Lumea noastră: Georgia, perla din Caucaz

Republica semi-prezidențială Georgia este o țară din regiunea Caucaz, Eurasia. Localizată la intersecția Asiei de Vest cu Europa de Est, se învecinează la Vest cu Marea Neagră, la Nord cu Rusia, la Sud cu Turcia și Armenia, iar la Sud-Est cu Azerbaidjan.

Georgia ocupa un teritoriu de 69,700 km ², iar populația sa este de aproape patru milioane de locuitori. În prezent este membru al Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, Organizației Mondială a Comerțului, Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, Comunitatea de Alegerea Democrat, și GUAM Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică. Țara dorește să adere la NATO și Uniunea Europeană.

Statul a sărbătorit de curând, la 26 mai, de ziua națională, Centenarul de la prima proclamare a independenței, în 1918.

Numele oficial al țării este Georgia, specificat în Constituția țării. Capitala țării este Tbilisi.

Poziționată strategic în locul unde Europa se întâlnește cu Asia, Georgia se bucură de o moștenire culturală unică, fiind renumită pentru tradițiile sale. De-a lungul secolelor, Georgia a reprezentat obiectul rivalității dintre mai multe imperii, înainte să fie anexată la Rusia, în secolul al XIX-lea.

Țara mai cuprinde de facto două regiuni independente, Abhazia și Osetia de Sud, care au dobândit recunoaștere internațională limitată după Războiul Ruso-Georgian din 2008.

Georgienii își spun Kartvelebi, își numesc țara SakartveloȚara kartvelilor, iar limba Kartuli. Aceste nume sunt derivate din numele unui zeu păgân numit Kartlos, despre care se spune că este tatăl tuturor georgienilor. Numele Georgia, folosit în toată Europa, este derivat din persană Gurji, via Jurj din arabă. Deoarece scrierea a fost influențată de greacă prin rădăcina geōrg-, indicând lucrarea pământului, cuvântul a fost presupus greșit ca având ca origine cognomele Gheorghe (sfântul patron al țării), sau geōrgía, (agricultură).

Numele antic prin care erau denumiți locuitorii din estul Georgiei era Iberiani, de la numele regatului caucazian Iberia — aceasta a produs confuzie printre geografii antici care aplicau acest nume doar locuitorilor din peninsula Iberică (Spania, Portugalia, Andorra, Gibraltar și Olivença).

Gurj, numele persan al georgienilor, este de asemenea sursă pentru turcescul gürcü (pronunțat „gürdjü”) și rusescul gruzin. Numele țării este Gurjestan în persană, Gürcüstan în turcă, și Gruzija în rusă. Numele persan este probabil înrudit cu cuvintele armenești care desemnau georgienii și Georgia, respectiv vir și Vrastan. (Sunt alte cazuri în care prefixul persan gu- este derivat din mai vechiul wi- ori wa-). Astfel, atât cuvântul persan cât și cel armean par să fie înrudite cu numele Iberia, cu pierderea lui i-inițial și substituirea lui w sau v cu b în Iberia.

De asemenea, după toate probabilitățile, există o legătură etimilogică dintre numele Iberia și provincia istorică a Georgiei numită Imereti.

Republica Democrată Georgia a fost înființată în urma prăbușirii Imperiului Rus ce a început odată cu Revoluția Rusă din 1917. A avut ca vecini la Nord Republica Populară Kuban și Republica Muntoasă a Caucazului de Nord, la Sud Imperiul Otoman și Republica Democrată Armenia, și la Sud-Est Republica Democrată Azerbaidjan. Suprafața totală a țării depășea atunci 107.000 kmp, în comparație cu aria totală actuală a statului de 69.700 kmp, și avea o populație de 2,5 milioane de locuitori.

Și-a proclamat independența la 26 mai 1918, după destrămarea Federației Transcaucaziene, și a fost condusă de Partidul Menșevic, de orientare social-democrată. Confruntat cu probleme interne și externe neîncetate, statul nu a reușit să reziste invaziei Armatei Roșii din Rusia Sovietică și s-a prăbușit în februarie—martie 1921, devenind republică sovietică. Iosif Vissarionovici Stalin, personalitate proeminentă în rândul bolșevicilor care au venit la putere în Imperiul Rus de după 1917, era etnic georgian.

