Lara Fabian și eternul ei tango cu muzica

Un interviu pe care l-am fãcut cu mult drag, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o artistã pe care o îndrãgesc de ani de zile. O persoanã caldã, naturalã care emanã frumusețe prin toți porii.
Mi-am luat rolul de jurnalistã în serios și i-am pregãtit Larei Fabian câteva întrebãri la care, zic eu, a rãspuns cu plãcere.
Rolul de cântãreațã jurnalistã e cel mai tare pentru cã știu exact ce simte un artist.
Vã invit sã urmãriți interviul și dacã nu ați fãcut-o încã, sã vã cumpãrați bilete la concertele ei din România: Cluj – 29 martie, Bucuresti- 31 martie.
Camouflage are toate ingredientele unui concert pe placul tuturor. De la muzica de suflet la piese dansante. Dar trebuie sã vã convingeți singuri. Pe mine, una, m-a hipnotizat cu vocea ei seraficã.
O onoare pentru mine sã fiu alãturi de minunata și senzaționala artistã, Lara Fabian.
Je t’aime Lara!

Cântăreaţa şi cantautoarea belgiană Lara Fabian, pe numele său real Lara Crokaert, s-a născut la 9 ianuarie 1970 în Etterbeek (Bruxelles, Belgia).

În primii cinci ani din viaţă locuieşte în Italia, mama sa fiind italiancă, pentru ca în 1975 să se reîntoarcă în ţara natală. La opt ani devine elevă a Conservatorului regal din Bruxelles, unde ia lecţii de canto, pian şi solfegiu pentru o perioadă de zece ani. Încurajându-i talentul, primeşte în dar de la părinţii săi un pian.

Influenţată de muzica clasică, dar şi de cântecele semnate de Barbra Streisand şi Queen, cariera muzicală a artistei începe să se contureze încă din adolescenţă, când începe să compună primele sale piese, pe care le interpretează la diferite concursuri în încercarea de a se afirma.

Recunoaşterea internaţională vine zece ani mai târziu, în 1988, când participă la Concursul muzical Eurovision desfăşurat la Dublin. Interpretarea melodiei „Croire” o clasează pe locul patru.

Cântăreaţa lansează, în 1989, cel de-al treilea disc single din cariera sa, compus de Jacques Cardona şi intitulat ”Je Sais”, pe care-l promovează şi peste Ocean, în Canada. Devine cetăţean canadian, în 1994.

Primul album de studio al interpretei, intitulat ”Lara Fabian”, este lansat, în Canada, în august 1991 şi este extrem de apreciat pentru compoziţiile sale, fiind vândut în peste 100.000 de exemplare.

Discul îi aduce nominalizarea la premiile ADISQ în 1991 şi 1992, la categoria ”Cel mai de succes cântăreţ francofon din Quebec”; de asemenea, albumul ”Lara Fabian” primeşte o nominalizare la Gala Felix (echivalentul canadian al premiilor Victoires de la musique).

În timp ce piese, precum ”Le jour oů tu partira”, ”Les murs” sau ”Qui pense a l’amour” o aduc în atenţia publicului canadian, Lara Fabian susţine concert după concert între 1992-1993 promovându-şi materialele discografice.

În 1994 lansează al doilea album al său – „Carpe Diem”, conţinând treisprezece cântece pop în limba franceză. Discul se bucură de succes şi primeşte discul de aur în Canada, după doar trei săptămâni de la lansare. În acelaşi timp, melodiile ”Tu t’en vas”, ”Si tu m’aimes” sau ”Leila” câştigă poziţii înalte în clasamentele de specialitate şi sporesc popularitatea albumului, care este vândut în peste 800.000 de exemplare pe plan mondial. Graţie acestor realizări, Fabian este numită ”Interpreta anului” şi primeşte trofeul pentru ”Cel mai bun concert” în cadrul premiilor Félix din 1995.

În primăvara lui 1996, compania Walt Disney o invită pe cântăreaţă să înregistreze vocea Esmeraldei, unul dintre personajele principale ale animaţiei ”Cocoşatul de la Notre-Dame”, pentru versiunea în limba franceză a peliculei. De asemenea, Lara imprimă şi cântecul ”Que Dieu aide les exclus” pentru acest proiect, compoziţia fiind inclusă pe coloana sonoră canadiană a filmului.

