Marea Gală a Fundației „România 2000” și a ziarului „Ultima oră”, la a XIII-a ediție

Fundația „România 2000” și cotidianul „Ultima oră” au onorat din nou, pentru al 13-lea an consecutiv, valoarea, talentul și munca puse în slujba binelui comun, a prosperității și progresului României. În cadrul unei Gale fastuoase, într-o atmosferă de ceremonie, unele dintre cele mai importante personalități care au avut un rol decisiv în domeniile lor de activitate în anul 2012 au fost celebrate, onorate și premiate.

Marea Gală de acordare a Trofeelor Fundației „România 2000” și cotidianului „Ultima oră” s-a bucurat, ca întotdeauna, de prezența a sute de iluștri reprezentanți ai vieții publice, care au ținut să fie alături de organizatori la o festivitate cu o remarcabilă tradiție. Sute de oficialități, politicieni, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai unor organizații non-guvernamentale, oameni de afaceri, personalități ale culturii și artei, profesori și un impresionant „contingent” de jurnaliști au onorat (și transmis, la nivel național și internațional) festivitatea de acordare a unor distincții care aproape nu mai au nevoie de prezentare –  Fundația „România 2000” și cotidianul „Ultima oră” și-au făcut an de an, timp de 13 ediții, o datorie de onoare din a celebra valoarea, profesionalismul și vocația unora dintre cei mai străluciți români, care activează cu succese notabile în toate domeniile, de la politică la teatru, de la economie la învățământ. De altfel, acesta este unul dintre dezideratele majore ale Fundației „România 2000”, ilustrate în paginile cotidianului național „Ultima oră”, ambele entități devenind repere ale vieții publice românești tocmai datorită implicării în complexa problematică economico-socială a țării.

Toate acestea au fost reflectate pe deplin și în această a 13-a ediție a acordării Trofeelor, eveniment care a coagulat, prin amploarea și valoarea desfășurării, energiile unor personalități ilustre. Acordarea distincțiilor a fost prezentată de cunoscutul om de televiziune Octavian Ursulescu, care a menționat, în cuvântul de deschidere, frumoasa istorie a acordării Premiilor Fundației „România 2000” și cotidianului „Ultima oră”, tradiția de 13 ani neîntrerupți a manifestării, largile rezonanțe interne și externe ale festivității. La rândul său, directorul cotidianului „Ultima oră”, cunoscutul jurnalist Ion Marin, profesor universitar doctor, decan al Facultății de Drept, Jurnalism, Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității bucureștene „Hyperion”, a urat bun venit oaspeților, în frunte cu cei trei ambasadori din țări arabe. „Este o mare onoare și o mare bucurie pentru noi să fim din nou împreună la tradiționala Gală a Trofeelor și Premiilor Fundației «România 2000» și cotidianului «Ultima oră»”, a spus de la bun început Ion Marin, adăugând: „Ideile pe care le promovează aceste personalități în cadrul întâlnirilor noastre au ajuns de multe ori, grație unei mediatizări de excepție, și la cei de la timonă, atunci când aceștia înșiși nu s-au aflat printre cei premiați – ca de pildă fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Adrian Năstase sau miniștrii Adriean Videanu, Alexandru Athanasiu, Adrian Cioroianu, Valeriu Tabără și atâția alții”.

Așadar, completând un lung șir de profesioniști remarcabili care au contribuit substanțial la progresul societății românești, ediția 2013 a Galei Premiilor Fundației „România 2000” și cotidianului „Ultima oră” a onorat cu Diploma de Excelență și Trofeul „România 2000” următoarele personalități: Omul Anului 2012, dr. Hassan Abbas Helmy (Egipt), prof. univ. dr. Mișu Negrițoiu, președinte ING România (Bancherul Anului 2012), senatorul Dumitru Pelican, prof. univ. dr. gen. Gheorghe Toma, prorector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu”, prof. univ. dr. Ion Spânulescu, președinte fondator al Universității „Hyperion”, prof. univ. dr. gen. Ioan Sârbu, omul de afaceri Viorel Miloiu, prof. Ragîp Gökçel (Turcia), actorul Mihai Mălaimare, directorul Teatrului „Masca”, jurnalista Oana Georgescu, Gelu Manea, președinte-director general S.C. Bucur Obor SA. sportivul Ionel Dănciulescu, Diplomele de Onoare acordate în cadrul acestei ediții au revenit ing. chim. Ștefan Manea, director general Hofigal SA, Nicolae Croitoru, director general al firmei de producere a apei minerale naturale Keia, Marin Mândrilă – patron al Hotelului Mari Vila și Nicușor Constantinescu, președinte al CJ Constanța.  Nu este greu de observat, așadar, că Fundația „România 2000” și cotidianul „Ultima oră”, în urma unei riguroase selecții, au decis și în 2013 acordarea prestigioaselor Trofee anuale unor reprezentanți de seamă ai vieții publice românești.