După suprimarea unei revolte, în 1924, Georgia a fost încorporată în Republica Sovietică Federală Socialistă Transcaucaziană, care reunea Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Mai târziu, devine Republica Sovietică Socialistă Georgiană (Gruzină), parte din URSS.

La 28 octombrie 1990, au avut loc alegeri parlamentare libere, iar la 15 noiembrie țara este redenumită Republica Georgia.

La 9 aprilie 1991, la scurt timp după colapsul Uniunii Sovietice, Georgia și-a proclamat independența, în timpul mandatului liderului naționalist Zviad Gamsahurdia. Independența nu a fost recunoscută de guvernul sovietic până în luna septembrie 1991.

Relieful țării este dominat de munți. În Nord se întind culmi muntoase din Caucazul Mare, în sud din Caucazul Mic. Cel mai înalt vârf este Kazbeg, cu o altitudine de 5.047 m.

Între culmile munților se întind regiuni depresionare, câmpia Colhidei spre litoralul Mării Negre, și Kahetia, în Est.

Țara are zăcăminte de minereu de mangan (la Ciatura), cărbune, baritină și numeroase izvoare minerale. Litoralul Mării Negre constituie o importantă regiune balneoclimatică. Pe litoral se întind culturi subtropicale, cultivându-se citrice, ceai, eucalipt, dafin, tutun.

România și Georgia au stabilit, la 25 iunie 1992, relații diplomatice, iar la 25 februarie 1998 a fost deschisă Ambasada României la Tbilisi.

La 26 martie 1996, la Tbilisi, a fost semnat Tratatul privind dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare între România și Republica Georgia, de președinții de atunci ai celor două țări, respectiv președintele României, Ion Iliescu, și președintele Georgiei, Eduard Șevardnadze.

 

Cele mai populare atracții din Georgia

Georgia este o țară foarte pitorească și exotică, în care tradițiile seculare sunt strânse, dar foarte grijuliu legate de modernitate. Este o țară în care monumentele de arhitectură au păstrat starea aproape iniţială și sunt gata să încânte la nesfârşit turiștii, fiind totodată un obiect de mândrie pentru localnici. Nimerind odată în această țară însorită, vă veţi îndrăgosti de ea pentru totdeauna.

 

 

 

1. Tbilisi vechi

Renovarea recentă a vechiului Tbilisi, a costat destul de scump, dar a fost justificată, deoarece orașul a devenit principala atracția turistică din Georgia. Partea veche a oraşului atrage turiştii cu acoperișurile sale vechi din țiglă, străzile înguste pietruite și terasele sculptate. Traseul turistic include cetatea Narikala, „Podul Păcii” și multe alte locuri istorice.

 

2. Biserica Gergeti

Biserica Gergeti este situată pe malul drept al râului Chkheri, la poalele Muntelui Kazbegi. Acest altar a fost construit în secolul al XIV-lea și este singurul templu cu cruce şi cupolă din regiunea Khevi. Se consideră că atunci când țara se confruntă cu timpuri grele, toate comorile și relicvele din Mtskheta, au fost aduse aici. În timpurile sovietice biserica a fost închisă, iar acum este restituită Bisericii Ortodoxe Georgiene.

 

 

3. Svaneti superioară

Svaneti superioară, este vestită prin monumentele arhitecturale celebre și peisajul frumos. Printre monumente pot fi distinse turnurile rezidențiale construite în secolele IX-XII. De asemenea, în această regiune există multe biserici ortodoxe vechi. Svaneti superioară, face parte din lista obiectelor Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

 

4. Piața Libertăţii din Tbilisi

Piaţa Libertăţii este situată chiar în centrul capitalei Georgiei, este una dintre cele mai mari pieţe din Tbilisi. Inițial, zona a fost numită în onoarea lui Ivan Paskevici – general rus care a cucerit Erevanul. Până în 1991 pe piaţă se înălţa statuia lui Lenin, însă în 1991, statuia a fost demontată și a fost instalată statuia Sf. Gheorghe.

 

 

5. Uplistsikhe

Clădirile au fost construite în perioada pre-creștină, Uplistsikhe este oraşul-cetate în peșteră, situată pe malul stâng al râului Kura, la 15 km de Gori. Se consideră că acest oraș a fost un centru cultural, politic, religios prosper. Perioada de glorie a oraşului a avut loc în sec. IX – XI (ulterior el a fost cucerit de către mongoli). Face parte din atracțiile Georgiei, ca un monument unic al istoriei.

