„Le Monde”: România protesteaza impotriva expulzarilor fostilor nazisti emigrati in Statele Unite

Cotidianul francez Le Monde reia in editia de ieri declaratia recenta a premierului român, Adrian Nastase, impotriva expulzarii fostilor nazisti emigrati in SUA, apreciind ca sosirea subita a acestora „relanseaza dezbaterea asupra antisemitismului”.
Le Monde comenteaza ca revenirea a doi fosti soldati nazisti in România – Nikolaus Schiffer, 83 de ani, si Michael Negele, 81 de ani – „este un dur examen inaintea reuniunii NATO, care ar urma sa anunte in toamna integrarea României in sânul Aliantei”. La Bucuresti, scrie acelasi cotidian, teoria unei conspiratii internationale cu parfum iudeo-masonic este din nou in voga.
Autorul articolului, Mirel Bran, aminteste ca la jumatatea lunii mai, Nikolaus Schiffer a sosit in România ca apatrid. Ajuns la Bucuresti, acest fost nazist apartinând minoritatii germane din România a depus o cerere pentru recapatarea cetateniei române, procedura care dureaza de mai multe luni. Intre timp, insa, acesta a disparut de la domiciliul sau provizoriu fara nici o urma.
Lui Michael Negele i-a fost si lui retrasa cetatenia americana si risca sa fie expulzat spre Bucuresti, dupa ce un judecator federal din statul Missouri l-a acuzat ca a participat la Holocaust ca gardian in tabara de concentrare de la Sachsenhausen, in apropiere de Berlin si in ghetoul evreiesc de la Theresienstadt, in apropiere de Praga.

(Oana Mihai)

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Switch to desktop version