Fundația „România 2000” împlinește anul acesta un deceniu și jumătate, fiind înființată în anul 1998, la inițiativa prof. univ dr. Ion Marin, cunoscut jurnalist, director al cotidianului „Ultima oră”, în prezent decan al Facultății de Drept, Jurnalism, Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Hyperion” și cu sprijinul unor mari personalități, între care acad. N.N. Constantinescu, primul său președinte și dr. ec. Florea Dumitrescu, cel actual. Scopurile au fost enunțate clar în statutul său și cele mai multe au fost îndeplinite, dar cele mai vizibile au fost și au rămas editarea ziarului „Ultima oră”, ajuns în al 17-lea an de apariție neîntreruptă, serie nouă, și premierea celor mai importante personalități ale momentului din toate domeniile vieții publice – politice, culturale, sportive, din învățământ și cercetare, din mass-media și din mediul de afaceri, în cadrul unor ceremonii ce s-au bucurat întotdeauna de o bună primire și o largă mediatizare, având în vedere valoarea și prestigiul laureaților, precum și modul obiectiv și transparent în care consiliul Fundației a ajuns la desemnarea lor. Astfel se poate înfățișa un veritabil panou de onoare a tot ce are România anilor 2000 mai prestigios în toate domeniile vieții publice, personalități de excepție printre care Patriarhul Teoctist, scriitorii Fănuș Neagu și Mircea Micu, marii actori Ștefan Iordache și Colea Răutu, pictorii Constantin Piliuță și Sabin Bălașa, reputatul bancher Bogdan Baltazar, toți trecuți în neființă și care au rămas în fototeca și filmologia Fundației și în paginile ziarului.

Trofeul Fundației „România 2000”, reprezentând harta României Mari ca spațiu tutelar și Coloana Infinitului ca timp și aspirație spre viitor, s-a dovedit și el inspirat, după cum au ținut să remarce mulți dintre cei ce l-au primit, precum președinții Ion Iliescu și Traian Băsescu, premierii Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu, miniștrii din a căror lungă listă îi amintim pe Alexandru Athanasiu, Valeriu Tabără, Adrian Cioroianu, bancheri și oameni de afaceri ca Mugur Isărescu, Nicolae Dănilă sau Ion Nițu, oameni de știință și de cultură, academicieni prestigioși precum Constantin Bălăceanu Stolnici, Augustin Buzura, Eugen Simion, Ionel Haiduc, actori celebri ca Radu Beligan, Florin Piersic, Alexandru Arșinel și Stela Popescu, statui vii ale sportului ca Ivan Patzaichin și Gabriela Szabo, reprezentanți de frunte ai mass-media, așa cum sunt Cristian Hadjiculea, fost președinte-director general al TVR sau Sorin Burtea, realizator și membru CA al TVR, ambasadori reputați, prieteni ai Fundației precum Liu Zengwen, din China, sau Eldar Hasanov, din Azerbaidjan și nenumărați alți laureați, până la împlinirea numărului de aproape 200, cât se întregește cu cei nominalizați anul acesta și ale căror biografii remarcabile se regăsesc în paginile ziarului. Între ei se află și membrii de onoare, susținători ai Fundației și ziarului, laureați nu mai puțin prestigioși ai unor ediții anterioare, precum omul de afaceri ec. Marin Mândrilă, managerul și cercetătorul de nivel internațional dr. ing. Ștefan Manea, primarul sectorului 2, dr. Neculai Onțanu, primarul sectorului 3, dr. Robert Negoiță, ing. Marian Petre Miluț, omul de afaceri dr. Nicolae Croitoru, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Corneliu Cojocaru, fost director de comunicare BCR și lista poate continua.

            Fundația „România 2000” și-a consolidat binemeritatul prestigiu și și-a punctat implicarea socială prin organizarea a numeroase manifestări și evenimente, conferințe și dezbateri pe probleme majore precum „privatizarea ca externalizare” sau vânzarea unor societăți comerciale strategice, prin prezența la târgurile de carte și de presă, la simpozioane, totul în numele promovării intereselor naționale, a capitalului românesc, a statului de drept și justiției sociale, a valorilor autohtone, semnificativă fiind deviza „Să fim noi înșine!”, atât de actuală și necesară și astăzi. Fundația „România 2000” a rămas constant pe pozițiile sale coerente și nuanțate, dovadă și spectrul larg al tabloului laureaților, valoarea și etica principiilor fiind criteriile esențiale ale Colegiului de premiere.  Și anul 2013 va sta sub semnul organizării unor evenimente, unele dintre ele jubiliare, ce sunt legate și de fericite coincidențe, precum acest deceniu și jumătate de la înființarea Fundației sau împlinirea, în anul viitor, a unui secol de la fondarea ziarului „Ultima oră”, în 1914, din ale cărei serii de apariție cea actuală, inaugurată la 16 septembrie 1996, este cea mai îndelungată.