 

 

6. Khertvisi

Cetăţile Khertvisi au fost construite în perioada cuprinsă între sec.X și XIV. Potrivit legendei, regina Tamara a organizat un concurs pentru a proiecta cele mai bune turnuri. Rivalitatea a izbucnit între maestru și ucenicul său, însă acesta din urmă a depășit maestrul, care zdrobit de durere a sărit la marginea turnului și s-a înjunghiat cu un cuțit. Două tuneluri în partea de est a cetății duc spre râu: unul – pentru transmiterea veştilor și altul – pentru alimentarea cu apă.

 

 

7. Muzeul Etnografic. Tbilisi

Muzeul acoperă 52 de hectare de pământ la vest de Lacul broaştelor ţestoase din Tbilisi și găzduieşte diferite expoziţii, aduse aici din toata Georgia. Sunt distincte 14 zone etnografice: Kartli, Samegrelo, Adjara, Abhazia, Svaneti, Khevsureti, Kakheti, Meskheti Javakheti, Guria, Imereti, Racha Lechkhumi și Osetia. Fiecare zonă este o ilustrare perfectă a diversității etnografice din Georgia.

 

 

8. Podul Păcii. Tbilisi

După cum puteți vedea, mai multe atracţii din Georgia se află exact în Tbilisi. Podul Păcii pietonal a fost construit de către arhitectul italian, Michele De Lucchi. Una dintre caracteristicile podului este acoperișul în formă de arc. Podul oferă priveliști uimitoare ale vechilor ziduri de cetăți, biserici și alte clădiri istorice.

 

 

9. Vardzia

Vardzia-Khertvisi, este o mănăstire rupestră care combină peisajele unice, bogăția culturală și patrimoniul istoric. Vardzia este un loc grozav pentru a vizita satele stâncoase, în care s-a păstrat pictura rupestră medievală.

 

 

10. Cetatea Gori

Situată în inima orașului Gori, cetatea cu același nume se înalţă pe un deal, la vest de muzeul Stalin. Cetatea Gori reprezintă o citadelă ovală cu porți puternice. Din partea de sus a dealului se deschide o vedere spectaculoasă a peisajului înconjurător, în special, în culori portocalii ale apusului de soare.

 

 

Vizitând atracţiile turistice din Georgia, nu ar trebui să vă limitaţi la această listă, există alte locuri demne de atenţie, unde puteți afla multe lucruri interesante.

 

Lista completă a obiectivelor turistice

Românii care vor să vadă o altă faţă a litoralului Mării Negre pot opta  pentru un concediu în Georgia. Palmierii plantaţi de-a lungul marilor bulevarde, plajele şi numeroasele monumente istorice sunt doar câteva dintre aspectele care fac din litoralul georgian o destinaţie deosebită.

Georgia este o destinaţie aleasă, în general, de puţini turişti români.

Printre cele mai cunoscute staţiuni de pe malul Mării Negre se numără:

Batumi

Kobuleti

Ureki

Condiţii de intrare şi regim de şedere în Georgia

Cetăţenii români sunt exceptaţi de la obligativitatea obţinerii vizei pentru intrarea pe teritoriul Georgiei, pentru o perioadă maximă de 1 an.

Cetăţenilor români li se permite intrarea în Georgia atât în baza unui document de călătorie (paşaport diplomatic / de serviciu / simplu / temporar), cât şi în baza cărţii de identitate.

Pentru cetăţenii români care doresc să studieze sau să muncească în Georgia, este necesară obţinerea vizei de lungă durată (tip D) de la ambasada acestui stat din România: str. Herăstrău,  nr.16, sector 1, 011983, Bucureşti, telefon: (0040-21) 210 06 02; 210 06 04, fax: 0040-21) 211 39 99, e-mail: embgeoromania@yahoo.com,  romania.emb@mfa.gov.geromania.con@mfa.gov.ge..După sosirea pe terioriul georgian, în baza vizei tip D, cetățenilor români li se vor elibera premise temporare de şedere, de către Ministerul Justiţiei.

