LUMEA NOASTRĂ: Sri Lanka – Insula Ceaiului
Stat insular, situat în sudul Asiei, în Oceanul Indian, în partea de sud a subcontinentului indian, renumit pentru terapiile alternative cunoscute drept „ayurveda”, are o suprafață de 65.610 kmp și o populație de 21.238.000 locuitori în 2016. Este a noua insulă ca mărime de pe mapamond.
Poziția sa strategică i-a prilejuit, încă din antichitate, un rol cheie în comerțul Indiei și Chinei cu Europa, fiind totodată unul dintre cei mai mari exportatori pe mapamond în ce privește industria ceaiului.
Evoluția istorică a insulei este strâns legată de cea a subcontinentului indian. Primii locuitori aparțin populației preistorice vedda, întâlnită din India până în arhipelagul Filipinelor. Din mileniul 2 î.Hr. se stabilesc în Ceylon triburi singhaleze (de origine indo-europeană) originare din India septentrională. O dată cu ele se răspândește ll cultura orezului.
În secolul al VI-lea î.Hr. se constituie un puternic regat singhalez cu reședința la Anuradhapura. Acesta adoptă în vremea suveranului Devampiya Tissa (247 – 207 î.Hr.) ca religie oficială budismul, la a cărui răspândire în Asia se sud est Ceylonul va contribui plenar în secolele următoare. Începând din secolul al III-lea î.Hr., în nordul insulei pătrund triburi tamile, de limbă dravidiană, originare din sud Indiei. Populația singhaleză constituie elementul majoritar, hegemon, elementul tamil rămânând grupat în peninsula Jaffna din nord.
Grație poziției sale geografice, insula Ceylon joacă încă din antichitate, un rol cheie în comerțul Indiei și Chinei cu Europa. Profitând de fărâmițarea feudală (în secolele XIII – XVI se înfruntau trei regate rivale, unul tamil și două singhaleze), din 1505 se stabilesc la Colombo, de unde controlează coasta de nord și vest a insulei, portughezii. În 1658 ei sunt înlocuiți de o nouă putere colonială, Olanda, la rândul ei eliminată de Marea Britanie, care ocupă în 1795 – 1796 insula, declarând-o în 1802, colonie britanică. În 1815 este supus și regatul autohton cu centrul la Kandy.
Marea Britanie introduce în secolul al XIX-lea plantații de arbori de cafea, ceai și cauciuc, aducând ca forță de muncă muncitori muncitori tamil din sud – estul Indiei.
Insula Ceylon și-a proclamat independența la 4 februarie 1948 și își schimbă denumirea în Republica Sri Lanka la 22 mai 1972.
Dualismul singhalezo-tamil se va menține timp de două milenii, conducând în ultimele decenii ale secolului al XX-lea la o situație explozivă în țară. Statul a fost măcinat de lupte între rebelii tamili și forțele guvernamentale (1997-2001).În mai 2009 o ofesivă militară guvernamentală cucereștie ultimul bastion al tigrilor tamili, reușind să câștige controlul întregii insule.
La 26 decembrie 2004 coastele de sud și vest ale Sri Lankăi au fost afectate de valuri de tsunami ce fuseseră provocate de un cutremur cu o magnitudine de 9.0 grade pe scara Richter.
Din punct de vedere geologic, insula este o prelungire a continentului, și mai exact a Platoului Deccan.
Țara măsoară 400 de kilometri de la nord la sud și 200 km de la vest la est. Ea este împărțită în trei regiuni: câmpiile fertile și dens populate de pe coastă, masivul muntos din interiorul țării și zona aridă cu roci calcaroase din nord.
Cadrul natural este dat de un relief de podișuri vechi dominat de inselberguri tipice în nord și est și prezentând câteva depresiuni mai mari bine populate (Kandy, Ratnapura). Cotele cele mai mari se întâlnesc în partea central sudică (Padurutalagala, 2524 m, altitudinea maximă din țară, Sri Pada, Vârful lui Adam, 2243 m).
Câmpiile au o poziție periferică, însoțind țărmul (1 340 km) care, la rândul său, este marcat de lagune și plaje.
Clima este tropicală cu manifestări ale musonilor de nord est (în perioada decembrie – martie) și de sud vest (iunie – octombrie) cu precipitații bogate în sud vest și în regiunea înaltă (2400 – 4000 mm/an) și mai reduse în nord unde sezonul uscat durează până la 7 luni. Ciclonii care se abat destul de frecvent asupra Sri Lankăi provoacă pagube, inclusiv pierderi de vieți omenești. Valul seismic (tsunami) produs de cutremurul din nordul insulei Sumatera la 26 decembrie 2004 a provocat moartea a 31000 persoane din estul țării și mari pagube materiale.
Râurile sunt scurte (Mahaweli Ganga cel mai lung are 331 km) și prezintă un potențial energetic ridicat.
Potrivit constituției din 7 septembrie 1978, Sri Lanka este republică prezidențială, având un legislativ unicameral și este membră a Uniunii Commonwealth-ului. Este împărțită în 25 districte grupate în nouă provincii.
Ziua națională aniversată anual, la 4 februarie, marchează recunoașterea independenței insulei de către Marea Britanie, fiind organizate numeroase evenimente și manifestări dedicate acesteia.