            Marea Gală a Trofeelor Fundației „România 2000” și cotidianului „Ultima oră” a reunit, așadar, nenumărate personalități. Spațiul elegant din incinta Hotelului Mari Vila a fost neîncăpător pentru invitații de marcă și de renume care au fost în permanență asaltați de jurnaliști și camere de filmat. Alături de laureați, printre personalitățile cărora prof. univ. dr. Ion Marin le-a mulțumit în mod special pentru prezența la eveniment au fost prof. univ. dr. Ioan Muraru, Lucian Bolcaș, europarlamentarul Dan Zamfirescu, Gelu Voican Voiculescu, Constantin Bebe Ivanovici, scriitorul Aurel Zgheran, profesorii Mihai Bădescu, Alexandru Poroi, Iulian Cârțână, Sever Spânulescu, Anca Gheorghiu, Alexandru Mironov, Florin Rotaru, director al Bibliotecii Metropolitane București sau scriitorul și publicistul Mihai Vișoiu.

         Cu un asemenea veritabil cult al valorilor autentice, Fundația „România 2000” și cotidianul „Ultima oră” au așezat din nou, pentru al 13-a oară neîntrerupt, excelența la locul ei de cinste.

***

A fost prezentă la marea Gală a Trofeelor Fundației „România 2000” și cotidianului „Ultima oră” o întreagă delegație din județul natal, Ialomița, al directorului fondator, prof. univ, dr. Ion Marin, prieteni și oameni care îl apreciază și pe care îi apreciază în mod deosebit la rândul său, așa cum a ținut să  remarce în timpul ceremoniei, între care s-au aflat dl. Nicolae Ionescu, directorul postului de televiziune Antena 1 Slobozia, d-l Ilie Cioacă, director în cadrul Consiliului Județean, d-na Mihaela Racovițeanu, directoarea Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu”, cunoscutul scriitor și gazetar Mihai Vișoiu, prof. dr. Sebastian Marin, directorul Liceului nr.6 și alții. De altfel, dl. Ion Marin a anunțat că anul acesta, în luna septembrie, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înființarea Fundației „România 2000”, a unui secol de la prima apariție a ziarului „Ultima oră” (fondat 1914) și a împlinirii a 430 de ani de la prima atestare a comunei sale natale, Bucu, va organiza în această localitate și la Centrul Cultural „Ionel Perlea”, din Slobozia, un amplu eveniment pentru marcarea acestor jubilee.

 

Traversăm o etapă care necesită trecerea la un nou tip de societate”

– mesajul transmis de Nicolae Văcăroiu, președinte al Curții de Conturi

Considerat unul dintre cei mai apropiați prieteni ai Fundației „România 2000”, președintele Curții de Conturi, fost prim-ministru și fost președinte al Senatului Nicolae Văcăroiu, care a primit, în cadrul unei ediții precedente a Premiilor Fundației „România 2000” și cotidianului „Ultima oră”, titlul de „Omul politic al deceniului”, a adresat un mesaj de salut participanților.

Nicolae Văcăroiu a menționat faptul că Fundația „România 2000” și ziarul „Ultima oră” au reușit să-și păstreze prestigiul în aceste vremuri deloc ușoare și să organizeze, practic în fiecare an, câte o ediție: „A fost o mare onoare pentru mine să mă număr printre laureații Fundației. Am ținut să fiu astăzi prezent la această frumoasă Gală. Îi felicit pe laureații acestei ediții și vreau să le spun că este un Trofeu de prestigiu și o recunoaștere a muncii pe care fiecare dintre laureați a depus-o în condiții nu ușoare. Am parcurs împreună un an 2012 extrem de greu – nu doar pentru România – și traversăm, după părerea mea, o etapă complicată, care necesită mecanisme pentru trecerea la un alt sistem, la un nou tip de societate. Societatea bazată pe consum a ajuns la un nivel care cere altceva. În cadrul Fundației se fac dezbateri pe teme de mare interes, care nu s-au limitat doar la economie, ci abordează și probleme sociale, de învățământ, ale tineretului, o paletă largă de preocupări. Suntem încă într-o perioadă în care mare parte din populația României are un nivel de trai scăzut. Am pierdut piața internă inclusiv într-un domeniu în care acest lucru nu trebuia să se întâmple: asigurarea securității alimentare a populației. Să nu uităm că trăim într-o formulă în care trebuie să respectăm o seamă de restricții. În calitate de președinte al Curții de Conturi, pot să vă spun că la capitolul cheltuire eficientă a banilor publici, situația nu este bună. Dar se pot face lucruri bune. Semnele de îmbunătățire a respectării disciplinei financiare se văd deja, deși suntem încă departe de a reuși să facem ordine. Ne dorim stoparea producerii prejudiciilor cauzate de indisciplina financiară. Ne interesează să funcționeze economia, să atragem surse financiare cu costuri cât mai mici, care, introduse în economie, să producă efecte. Ne dorim să-i putem proteja pe cei mai vulnerabili, să reușim să mișcăm sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. Ne dorim cu toții să vedem în acest an semnele unei revigorări economice, a sistemului bancar, ale unei vieți mai bune pentru cei mulți”, a punctat Nicolae Văcăroiu.

