LAPAR: Un milion de hectare din terenul României se află deja pe mâna străinilor

Terenurile fertile din România și prețurile mici pe hectar, comparativ cu alte state europene, au atras zeci de investitori străini, care controlează în prezent suprafețe însemnate.

„Cam un milion de hectare de teren au cumpărat străinii, pe firme. Pe lângă asta, mai au alte vreo două milioane în arendă. Nu sunt acte pentru ele, s-au dat cu scris de mână. Dar vă dați seama ce era dacă se aplica legea vânzării terenurilor agricole către străini, așa cum au votat-o distinșii parlamentari, care habar n-au de agricultură? Atunci, străinii ăștia aveau drept de preempțiune, pentru că aveau terenul și în arendă, iar agricultorul român nu!”, a declarat pentru stiriagricole.ro Laurențiu Baciu.

Președintele LAPAR spune că a fost contactat de numeroase grupuri care reprezintă interesele unor investitori străini, dornici să se facă proprietari peste terenurile din România.

„Au venit din Orientul Mijlociu, din Israel, din Europa. Sunt organizați, nu glumă! Sunt echipe cu notar, cu avocat, cu responsabil care să bată din poartă-n poartă să convingă omul. Și gândiți-vă că vor avea o listă cu toate terenurile care sunt de vânzare, la autoritatea asta nouă, vor ști prețurile și au și bani să ofere peste”, ne-a precizat Baciu. Acesta a adăugat că nu doar Ungaria sprijină achiziția de terenuri agricole în afara granițelor țări, ci și China sau statele arabe, deoarece doresc să își asigure securitatea alimentară.

Președintele LAPAR a salutat decizia președintelui Traian Băsescu de trimitere spre reexaminare a legii privind vânzarea terenurilor agricole în extravilan între persoane fizice. Decizia a venit în plin scandal generat de declarațiile atașatului pe probleme de agricultură al ambasadei Ungariei la București privind intenția Guvernului de la Budapesta de a plăti rentă viageră cetățenilor maghiari care vor cumpăra teren agricol în Ardeal și vor ceda dreptul de folosință autorităților, care  au generat ample dezbateri în presa maghiară și cea din regiunile din România legate de secui. Aceasta, deoarece potrivit oficialului ambasadei, Budapesta vizează tocmai terenurile agricole din zonele locuite de secui.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru Evenimentul Zilei că la nivelul Guvernului se ştia de mult timp de posibilele intenţii ale Budapestei, cu privire la sprijinirea cetățenilor maghiari care vor cumpăra teren agricol în Transilvania.

“Dacă serviciile noastre nu ar fi ştiut (de aceste intenţii, n.r.), înseamnă că le plătim degeaba. Dacă eu ca ministru nu ştiam, nu începeam demersurile în 2010 pentru a obţine amânarea liberalizării pieţei funciare”, a precizat Valeriu Tabără.

La acea vreme, România obţinuse semnătura Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi Cehiei şi acordul de principiu al Germaniei pentru a amâna momentul de la care piaţa terenurilor ar fi trebuit liberalizată, a adăugat fostul ministru Tabără. Proiectul a murit, după căderea guvernului Boc.

Sursa: stiriagricole.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.