Magia dansului
Nimic nu este mai îmbucurător decât să vezi copii de 4-5 ani, îmbrăcați frumos, dansând de mama focului! Toate laudele părinților care nu precupețesc nici un efort financiar și de timp liber, încurajându-le pasiunea pentru dans, și bineînțeles profesorilor și coregrafilor care șlefuiesc talentul mai mic sau mai mare al copiilor. Și asta fără nici o discriminare, căci am văzut și copii mai dolofani, și cu ochelari, și cu unele stângăcii, cu toții aplaudați cu aceeași căldură. Sigur, au fost formații cu dansatori de 16 ani și mai mult, nu mai vorbesc de seniori, dar am insistat asupra celor mici pentru că atragerea lor către această formă de artă și la urma urmei către mișcare, ținută elegantă, expresivitate este esențială.
Ceea ce am întâlnit la cea de-a VI-a ediție a ”Dance Fever Cup” efectiv m-a impresionat, cred că am asistat la un adevărat record, dacă nu internațional, atunci național sigur: nu mai puțin de 112 formații și aproape o mie de dansatori de toate vârstele și-au etalat înzestrările pe scena (adaptată corespunzător de organizatori) din aula Universității creștine ”Dimitrie Cantemir” (președinte Corina Dumitrescu)! Toate școlile de dans din Capitală, dar și din țară și din Republica Moldova, au ținut să se confrunte, competiția fiind structurată firește pe categorii de vârstă, dar și pe tipuri de coregrafie și de dans. Astfel, am avut dans tematic, folclor stilizat, dans contemporan, majorete, show dance, dans sportiv, acrodance, liric, urban dance, MTV commercial, dansuri caraibiene, dans modern.
Denumirile unor coregrafii sunt sugestive pentru atractivitatea momentelor, precum și pentru inventivitatea profesorilor: ”Tribal dance”, ”Baby ballroom”, ”, ”White power”, ”A million dream”, ”Survivor”, ”Chiuie pe vale” (școala Let s Dance, cu formația Shake Dance, moment minunat), ”Royal Family”, ”Amazing Girls”, ”Latin Sensation”, ”Hai la joc” (ACS Bravo, tot folclor stilizat, 13-15 ani), ”Salsa Fusion”…
După cum se vede, diversitate uriașă, din fericire juriul a inclus arbitri cu mare experiență, în frunte cu binecunoscutul Mihai Petre.
Palmaresul acestuia, pe tărâmul dansului sportiv, este inegalabil: de 14 ori campion național, finalist la Cupa Europeană de dansuri Latino-Americane, semifinalist la Campionatul mondial de 10 dansuri și la Cupa Europeană de 10 dansuri (5 Standard și 5 Latino), clasat între primii 50 de dansatori ai lumii în ierarhiile World Ranking.
A avut mulți ani propriul concurs de dans sportiv, dar publicul îl cunoaște mai ales datorită prezenței în juriul popularelor emisiuni TV ”Dansez pentru tine”, ”Românii au talent”, ”Te cunosc de undeva”, ca și apariției, ca actor, în seriale TV.
Un enciclopedist autentic al dansului sportiv, cunoscător perfect al tuturor detaliilor genului, este Costin Mihaiu, lector univ. dr. în cadrul Departamentului de educație fizică și sport la Universitatea București.
Arbitru internațional, antrenor categoria I, observator federal al Federației Române de Dans Sportiv, unde a fost 11 ani vice-președinte și președinte al Colegiului antrenorilor. La acest tip de competiție experiența sa s-a vădit din plin, fiindcă deține 9 titluri de campion național la dans sportiv, categoria Formații.
Rodica Pănășescu este Maestru în Arte, directoare a Palatului Culturii ”Nicolae Botgros” (iată că acolo se poate și cu personalități în viață…) din Cahul, președinte al Federației Naționale Sportive de Majorete (noi nu avem încă o asemenea entitate) și membră a Uniunii Muzicienilor și Coregrafilor din Republica Moldova.