 

Dr. ec. Florea Dumitrescu, președintele Fundației „România 2000”, este un specialist de marcă în domeniul finanțelor, cu o vastă experiență pusă în slujba progresului României. A fost ani îndelungați  ministru al Finanțelor, guvernator al Băncii Naționale și ambasador în China, în toate aceste demnități având realizări de excepție, distinsul președinte al Fundației „România 2000”, dr. ec. Florea Dumitrescu, membru al Academiei Oamenilșor de Știință, fiind o personalitate de prim rang a țării noastre. Este autorul a peste 500 de articole, analize și studii în domeniile economiei și finanțelor.

Specialist de prestigiu, „om al cetății neobosit”, Florea Dumitrescu desfășoară o intensă activitate de promovare, prin Fundația „România 2000”, a unor idei generoase în domenii de primă importanță, ca economia, învățământul, cultura și cooperarea internațională. Dezideratele Fundației se regăsesc în cotidianul „Ultima oră”.

 

Laureații trofeelor Fundației România 2000, ediția a XIII-a

Mișu Negrițoiu

Prof. univ. dr. Mișu Negrițoiu este primul bancher autohton care deține conducerea executivă în calitate de președinte a unei mari bănci cu acționar majoritar străin, ING Barings, a patra bancă de pe piața din România. Mișu Negrițoiu a fost distins cu Diploma de Excelență și Trofeul „România 2000”, precum și cu titlul de „Bancherul anului”.

  • „Sunt extrem de onorat, cu atât mai mult cu cât cei 15 ani ai Fundației «România 2000» coincid cu cei 15 ani ai mei în activitatea bancară. Sunt mulțumit de ceea ce am realizat în acești 15 ani”.

Ion Spânulescu

Prof. univ. dr. Ion Spânulescu este președintele fondator al Universității „Hyperion” din București. Cu o activitate științifică impresionantă, recunoscută în țară și străinătate, este autorul a peste 200 de articole științifice și a 20 de cărți de specialitate, tratate și monografii științifice. Are 11 invenții în domeniile în care își desfășoară activitatea didactică și de cercetare. Este membru în numeroase societăți științifice internaționale.

  • „Doresc să mulțumesc Fundației «România 2000» și consiliului de onoare pentru decizia de a-mi acorda acest Trofeu”.

Gheorghe Toma

Prof. univ. dr. general de brigadă Gheorghe Toma este prorector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. Este autorul a peste 40 de volume de specialitate, manuale, cursuri, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai renumiți profesori în domeniul științelor militare, de informații, ordine publică și siguranță națională.

  • „Încerc să vă prezint nu un nume, ci un om care, din punct de vedere profesional, a reușit să parcurgă gradele, din punct de vedere academic a reușit să urce treptele, din punct de vedere al cercetării a reușit să parcurgă etapele de la asistent universitar la profesor și conducător de doctorat”.

Ioan Sârbu

Prof. univ. dr. general Ioan Sârbu este unul dintre cei mai reputați medici specialiști în chirurgie oro-dentară în implantologie orală, fiind membru în Comisia Consultativă de specialități medico-dentare a Ministerului Sănătății. Este titular la Catedra de Implantologie Orală a Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila” și membru al Academiei Americane de Implantologie Orală și al Comitetului Internațional de Implantologie Orală.

  • „Mulțumesc deopotrivă Fundației «România 2000» și implicit ziarului «Ultima oră», în paginile căruia m-am regăsit, cu profesia mea, cu munca mea și de fiecare dată am fost onorat”

Oana Georgescu

Oana Georgescu este un binecunoscut journalist, realizator, scenarist și documentarist tv, autoare a mai multor cărți dedicate celor mai importanți cântăreți, actori și oameni de televiziune, dar și deținătoare a unui impresionant palmares sportiv –  25 de medalii, dintre care 15 de aur, la 10 discipline sportive, la edițiile Campionatelor Mondiale ale Jurnaliștilor.

  • „Am încercat mereu să mă autodepășesc, iar acest Premiu nu este doar un vis împlinit, ci o recunoaștere din partea prestigioasei Fundații «România 2000» și a cotidianului «Ultima oră»

Gelu Manea

Gelu Manea este președinte director general al SC Bucur Obor SA și unul dintre acționarii principali ai gigantului comercial. Este cunoscut pe de o parte pentru inițiativele sale privind îmbunătățirea mediului de afaceri, dar și pentru acțiunile caritabile, pe care le face cu discreție. În cei peste 20 de ani de vechime în activități operative și de conducere a dovedit reale calități de manager și a reușit să obțină an de an rezultate deosebite în activitatea societății pe care o administrează.

  • „Sunt un investitor în economia românească, am avut acest curaj începând cu anii î96-î97. Sunt onorat să mă aflu în prezența atâtor personalități din domenii importante de activitate”

Ragîp Gokcel

Prof. Ragîp Gökçel, președintele Senatului „Universității Europei de Sud-Est Lumina” și secretar general al Fundației „Lumina Instituții de Învățământ” a primit, la rândul său, Diploma de Excelență și Trofeul „România 2000” pentru performanțele de excepție ale Universității „Lumina”, comparabile cu ale celor mai mari universități din lume și pentru programele de colaborare dintre studenții și profesorii din țările Europei de sud-est.

