie a acestui eveniment – cea a romanței. Pentru că au fost prezenți, nesocotind distanța, soliști laureați ai celor mai importante competiții de gen: Alina Huțu (Botoșani), Cristina Beldean Moșuțan (Dej), Ciprian Cucu (Brașov), Valentina Volontir (Chișinău). Și cum la a 55-a ediție a festivalului dâmbovițean, în octombrie anul trecut, din cauza depășirii programului, la gala laureaților nu s-a mai putut cânta adevăratul imn al festivalului, cei de mai sus, alături de Alina Mavrodin Vasiliu, Camelia Florescu și Bela Andrași, au dat viață tulburător, împreună cu toți participanții, celebrului ”Ciobănaș cu 300 de oi”.

Pentru ca finalul să fie complet, înaintea ședinței de autografe și a tradiționalului cocktail, Ecaterina Câmpean, directoarea postului de radio ProDiaspora, a oferit un ”Disc de aur” Cameliei Florescu (redactor la acest post) și un  Trofeu lui Bela Andrași, la 40 de ani de la debut, anunțând cu acest prilej că în viitor el va realiza aici o emisiune de rock.

Înconjurați de membri ai familiilor, prieteni și admiratori (între care solista Mirela Vișan sau actrița Doina Ghițescu), Camelia Florescu și Bela Andrași au trăit cu siguranță cea mai frumoasă zi a existenței lor artistice, o noapte de…primăvară de neuitat.

Până la următoarea, firește!

Octavian URSULESCU

Comments

comments

2 comentarii la „Lansări de excepție. De la Giroveanu la Andrași

  • 19 martie 2023 la 13:26
    Legătură permanentă

    Foarte frumos acest articol reportaj! A fost o seară bogată în cântece melodioase, în deplină armonie cu atmosfera caldă, prietenească, în care microfonul a fost deschis unor voci care, încă odată, atestă prin cântec bogăția talentului pe care s-ar putea sprijini creația componistică a muzicii pop, balada, precum și romanța românească. FELICITĂRI, Cameliei Florescu, lui Bela Andrași și excelentului amfitrion!

    Răspunde
  • 19 martie 2023 la 19:19
    Legătură permanentă

    Mulțumim pentru prezență și consemnarea evenimentelor reunite…Ești un maestru al cuvântului, mulțumim pentru tot, Tavi Ursulescu!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.