Locuri unice din peisajul românesc, la Muzeul Antipa

Peisajul nu este doar o parte din natură prinsă dintr-o privire, o priveliște sau un tablou de peisaj. Este mai mult de atât, este o viziune complexă capabilă să integreze atât dimensiunea naturală, cât și cea antropică. Omul, prin prezența lui, defineste, descrie și valorizează teritoriul, și implicit peisajul, iar pentru a fi descrifrat se impune pluridisciplinaritatea.

Peisajul evoluează în timp și spațiu. Condițiile de viață de pe Terra au diferit în timp geologic. Părți din peisajul trecutului geologic se regăsesc izolat în anumite locuri de pe Pământ.

Romania este o țară cu peisaje deosebit de frumoase: zone litorale, deltă, păduri de șes, deal și munte, zone alpine, zone carstice, situri geologice și geomorfologice sunt încadrate în rezervații cu diverse grade de protecție, iar la nivel macro în bioregiuni, conform noilor politici de mediu ale Uniunii Europene.

Conferința își propune un periplu prin peisajele inedite ale bioregiunilor României, o cunoastere și o recunoaștere a lor, o analiză științifică si, de ce nu, o admirație artistică. Vom “zbura” deasupra Deltei Dunării, a zonelor costiere și a Lacului Techirghiol, vom admira plantele și animalele din aceste locuri, apoi vom urca spre munte la Pârâul Pețea, Praid – Muntele de sare, Groapa Ruginoasă, Râpa Roșie, Defileul Mureșului Superior, Cheile Cibinului, tinoave, Lacul Sfânta Ana, până sus în bioregiunea alpină a masivelor Rarău-Giumalau. Sunt doar cateva dintre numeroasele locuri ale României în care biodiversitatea botanică, faunistică, geologică și geomorfologică este la ea acasa.

Fotografiile prezentate în conferință sunt realizate de dr. Peter Lengyel.

Conferința face parte din programul educațional:

‘’La Antipa, în spatele ușilor închise’’

Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului: elevi şi studenţi – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulţi – 15 lei.

Sponsori: LeoBurnett, The Geeks, EmailWing

Partener ştiinţific: DaVinci Learning

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.