  • „Vă mulțumesc pentru acordarea acestui Premiu care mă onorează și doresc succes în continuare Fundației «România 2000» și cotidianului «Ultima oră»”.

Yashar Helmy

Dr. Yashar Hassan Abbas Helmy este un nume de referință pe piața medicamentelor din România. Originar din Egipt, a înființat în România o firmă care să furnizeze produsele pe care lanțul farmaceutic al familiei sale le produce. Datorită reglării prețurilor pe care compania sa o impune în domeniul atât de sensibil al medicamentelor și a onestității în afaceri, a ajuns să fie considerat, și în Egipt dar și în România, un factor de echilibru pe piața prețurilor la medicamente.

  • „Am decis să pun la dispoziția poporului român tot ce pot – cunoștințe, medicină, ajutor umanitar. Mulțumesc organizatorilor pentru decernarea Trofeului și Diplomei de Excelență – Omul Anului 2012, cu atât mai mult cu cât am aflat că sunt primul laureat din lumea arabă”.

Viorel Miloiu


Viorel Miloiu
, administrator SC Tarell Import Export, este un om de afaceri discret, care își conduce firma prosperă după principiul „Satisfacția clienților este și satisfacția noastră”. Are peste 100 de angajați, un parc auto bine dotat și o cifră de afaceri de peste 40 milioane RON, are, de asemeni, furnizori renumiți și un portofoliu de aproape 3.000 de societăți comerciale drept clienți. Serviciile sunt îndeplinite la standarde europene, deservite de un sistem informatic de ultimă generație.

  • „Mă simt onorat. Sunt un om de afaceri care a pornit, ca mulți alții, în urmă cu 22 de ani. Reprezint un segment de distribuție în afaceri și am încercat, într-un mediu de multe ori ostil, să fac lucrurile să funcționeze”.

Dumitru Pelican

Senatorul Dumitru Pelican, binecunoscut om de radio și politician, este un reputat reprezentant al vieții publice. A deținut importante funcții administrative, între care pe cea de director executiv al Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă. A fost membru în Consiliul de Administrație al SRTV, realizator și colaborator permanent la numeroase televiziuni. Este un om politic cu un discurs incisiv, dedicat  binelui colectiv și sprijinirii oamenilor.

  • „Un premiu pe care îl primești, oricât ai fi de echilibrat, te mișcă și înseamnă un semn de respect pentru cei care te văd, care te cred și care te urmează”.

Mihai Mălaimare

Mihai Mălaimare este, așa cum știm cu toții, unul dintre cei mai mari actori ai României, cu roluri memorabile în teatru și film, dar în același timp el a fost și este un om al cetății, un om politic, parlamentar, membru al Consiliului de Administrație al SRTV și membru al CNA. Peste toate acestea, maestrul este cunoscut pentru proiectul său singular și excepțional numit Teatrul „Masca”, instituție care a reprezentat o adevărată revoluție în teatrul românesc.

  • „Mi-a făcut o plăcere imensă să fiu astăzi aici, pentru că am întâlnit oameni din generația care ar fi putut schimba România. Chiar și așa, rămași fiecare singular pe domeniul său, am încercat să nu trecem prin viață de pomană”.

Ionel Dănciulescu

Sportiv de o conduit exemplară, Ionel Dănciulescu este socotit unul dintre cei mai valoroși jucători români, cu peste 200 de goluri înscrise. Este legitimat la FC Dinamo București, dar a activat și în străinătate, mai exact la echipe din Turcia și Spania. Ceea ce îl recomandă în mod special pe Ionel Dănciulescu este modestia proverbială și mai ales fair-play-ul său recunoscut, fiind unul din rarele modele autentice ale tinerilor care s-au afirmat prin sport.

  • „Am primit multe premii de-a lungul carierei mele, dar acesta este unul cu totul special, deoarece mă aflu în compania atâtor oameni de valoare”,

 

Un eveniment de excepție, amplu mediatizat

Gala Premiilor Fundației „România 2000” și ale ziarului „Ultima oră”, ediția a 13-a, a fost de excepție și în privința numărului extrem de mare de reprezentanți ai mass-media, ai posturilor de televiziune naționale și locale, ba chiar și din afara țării, respectiv postul național de televiziune din Cairo. Nu au lipsit reporterii și fotoreporterii de ziare și agenții de presă.

Evenimentul a fost apoi, în zilele următoare, ilustrat intens în cadrul a numeroase emisiuni de televiziune și de radio, prezentat în presă. Deosebit de relevant este faptul că Televiziunea Națională a difuzat un reportaj despre tradidiționala Gală a Fundației „România 2000”, în cadrul postului TVR Internațional, prezentând toți laureații și realizările lor de excepție ce au stat la baza acordării Trofeului.

Antena 1 Slobozia, un post pe care îl apreciem pentru obiectivitate și atașamentul față de valorile autentice, a difuzat un reportaj de aproape două ore, prezentând practic întregul eveniment la o oră de vârf, fapt pentru care nu putem fi decât recunoscători. La Neptun TV, post cu audiență foarte bună în toată țara, Gala noastră a făcut obiectul unui reportaj realizat cu profesionalism, în nota obișnuită a emisiunilor acestei importante stații de televiziune.

