Marţienii de ieri, terranii de azi

De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să dezvolte diverse teorii care să explice apariția și dezvoltarea vieții pe Terra. Această problemă a fost una aproape imposibil de rezolvat, existând mai multe teorii care să elucideze misterul, dar niciuna nu a fost concludentă până la urmă.

Dacă inițial oamenii de știință au fost de părere că viața pe Pământ a apărut în urma unor procese chimice și apoi a evoluat conform teoriei lui Darwin, ulterior ipotezele s-au schimbat dramatic. În cele din urmă, un nou val de cercetători a apărut și au expus ideea cum că viața a fost adusă de pe alte planete de meteoriți.

Unul dintre aceștia este și cercetătorul Steve Benner, din cadrul Institutului de Știință și Tehnologie din Gheinzvil, Statele Unite, care în urma unui studiu elaborat a emis teoria că viața inițial s-a format pe Marte și mai apoi a fost adusă pe Terra. Potrivit omului de știință, în urmă cu peste 3 miliarde de ani, momentul în care se presupune că a început formarea vieții, nu existau condițiile esențiale pe planeta noastră. Studiul a demonstrat ca pentru formarea moleculelor vii este nevoie de două elemente esențiale: bor şi molibden.
Fără aceste două elemente viața nu se poate dezvolta, iar în urma simulărilor pe calculator, s-a stabilit că aceste două substanțe nu existau pe Terra acum 3 milioane de ani. În comparație, aceste două elemente se regăseau pe Marte, mai ales în condițiile în care Planeta Roșie deținea o atmosferă și foarte multă apă, alte condiții importante pentru dezvoltarea vieții.

Benner susține că astfel moleculele vieții s-au format pe Marte, după care, într-o formă sau alta, au fost cărate pe Terra de meteoriți. Această teorie a mai fost expusă și în trecut, dar nu este concludentă pentru că așa bine cum moleculele vieții s-au putut forma pe Marte, putea să se formeze în orice alt loc din Univers, după care ar fi fost aduse pe Terra.

efemeride.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.