În cazul în care familiile de cetățeni români doresc să aplice pentru permise de ședere pe teritoriul georgian este necesară apostilarea în România a copiilor certificatelor de căsătorie. De asemenea, dacă au copii cu vârsta mai mică de 18 ani pentru care doresc să aplice pentru permise de ședere în Georgia, este necesară efectuarea de copii legalizate ale certificatelor de naștere ale minorilor și apostilarea acestora în România.

Pentru informaţii suplimentare, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale oferite de Ambasada Georgiei în România, www.romania.mfa.gov.ge .

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Tbilisi şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenție ! începând cu data de 1 martie 2018 posesorii/șoferii de mijloace de transport înregistrate în alte țări, la intrarea pe teritoriul Georgiei au obligația civilă de a-și asigura mijlocul de transport pe perioada aflării sale pe teritoriul Georgiei.

Doriţi să munciţi în Georgia?

Pentru cetăţenii români care doresc să lucreze pe teritoriul acestui stat, este necesară obţinerea vizei de lungă durată pentru angajare în muncă (tip D) de la Ambasada Georgiei în România, în baza căreia vor putea depune, după sosirea pe spațiu, solicitarea de a li se elibera permisele de muncă de către oficiile teritoriale ale Ministerul Justiţiei georgian.

În cazul în care vor fi însoțiți în Georgia de familie (soț/soție și/sau copii minori sub 18 ani), aceștia vor trebui să aplice, la rândul lor, pentru obținerea vizei de lungă durată pentru reîntregirea familiei, la sediul Ambasadei Georgiei din București.

De asemenea, pentru eliberarea ulterioară a permiselor de ședere pe teritoriul acestui stat pentru membrii de familie însoțitori, este necesară efectuarea de copii legalizate ale certificatului de căsătorie precum și ale certificatelor de naştere ale minorilor şi apostilarea acestor documente în România.

Ameninţări teroriste

Starea de securitate din această ţară, deşi îşi menține fragilitatea, ca urmare a conflictului ruso-georgian declanşat în august 2008 în Osetia de Sud, în prezent este relativ stabilă şi calmă. Totuşi, având în vedere specificul spaţiului, vă recomandăm să consultaţi rubrica “Alerte de călătorie” a site-ului MAE.

Siguranţă şi criminalitate

Nivelul criminalităţii în Georgia este în prezent scăzut, ca urmare a acţiunii în forţă a organelor de poliţie, autorităţile locale punând accentul pe latura prevenirii activităţilor infracţionale. Cu toate acestea însă, în ultima perioadă se înregistrează o uşoară creştere a infracţionalităţii, îndeosebi în ceea ce priveşte delictele cu un grad de pericol social scăzut (ex: cerşetoria, furtul din buzunare, din autoturisme etc).

Vă recomandăm să vă adresaţi echipajelor de poliţie ori de cate ori situaţia o impune.

În cazul în care trebuie să vă deplasaţi în Georgia, vă recomandăm sa utilizați punctele de trecere a frontierei de la Sarpi (rutier – graniţa cu Turcia), Red Bridge (rutier – graniţa cu Azerbaidjan), Sadakhlo (rutier – graniţa cu Armenia), precum şi cele de pe aeroporturile internaţionale din Tbilisi, respectiv Batumi.

Nu este permisă intrarea în Georgia prin traversarea zonelor de vecinătate cu Daghestan, Cecenia, Inguşeţia şi Osetia de Nord, respectiv Abhazia si Osetia de Sud.

Cetăţenii români care se deplasează în Georgia sunt sfătuiţi să evite, în continuare, deplasările în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud şi în zonele aflate în proximitatea acestora (Defileul Pankisi, Defileul Kodori, Zugdidi, Svaneti, Gori), ca urmare a menţinerii stării de insecuritate din aceste regiuni.

Intrarea pe teritoriul celor două regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, fără aprobarea autorităţilor de la Tbilisi, este considerată infracţiune în conformitate cu legislaţia georgiană privind teritoriile ocupate. Linia administrativă de demarcaţie dintre Georgia şi regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud este închisă, nefiind permisă traversarea acesteia.

Recomandăm cetăţenilor români să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările autorităţilor georgiene şi să consulte periodic pagina web a MAE (www.mae.ro).