Și Columna Târgoviște, care, deasemenea, are o arie de difuzare ce depășește cu mult standardele unei televiziuni locale, a dedicat evenimentului nostru o întreagă emisiune deosebit de interesantă, în cadrul căreia a inclus și un reportaj cu directorul fondator al fundației și al ziarului, prof. univ. dr. Ion Marin.

Nașul TV a prezentat secvențe de la Gala Fundației „România 2000” în cadrul unui amplu interviu realizat de Alice Năstase cu distinsa noatră laureată Oana Georgescu, ce a avut ca temă Premiul pe care, așa cum a spus și în cadrul evenimentului, distinsa scriitoare și jurnalistă îl apreciază în mod deosebit.

De altfel,  în calitatea sa de realizatoare la postul de televiviziune Senso TV, Oana Georgescu a prezentat chiar în ziua următoare Galei un reportaj cu totul remarcabil, subliniind importanța premiilor „România 2000” și a marilor personalități ce au primit acest Trofeu în ediția a 13-a și în cele precedente.

Radio România Actualități a anunțat evenimentul în programele sale de știri, iar agenția națională de presă AGERPRES l-a anunțat în ziua manifestării între evenimentele zilei.

Nu în ultimul rând, apreciem amplul reportaj realizat și prezentat la postul de Televiziune Vehmed, al Universității „Hyperion”, de studenții Facultății de Jurnalism, care au reușit un veritabil tur de forță, înregistrând întreg evenimentul, la care au adăugat foarte interesante interviuri realizate cu personalități premiate sau care au ținut să onoreze evenimentul nostru.

Între reportajele care au reflectat Gala Fundației „România 2000”, cu totul deosebit, amplu și bine documentat este cel realizat de remacabilul gazetar Aurel Zgheran, pentru Radio România – Iași, pe care îl preluăm integral. (R.I.)

 

Gala Trofeelor Fundației „România 2000” și ale ziarului „Ultima oră”

 

După un deceniu și jumătate de la ctitorirea Fundației „România 2000”, în anul 1998, rod al inițiativei prof. univ. dr. Ion Marin, director al cotidianului „Ultima oră”, sprijinit atunci și azi de personalități ca acad. N. N. Constantinescu (decedat în anul 2002), primul președinte al fundației sau dr. ec. Florea Dumitrescu, actualul președinte, hotelul „Mari Vila” din București a găzduit cea de-a XIII-a ediție a Galei Trofeelor Fundației „România 2000” și ale ziarului „Ultima oră”. Șelul Fundației „România 2000” este același, de la înființare până azi când împlinește cinsprezece ani de existență: editarea ziarului „Ultima oră”, aflat în al șaptesprezece-lea an de apariție neîntreruptă, serie nouă, și premierea personalităților momentului, din toate domeniile vieții publice (politice, culturale, sportive, ale învățământului, cercetării, mass-mediei, mediului de afaceri), pentru performanțe de excepție. Au fost prezente la eveniment și personalități protagoniste în ani anteriori, cum ar fi Nicolae Văcăroiu, Lucian Bolcaș, Alexandru Mironov, Cătălin Crișan, Gheorghe Turda, Gelu Voican Voiculescu…