Din juriu a făcut parte și Cristina Ion, care a dansat inclusiv peste hotare și este profesoară de dans contemporan și latino-americane. Levi Cosma este arbitru licențiat de elită, fondator al proiectului The Wings Of, coregraf și dansator al unor artiști consacrați. Varietatea abordărilor din Dance Fever Cup a făcut cât se poate de potrivită cooptarea în juriu a lui Damian Alexandru, care deține licența de arbitru de Street Dance, cu certificat UDO.
Fondator și coregraf la Phase One Dance Studio, a cucerit peste 300 de premii la competiții naționale și internaționale, atât ca dansator, cât și ca antrenor. Foarte competentul juriu a fost completat cu o altă personalitate în domeniu, Timeea Calomfirescu, arbitru internațional, fostă dansatoare de performanță. În 2013 a înființat Silver Dance Academy, unde împreună cu colegii ei pregătește peste 200 de copii în salsa, bachata, dans sportiv, dans modern, acrodance și streetdance..
Un concurs de o asemenea amploare a presupus organizatori cu mare experiență, rigoare și profesionalism, excelând în această privință Liliana Roșu și Mihai Grigore. Liliana Roșu este președinte al Asociației Clubul de Dans Sportiv ”Dance Fever”, club înființat în 2004.
După ce un timp a pregătit formații de copii, a trecut la antrenarea de perechi, unele din ele ajungând finaliste la Campionatele Naționale! În prezent, clubul Dance Fever are peste 250 de dansatori, câteva din formațiile sale cucerind locuri fruntașe și la competiția de față. Oricum, este de subliniat un aspect incredibil: Liliana Roșu și colegul ei Mihai Grigore i-au premiat pe absolut toți concurenții!
În afara celor de pe primele trei locuri au fost acordate de juriu, prin prisma celor mai mari punctaje, Cupe speciale pentru cele mai bune momente din concurs.
Între formațiile clasate pe primul loc s-au numărat Step Up Champions (open, 10-12 ani), Latin Sensation (dans sportiv, 10-12 ani), Funny Baton (majorete, 10-12 ani), Bravo Girls (folclor stilizat, 13-15 ani), SBK Team (dans contemporan, 13-15), Salsa Fusion (dansuri caraibiene, 13-15), Heart & Soul (dans sportiv, 13-15), Dance Fever Tineret (dans sportiv, 13-15).
Senzaționale au fost cele două apariții ale celor de la Majorete Show Iuventa din Cahul (peste 16 ani, avansați), în coregrafia Rodicăi Pănășescu, care au câștigat de justețe cu ambele programe ale formației Junior: ”Lacrima păcii” și ”Legenda Moldovei”.
Dar poate cel mai mare succes, absolut meritat, punctat cu ovații, a fost al seniorilor de la ”Forever Young” (open, peste 16 ani, de fapt peste…50!), care au dovedit ce înseamnă pasiunea, dragostea pentru dans, cu o evoluția relaxată, plină de umor, în coregrafia lui Silviu Pintea. Și dacă am amintit de el, se cuvine să notăm aici și numele altor coregrafi cu rezultate frumoase, între care Florentina Strelnik, Alina Vasileniuc, Adriana Mincu, Roxana Crăciun, Laura și Dan Frumușanu, Iana Pirneac, Beatrice Ion, Cristina Ion, Irina Popa, Mădălina Stanca, Alexandru Suto, Larisa Mudrea, Adina Szasz – doar câțiva dintre cei cu merite deosebite în instruirea celor 112 de formații.
În afara gazdelor de la Universitatea creștină ”Dimitrie Cantemir”, care i-au invitat pe părinți să viziteze moderna școală gimnazială, organizatorii au fost susținuți de S.C. Construct Ro.or Timișoara și de firma ”438”, care a filmat competiția și a pus la dispoziția celor interesați, pe loc, fotografii profesionale din concurs.
Iar imaginea cea mai elocventă a atmosferei destinse ce a guvernat la ediția a VI-a a ”Dance Fever Cup” a oferit-o marea de copii care a invadat scena pentru a cânta și a dansa alături de Stela Enache în celebrul ”Ani de liceu”, compoziția lui Florin Bogardo care este și astăzi un adevărat imn al adolescenților. Și, după cum s-a văzut, și al celor mai mici…
Octavian URSULESCU