Cetăţenii români sunt sfătuiţi:

  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării, circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă.
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt potenţialele zone de risc pentru a le putea evita.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării).

În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor georgiene, trebuie să apelaţi numărul de urgenţă 112 sau 122 (Poliţia). Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Este obligatorie încheierea unei asigurări medicale pentru întreaga durată a deplasării în Georgia.

Spitalele de stat nu acceptă, decât în cazuri deosebite, poliţele de asigurare, dar în Tbilisi s-au dezvoltat în ultimii ani o reţea de clinici şi spitale particulare, dotate cu specialişti şi utilaje moderne, care onorează asemenea poliţe.

Serviciile medicale pentru cetăţenii străini sunt contra-cost.

Condiţii privind traficul auto

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este relativ precară.

Singura şosea naţională cu regim de autostradă este pe traseul Batumi (graniţa cu Turcia) – Kutaisi-Gori-Tbilisi, fiind in desfăşurare în prezent ample lucrări de reabilitare a întregii infrastructuri rutiere.

  • Circulaţia auto

Transportul rutier se desfăşoară cu dificultateiar regulile de circulaţie nu sunt respectate.

Atenţie! Începând cu 3 august 2010, au intrat în vigoare o serie de modificări ale Codului Rutier din Georgia. Printre aceste măsuri se numără şi creşeterea sancţiunilor aplicate încălcării regulilor de circulaţie:

  • Conducerea sub influenţa alcoolului – amenda este în cuantum de 300 GEL (cca. 140 USD).
  • Producerea unui accident soldat cu daune materiale și victime (inclusiv vătămare corporală) – se aplică suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de trei ani.
  • Producerea unui accident soldat cu daune materiale ușoare – amenda este în cuantum de 250 lari (circa 115 USD).
  • Refuzul conducătorului auto de a se supune testului etiloscop – se aplică suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de trei ani.
  • Neoprirea la semnalul agentului de circulaţie sau părăsirea autovehiculului la locul accidentului – se sancţionează cu amendă contravenţională de 550 GEL (cca. 270 USD) sau cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de un an.
  • Obstrucţionarea coloanelor oficiale sau ale autovehiculelor de stat – se sancţionează cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de un an.

Amenzile sunt plătite, în general, la faţa locului.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Georgia. Dacă intenţionaţi să rămâneţi un timp mai îndelungat, este necesar să obţineţi un permis local.

  • Centura de siguranţă
    • Centura de siguranţă este obligatorie.
    • Nepurtarea centurii de siguranţă se sancţionează cu amendă de 50 GEL. (cca 25 USD).
  • Parcarea

Parcarea se face cu plată, în locuri supravegheate de lucrători însărcinaţi cu acest serviciu, numai în Tbilisi şi în celelalte oraşe mai mari.

Atenţie! Parcarea în locurile în care acest lucru este interzis (sunt semnalizări rutiere şi avertizări speciale vizibile în acest sens), conduce la ridicarea autoturismului de către serviciile specializate ale primăriei şi achitarea amenzilor aferente (cuantumul diferă în funcţie de timpul staţionării).

  • Transportul public

Transportul public este asigurat în regim de „maxi-taxi”, atât în interiorul localităţilor, cât şi în afara acestora (interurban). La Tbilisi există şi reţea de metrou şi autobuze, fiind introdus de curând sistemul electronic de plată a călătoriei (cardul electronic).

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit pot fi utilizate în toate marile oraşe, fiind recunoscute majoritatea tipurilor de carduri.

Se recomandă totuși prudenţă la folosirea lor, pentru a evita posibile încercări de fraudare şi informarea prealabilă în legătură cu comisioanele de retagere şi plata unor operaţiuni.

Reglementări vamale

În cazul în care aţi achiziţionat tablouri şi obiecte de artă (inclusiv suveniruri) trebuie să păstraţi chitanţa de plată a acestora. Dacă au o valoare mare, vă recomandăm să obţineţi un certificat de la Ministerul Culturii local, pentru a demonstra că respectivele bunuri nu fac parte din patrimoniul naţional.

Sursa: AGERPRES; Wikipedia; MAEecology.md

Foto: wikipedia.orgGlobonautglobe-photo.comFlickrTripAdvisor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.