Ceremonia decernării Trofeului a avut natura prestigiului excepțional cu marca originalității rostitului cuvintelor ce atrag și se imprimă emoțional – Octavian Ursulescu. Spusele inconfundabilului Octavian Ursulescu au construit profilul fiecărui laureat, ca întotdeauna, în prezentări smălțuite cu o anume atmosferă galantă, a dezvăluirilor clare, deloc apatice, contra pierderii răbdării și plictiselii.
Anul acesta (2013) au fost laureați cu Diploma de Excelență și Trofeul „România 2000”, următoarele personalități: Omul Anului 2012, dr. Hassan Abbas Helmy (Egipt), pentru contribuția internațională prestigioasă în slujba sănătății și științei; prof. univ. dr. gen. Gheorghe Toma, prorector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu”, pentru performanțe de excepție în întreaga sa carieră militară, didactică și de cercetare în domeniul științelor militare de informații, ordine publică și securitate națională; prof. univ. dr. gen. Ioan Sârbu, pentru rezultate de excepție în impresionanta sa carieră de practică medicală de cercetare și învățământ medical universitar, pentru activitatea sa de o viață pusă în slujba sănătății oamenilor; Viorel Miloiu, Administrator S. C. Tarell Import-Export, pentru performanțe de excepție în activitatea de dezvoltare a societății și pentru contribuția remarcabilă în îmbunătățirea mediului de afaceri; prof. Ragîp Gökçel, savant și manager, (Turcia), pentru performanțele de excepție ale Universității „Lumina”, comparabile cu ale celor mai mari universități din lume și pentru programele de colaborare dintre studenții și profesorii din țările Europei de sud-est; Ionel Dănciulescu, fotbalist internațional F. C. Dinamo București, pentru performanțele sale remarcabile în fotbalul românesc și pentru calitățile de model în lumea fotbalului, prin fair-play și sportivitate; prof. univ. dr. Mișu Negrițoiu, bancher, Președinte I. N. G. România, pentru realizări remarcabile obținute în activitatea sa și ale I. N. G. Bank, în anul 2012, pentru crearea unei atitudini de încredere în mediul bancar și susținere a unui climat de afaceri performant, în România; prof. univ. dr. Ioan Spânulescu, Președinte fondator al Universității „Hyperion”, pentru rezultate excepționale în întreaga sa carieră în știință, învățământ superior și diplomație, pentru rolul său de ctitor al Universității „Hyperion” și formator de elită al unor întregi generații de intelectuali și oameni de știință; Mihai Mălaimare, actor, directorul Teatrului „Masca”, pentru rezultate de excepție în activitatea sa, pentru promovarea artei dramaturgice românești în țară și străinătate, la cele mai înalte standarde ale măiestriei artistice; Oana Georgescu, jurnalistă, realizatoare de interviuri cu mari personalități ale lumii artistice, sportive și științifice, fotoreportaje de călătorie, cronici de teatru, film, muzică și modă, scriitoare, autoare a mai multe cărți dedicate celor mai importanți cântăreți, actori și oameni de televiziune, coordonator al colecției Artele Spectacolului, scenarist și documentarist tv, specialist P.R., secretar literar la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București, realizator, scenarist și documentarist tv, deținătoare de recorduri în sporturi extreme, cascador în filme tv și filme de lung metraj, medaliată de peste 25 ori (de 15 ori cu aur) la 10 discipline sportive, în Grecia, Belgia, Franța, Turcia, Canada și Tunisia, ale Campionatelor Mondiale ale Jurnaliștilor, singura femeie jurnalist care face parte din juriile naționale „Mașina Anului”, „SUV-ul Anului” și „Off-Road-ul Anului”, scufundătoare (a înotat într-un bazin cu rechini carnivori)…, pentru rezultate remarcabile în cariera de jurnalist și scriitor, precum și pentru performanțele sale excepționale în sport și în promovarea valorilor autentice românești în țară și în lume; Dumitru Pelican, senator, pentru realizări remarcabile obținute în întreaga sa carieră, pentru echilibru, demnitate și corectitudine morală în viața publică și politică; Gelu Manea, Președinte-Director General S. C. Bucur Obor S. A., pentru performanțe de excepție în activitatea de dezvoltare a societății Bucur Obor și pentru contribuția remarcabilă în îmbunătățirea mediului de afaceri.

În încheierea fără lapidaritate a părții ceremoniale a Galei, prof. univ. dr. Ion Marin a acordat Diplome de Onoare, nepreconizate, sau poate da, dar întrucâtva creatoare a momentului surpriză al evenimentului, personalităților: ing. chim. Ștefan Manea, pentru cercetări și descoperiri cruciale în domeniul sănătății umane, director general al „Hofigal”; Nicolae Croitoru director general al firmei de producere a apei minerale naturale plate Keia; Marin Mândrilă – Mari Vila Hotel Best Western București; Nicușor Constantinescu, președinte C. J. Constanța…

„… Astăzi, în acest an jubiliar”, consemnează, în ziarul pe care îl conduce, „Ultima oră”, prof. univ. dr. Ion Marin, putem înfățișa un veritabil panou de onoare a tot ce are România anilor 2000 mai prestigios în toate domeniile vieții publice, personalități de excepție, unele, din păcate, plecate dintre noi, precum Patriarhul Teoctist, primul premiat în cadrul unei ceremonii speciale, unde ne-a acordat înalta sa binecuvântare…”.
Galeria marilor personalități premiate sau nominalizate de Fundația „România 2000”  și ziarul „Ultima oră” a mai alăturat în cei cinsprezece ani de existență, în afară de cei citați mai sus, pe Fănuș Neagu, Mircea Micu, Ștefan Iordache, Colea Răutu, Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Bogdan Baltazar, Ion Iliescu, Traian Băsescu, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Alexandru Athanasiu, Valeriu Tabără, Adrian Cioroianu, Mugur Isărescu, Nicolae Dănilă, om de afaceri, Ion Nițu, om de afaceri, chestor șef prof. univ. dr. Pavel Abraham, Excelența Sa Dan Bedros, Consul al Franței în România, președinte Thales, Excelența Sa Kairat Aman, Însărcinatul cu Afaceri a. i. al Republicii Kazahstan, Constantin Bălăceanu Stolnici, acad. Constantin Popa, director al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, prof. univ. dr. Ilie Bădescu, Președinte Asociația Sociologilor din România, Claudia Popa, director Centrul Tradiției și Creației Populare, prof. univ. dr. gen. Augustin Mihai, prof. univ. dr. Vasile Nițescu, Smaranda Oțeanu Bunea, director fondator Opera Comică pentru Copii, Augustin Buzura, Eugen Simion, Ionel Haiduc, Radu Beligan, Florin Piersic, Alexandru Arșinel, Stela Popescu, Geo Saizescu, George Mihăiță, Felicia Filip, Alexandru Jula, Lucian Avramescu, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Cristian Hadjiculea, fost președinte-director general al TVR, Sorin Burtea, Liu Zeng Wen (din China), Eldar Hasanov (din Azerbaidjan), Marin Mândrilă, manager și cercetător de nivel internațional, ing. Ștefan Manea, Neculai Onțanu, Robert Negoiță, președinte UNPR, Marian Petre Miluț, Nicolae Croitoru, om de afaceri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Corneliu Cojocaru fost director de comunicare BCR,…

