Legea iliberală de inspiraţie putinistă privind funcţionarea ONG-urilor reprezintă un grav atentat la democraţia şi libertatea de exprimare din România

Iniţiativa legislativă care propune modificări la Ordonanța 26/2000 care reglementează activitatea organizațiilor și fundațiilor, adoptată tacit de Senatul României luni, 20 noiembrie, reprezintă un grav atac la adresa democraţiei şi libertăţii de exprimare din România.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, care a insultat memoria luptătorilor anti-comunişti din munţi şi autor al unor initiative de graţiere a corupţilor şi deputatul PSD Liviu Pleşoianu, favoritul presei de la Kremlin, au iniţiat un proiect de lege iliberal, de inspiraţie putinistă.

Prin această lege, toate ONG-urile vor trebui să publice semestrial rapoarte financiare în Monitorul Oficial. În caz contrar,  acestea vor fi sancţionate prin suspendarea activităţii pentru o lună, urmată de încetarea “de îndată” a activităţii acestora. Astfel, ONG-urilor din România le este aplicat un tratament discriminatoriu în raport cu societăţile comerciale.

De asemenea, toate ONG-urile vor avea obligaţia de a publica în Monitorul Oficial numele tuturor donatorilor, inclusiv ale donatorilor privaţi şi persoane fizice. Situaţia frizează absurdul, având în vedere că sunt organizaţii care primesc zeci şi chiar sute de mii de micro-donaţii (în valoare de 1-2 euro) prin SMS. Şi această prevedere este una discrimatorie, având în vedere că partidele politice sunt obligate să publice identitatea donatorilor doar în cazul donaţiilor mai mari de 10 salarii medii.

Totodată, obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a listei tuturor veniturilor şi cheltuielilor, menţionându-se numele tuturor persoanelor fizice sau juridice, ar duce la costuri importante pentru ONG-urile din România. Un calcul făcut de Centrul pentru Managementul Organizaţiilor Nonprofit arată că pentru o listă de 15 pagini în medie pe semestru, costurile s-ar ridica la 3860 lei, o sumă care ar duce la închiderea multor ONG-uri mici, care au bugete reduse.

De asemenea, nu vor putea primi statutul de ONG “de utilitate publică” organizaţiile care desfăşoară activităţi în domeniul apărării drepturilor omului sau cele cu profil civic, precum şi cele care desfăşoară activităţi politice “de orice natură”, activitatea politică fiind descrisă, printr-o exprimare vagă, drept “campanii de […] opoziție față de un partid politic sau candidat pentru o funcție publică, în care poate fi numit sau ales”. Această prevedere este una interepretabilă şi periculoasă pentru libertatea de exprimare din România.

PACT consideră că o astfel de lege va avea drept efecte creșterea controlului politic asupra ONG-urilor, descurajând implicarea civică a cetăţenilor, după modelul unor legi anti-democratice adoptate în state precum Ungaria sau Polonia. PACT îşi manifestă sprijinul faţă toate iniţiativele care se opun acestor propuneri de modificarea a legii ONG-urilor şi solicită public respingerea acestora în Camera Deputaţilor. Democraţia românească trece prin momente grele, iar solidaritatea noastră este obligatorie pentru #rezista în faţa tentativei PSD-ALDE de a captura statul român.

 

Alin Iliescu, Biroul de presă PACT

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.