De teama grupărilor de rebeli, toate instituțiile de stat și obiectivele importante sunt apărare de militari înarmați, fapt ce nu afectează turiștii care vin an de an să se bucure de peisajele frumoase ale Insulei.
Sri Lanka este o minunată destinație pentru turiști și are numeroase frumuseți naturale, păduri tropicale, cu sute de râuri ce le traversează și numeroase cascade minunate. În capitala Colombo, oraș agitat și zgomotos, există destule obiective turistice: turnul cu ceas, primul far, reședința președintelui, toate în nord, iar în sud este situat cel mai elegant cartier cu numeroase case impunătoare și cel mai mare parc al orașului. În estul fortului este cartierul pătrunzător al bazarului Pettah. Locul cel mai plin de turiști al orașului este acoperișul aurit al Dalada Maligawa, unde este păstrată rămășița dintelui lui Buddha.
Înainte de a fi una dintre cele mai mari țări producătoare de ceai, Sri Lanka avea culturi întregi de cafea. Toate plantațiile de cafea au fost distruse în perioada (1865-1890). La sfârșitul secolului al XIX-lea arborii de cafea au fost înlocuiți cu arborii de ceai.
Ideea privind plantarea ceaiului în Ceylon îi este atribuită lui James Taylor, un englez care a făcut primele sale încercări în grădina Loolecondera, în jurul anului 1860. Sri Lanka, supranumită Insula Ceaiului, este al treilea producător mondial. Ceaiul în Sri Lanka este cultivat în șase regiuni situate în sudul insulei și variind în altitudine între nivelul mării și 2.500 m.
Districtele cu grădinile cele mai importante sunt: Nuwara Eliya, Uva, Dimbula, Kandy și Galle. Sunt suprafețe întregi de ceai care împreună cu frunzișurile verzi luxuriante acoperă km întregi de dealuri.
Anul 2010 a fost foarte bun pentru Sri Lanka în ce privește producția ceaiului, cu o producție de 329,3 mii tone și o majorare cu 7,3% a exporturilor, la 84,1 mii tone.
Pe lângă ceai sunt cultivate și multe mirodenii printre care scorțișoară, cacao, dar și cauciuc. De asemenea, Sri Lanka este renumită, la nivel mondial, și pentru textilele de foarte bună calitate.
Reputatul profesor, cercetător al istoriei religiilor, Mircea Eliade a vizitat insula, în drumul său spre India.
Infrastructura căilor de comunicații este în curs de modernizare, există 1.450 km căi ferate (cu ecartament lat), 11.650 km căi rutiere principale (95% modernizate), 160 km căi navigabile interne (pentru nave mici), patru porturi principale (Colombo, Galle, Trincomalee și Jaffna), o mică flotă maritimă și 13 aeroporturi (cel al capitalei putând primi orice fel de aeronavă).
Turismul dispune de un remarcabil potențial cultural-istoric, căruia i se alătură elementele potențialului natural. Principalele zone și obiective:
- zona central-nordică, unde se află vechile capitale:
Anuradhapura (cu templele budiste Thuparamaya – cel mai vechi din Sri Lanka și Ruwanweli secolul al II-lea î.Hr.)
Polonnaruwa (al doilea oraș ca vechime al țării, templul Lankatilaka, secolul al XII-lea)
Sigiriya (reședință regală în secolul al V-lea – considerată a opta minune a lumii antice)
Toate cele trei obiective au fost incluse în anul 1982 în Patrimoniul cultural universal.
zona central-sudică (orașul Kandy – fostă capitală cu templul Dalada Maligawa – unde se păstrează, conform tradiției, un dinte al lui Buddha – și locul unor impresionante și fastuoase procesiuni religioase ce au loc în mijlocul verii (10 zile din iulie- august), de asemenea inclus (în 1988 în Patrimoniul cultural universal.
vârful Sri Pada, cu urme uriașe de pași, atribuite lui Adam (de musulmani), Buddha (de budiști), Shiva ( de hinduși) și Sfântul Toma (de creștini). Templul ridicat în acest spațiu este vizitat anual de peste 500.000 pelerini.
orașul Colombo, cu obiective religioase și laice (temple, moschei, catedrale, etc.)
stațiunea Mount Lavinia, care s-a impus încă din perioada colonială.
Între România și Sri Lanka s-au stabilit relații diplomatice în 1957. Potrivit MAE, în 1966, nivelul de reprezentare a fost ridicat la rang de ambasadă, iar în 1976 a fost deschisă Ambasada României la Colombo. Până în 1996, când activitatea oficiului diplomatic românesc din Sri Lanka a fost suspendată temporar, România a fost reprezentată numai prin ambasadori cu reședința la New Delhi. La 1 februarie 2002, Ambasada României la Colombo și-a reluat activitatea. Înainte de 1989, între România și Sri Lanka au existat schimburi de vizite la nivel înalt. Relațiile au fost intense în special în anii 1970, în contextul interesului României față de mișcarea de nealiniere. În perioada de după 1990, relațiile bilaterale s-au caracterizat printr-un nivel relativ redus de contacte politice și economice.
Sursa: AGERPRES; Wikipedia