„… Această țară are mari valori pe care, cel puțin noi, suntem deciși să le așezăm, așa cum merită, însoțite de trofeele Fundației „România 2000”, în vitrina marilor personalități ce încununează timpurile noastre!”, spune cu îndreptățire prof. univ. dr. Ion Marin.

Contemplată pe firul desfășurării tuturor edițiilor sale de până acum, Marea Gală a Fundației „România 2000” și a ziarului cotidian „Ultima oră” este descrisă de către inițiatorul și unul dintre întemietori, prof. univ. dr. Ion Marin, astfel: „În douăsprezece ediții anterioare ale Galelor Fundației «România 2000» și cotidianului «Ultima oră» au fost premiate peste 200 de personalități ale vieții noastre publice, de la șeful statului și Patriarhul Bisericii Ortodoxe, la mari oameni de știință și cultură, profesori universitari, artiști ai penelului sau ai scenei românești de primă mărime, sportivi și oameni de prim rang, bancheri și oameni de afaceri de mare calibru. Astfel că acum, la a XIII-a ediție, s-a constituit o adevărată galerie a valorilor românești contemporane, oameni de un prestigiu incontestabil, dintre care mulți și-au inserat, spre onoarea noastră, «Trofeul» decernat de Fundația «România 2000» și cotidianul «Ultima oră» între distincțiile incluse în CV-ul lor, cu care se mândresc. Fundația «România 2000» are în afara acestor decernări de premii – manifestări bine primite de fiecare dată – și numeroase alte preocupări, între care de primă mână sunt contribuțiile teoretice ale membrilor săi, concretizate în numeroase studii și articole despre situația economică, starea națiunii, mersul tranziției, evoluția financiar-bancară și a mediului de afaceri și multe altele, toate pe urma magistrului nostru întemeietor, neuitatul Acad. N. N. Constantinescu, președinte fondator al Fundației noastre. Alături de continuatorul său, neobositul nostru colaborator și prim-vicepreședinte, domnul dr. ec. Florea Dumitrescu, împreună cu ziarul «Ultima oră», Galeria noastră de valori autentice, de oameni prestigioși ai vremurilor noastre, are toate șansele să crească an de an, sub cele mai bune auspicii”.

 

 

 

Distincții de onoare pentru mari personalități

 

Ștefan Manea

Dr. inginer Ștefan Manea, director general al SC Hofigal SA, laureat anterior al Trofeelor Fundației, a primit Diploma de Onoare pentru implementarea cercetării științifice în domeniul medicinei naturale, în sistem privat și pentru implicarea domniei sale în proiecte de anvergură europeană și internațională de mare succes.

  • „Această Diplomă mă onorează. Este un fel de coincidență cu faptul că în această lună am aniversat 23 de ani de existență a firmei mele, prima întreprindere particulară de producție, singura de acest fel cu capital integral românesc”

Nicușor Constantinescu

Nicușor Daniel Constantinescu, președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost distins pentru meritele sale incontestabile în realizarea unor proiecte de interes social și civic, pentru cariera caracterizată de echilibru, demnitate și competență, pentru modul reprezentativ în care ilustrează valorile democrației și ale statului de drept.

  • „Aș vrea să vă transmit salutul și stima d-lui Nicușor Constantinescu, întreaga considerație pentru Fundația «România 2000» și cotidianul «Ultima oră», asigurându-vă că reprezentanții județului Constanța sunt alături de asemenea inițiative” (purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Constanța)

Nicolae Croitoru

Prof. univ. dr. Nicolae Croitoru, patron al celei mai importante fabrici de apă minerală din România, Keia, distincție acordată pentru proiectul de succes privind valorificarea celei mai bune ape minerale, printr-o investiție de mare anvergură în sistem privat.

  • „Mulțumesc Fundației «România 2000» și cotidianului «Ultima oră» pentru această distincție care mă onorează și mă obligă”.

Marin Mândrilă

Marin Mândrilă, proprietarul Hotelului Mari Vila, locul de o desăvârșită eleganță în care s-a desfășurat festivitatea acordării Trofeelor Fundației „România 2000” și cotidianului „Ultima oră”, a primit Diploma de Onoare pentru performanțele remarcabile în domeniul afacerilor, pe care le derulează cu profesionalism și seriozitate, devenind un reper pentru antreprenorii români de succes.

  • „Cu zece ani în urmă am primit acest Premiu. Am rămas aproape de Fundație și de ziar și mă bucur că festivitatea din acest an are loc aici, în locația mea”

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.