Albumul ”Pure”, următorul material discografic, conţine unsprezece cântece compuse de interpretă în compania lui Rick Allison, iar cele mai cunoscute sunt ”Tout”, ”Je t’aime” şi ”La Différence”. După doar două săptămâni de la lansare, albumul primeşte discul de platină în Canada.

”Pure” este lansat cu mult succes în luna iunie şi în Europa, fiind vândut în peste două milioane de exemplare. În Franţa, albumul primeşte discul de diamant, fiind considerat a fi unul dintre cele mai de succes albume din istorie, cu peste 1.471.800 de exemplare vândute.

În 1997, Lara Fabian primeşte opt nominalizări în cadrul premiilor ADISQ, unde câştigă trofeul cel mare la categoria „Cântăreţul din Quebec cu cel mai mult succes în Canada”, iar „Pure” este numit „Cel mai popular album”.

Începând cu ianuarie 1998, interpreta susţine mai multe concerte în Europa, iar popularitatea sa creşte rapid. În luna februarie primeşte trofeul pentru ”Revelaţia anului” în cadrul galei Victoires de la Musique, iar muzeul Grévin îi oferă o statuie de ceară. În aceeaşi perioadă, cântăreţul francez Johnny Hallyday o invită pe Lara Fabian să cânte alături de el piesa ”Requiem pour un fou” în cadrul unui concert caritabil.

Primul album de studio în limba engleză al interpretei, intitulat ”Lara Fabian”, este lansat în noiembrie 1999 în Franţa şi Canada. În America de Nord este comercializat de-abia începând cu vara anului 2000. Discul conţine paisprezece cântece de muzică pop şi dance pe care Fabian le înregistrează în compania unor producători cu renume precum Walter Afanasieff, Patrick Leonard sau Glen Ballard.

Cântecele ”Adagio”, ”Love by Grace”, ”I Will Love Again” şi ”I Am Who I Am” sunt lansate pe disc single. În timp ce piesa ”I Will Love Again” ocupă primul loc în clasamentul Billboard Dance Music/Club Play şi numărul 32 în Billboard Hot 100, ”Adagio” şi ”I Am Who I Am” sunt extrem de difuzate de posturile radio din Europa.

În 2001 apare cel de-al cincilea album în limba franceză numit ”Nue”, cele mai de succes piese fiind ”Immortelle”, ”J’y crois encore” şi ”Tu es mon autre” (un duet cu Maurane). Toate cele trei cântece devin hituri în regiunile francofone ale Europei, iar ”Tu es mon autre” este nominalizat la categoria ”Cea mai bună piesă” în cadrul premiilor Victoires de la Musique.

Între 2001-2003, Lara Fabian susţine concerte în întreaga lume, iar pe parcursul turneelor sale înregistrează două albume în concert: ”Live” (2002) şi ”En Toute Intimité” (2003).

Următorul album în limba franceză este ”9” (2005), urmat de ”Toutes les femmes en moi” (2009) şi ”Le Secret” (2013).

Albumul ”Toutes les femmes en moi” este scris şi compus în totalitate de Lara, aducând cu această ocazie un omagiu celor 12 femei (Nana Mouskouri, Celine Dion, Maurane, Dalida etc.) care au ajutat-o să devină artista şi femeia de succes din prezent. Album are şi o versiune în limba engleză, fiind intitulat ”Every Woman in Me” (2009).

Lara a vândut peste 18 de milioane de discuri în întreaga lume devenind cea mai bine vândută artistă de origine belgiană din toate timpurile. Artista cântă în franceză, italiană, spaniolă, engleză, limbi pe care le vorbeşte fluent.

În noiembrie 2007, devine mămica unei fetiţe pe nume Lou.

Lara Fabian susţine primul concert în România, la 17 martie 2012, la Sala Palatului din Bucureşti. La insistenţele publicului român, artista acceptă să mai susţină încă un concert, a doua zi. Un moment încărcat de emoţie s-a derulat odată cu piesa „Je t’aime”. Cei 4000 de spectatori s-au ridicat în picioare şi au început să cânte, având în mâini mici afişe, pe care erau desenate o inimă, în interiorul căreia scria „Tu nous as manqué” („Ne-ai lipsit”).

În octombrie 2014, fanii artistei i-au putut asculta melodiile într-un nou concert la Sala Palatului.

 

Andreea Maria Vârlan

 

Sursa biografie: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.