Mașinile electrice, în fața primei crize

Promițătoarea industrie a autoturismelor electrice, pe care pariază majoritatea giganților auto ai lumii, ar putea să aibă în față prima criză majoră nu peste mult timp, estimează Elon Musk, fondatorul Tesla.

Este vorba despre lipsa care începe să se resimtă de pe acum a mineralelor necesare bateriilor acestor mașini, nichel, litiu și cupru în principal.

Compania, care este un mare consummator de minereu, nu și-a exprimat decât rareori poziția față de industria de minerit, dar în cadrul unei conferințe recente a pus, totuși, problema efectelor pe care închiderea minelor le poate avea asupra viitorului industriei auto.

Sarah Maryssael, care se ocupă de aprovizionarea Tesla cu minereu, a vorbit, la Washington, despre temerile industriei pe această temă, susținând că Tesla previzionează declanșarea unei crize a acestor metale.

Extracția de cupru este în suferință, după ani de lipsă a investițiilor, iar acum, odată cu trecerea vehiculelor în era electric, se caută cu înfrigurare noi zăcăminte, întrucât motoarele electrice folosesc de două ori mai mult din acest metal decât cele cu combustie.

De asemenea, de cupru este nevoie și în lumea inteligenței artificial, inclusiv pentru asistenți personali computerizați de felul celebrei Alexa.

Momentan, Tesla utilizează cobalt pentru mașinile sale, dar acesta este extras în principal din Congo folosind copii pe post de sclavi, ceea ce l-a determinat pe Musk să se reorienteze spre nichel.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.