Mesajele adresate națiunii române de clasa politică

Ziua de 1 Decembrie este, pentru toţi românii, ziua Marii Uniri. Primul 1 Decembrie ca zi națională a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De altfel, în fiecare an, atât la Alba Iulia, cât și în toate orașele mari din întreaga țară au loc manifestări și ceremonii prilejuite de aniversarea zilei de 1 Decembrie, evenimente care îi reunesc pe românii de pretutindeni.

Evenimentul a reprezentat totodată un prilej pentru aleșii neamului de a transmite gândurile lor. Ultima Oră face o sinteză a celor mai importante declarații politice:

Băsescu: Putem să răzbim în istorie numai cu solidaritate

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a susţinut duminică, 1 decembrie a.c., un discurs la recepţia oferită cu prilejul Zilei Naţionale a României la Palatul Cotroceni.

Vă prezentăm discursul susţinut de şeful statului:

„Doamnelor şi domnilor,
Dragi români şi românce de pretutindeni,

În urmă cu 95 de ani se înfăptuia cel mai de preţ ideal al românilor ca popor. La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei la România, un ideal pe care îl săvârşise Mihai Viteazul acum peste 400 de ani. E un moment astral al neamului românesc pe care nu putem să-l uităm pentru că este punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat.

Generaţia actuală şi generaţiile viitoare sunt datoare să atingă idealurile de veac şi pe cele actuale ale poporului român. Acestea ţin de încheierea modernizării statului român, integrarea deplină în vatra de civilizaţie europeană, în spaţiul de securitate şi prosperitate euroatlantic, de care am aparţinut dintotdeauna şi de la care am fost deturnaţi mai bine de 50 de ani de o ideologie străină şi implantată aici, pe care unii încearcă să ne-o inoculeze și în ziua de azi.

Putem să răzbim în istorie mai ales în aceste momente zbuciumate de criză și schimbare, numai cu solidaritate şi coeziune, cu definirea interesului naţional, cu viziune şi planificarea atentă a proiectelor strategice, pe termen lung.

Un element extrem de important pe care ar trebui să-l asumăm este libertatea de a gândi. Avem spaţiul public inundat de idei şi teme ce ţin de agendele politice, dar şi de instrumente de acaparare a minţii şi spiritului oamenilor în interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presă. Libertatea de a gândi înseamnă educaţie, înseamnă să discernem ce este informaţie şi ce este propagandă, denaturare, minciună sau dezinformare. Şi nu putem să facem acest lucru dacă nu ne cultivăm spiritul critic, o abordare tradiţională a lui Titu Maiorescu şi a şcolii de la Junimea.

În fine, nu putem să trecem prin furtuna schimbărilor lumii contemporane, dacă nu redescoperim o valoare ce asigură împreună dorinţa de libertate şi demnitate, mândria şi coeziunea, solidaritatea şi spiritul critic, această valoare se numeşte patriotism. Ţine de români, de sistemul de învăţământ, de familie, dar şi de modul responsabil în care tratăm actul guvernării şi acţiunea politică să reuşim să insuflăm din nou tuturor românilor patriotismul, iubirea de ţară, iubirea de aproape, de concetăţenii români, indiferent de originea etnică sau de locul în care trăiesc pe acest pământ.

Am evocat zilele trecute un proiect de țară, o viziune: am propus o reflecţie şi am anunţat un deziderat, unul care aparţine Preşedintelui României şi cred că e împărtăşit de cea mai mare parte a poporului român: acela de a ne reîntâlni cu fraţii noştri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor. Tot atunci condiţionam realizarea acestui deziderat de timp, de voinţa poporului şi de abilitatea şi de ingeniozitatea politicienilor. Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm, dacă dorim ca atunci, cândva, acest ideal să se realizeze.

Trebuie să acceptăm că doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru că doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate să hotărască.

Folosesc acest prilej pentru a felicita în mod special autorităţile şi pe cetăţenii Republicii Moldova pentru succesul de a fi făcut un pas mare înainte în relaţiile cu Uniunea Europeană. La Vilnius, acum două zile, am fost martori la parafarea Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, două documente esenţiale pentru materializarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Sărbătoarea naţională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru reînnoirea asigurărilor că România va susţine în continuare împlinirea aspiraţiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut.

Celebrarea Zilei Naţionale îmi dă prilejul să adresez românilor din ţară, dar şi românilor de pretutindeni, celor care îşi construiesc cu greu şi migală viaţa, îşi susţin familiile şi îşi fac datoria la locurile lor de muncă, milioanelor de oameni obişnuiţi care fac viitorul acestei ţări, dar şi militarilor români aflaţi la datorie, felicitări şi urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia sărbătorii noastre naționale.

La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”

Mesajul lui Antonescu de Ziua Națională a României: Împreună putem schimba situaţia economică, socială, politică

„O naţiune unită este fundaţia unui stat puternic şi fără implicarea activă a cetăţenilor în societate, fără determinare, nu putem avea o Românie puternică, o ţară demnă şi prosperă”, este mesajul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, cu ocazia Zilei Naţionale.

„Astăzi se împlinesc 95 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul Român la Alba-Iulia, un moment istoric fundamental pentru evoluţia României moderne. Reflectând la semnificaţiile acestui eveniment, acest moment în care s-a scris una dintre cele mai importante pagini ale istoriei noastre moderne, putem înţelege că Marea Unire nu a fost numai opera unor politicieni vizionari, ci rezultatul voinţei unei naţiuni întregi: 1 decembrie 1918 reprezentând împlinirea unui ideal istoric, concretizarea visului mai multor generații de români! Dincolo de simbolistica sa, Marea Unire a deschis calea către consolidarea economică a României și a fost un pas esenţial pentru maturizarea instituţiilor democratice ale statului”, se arată în mesajul preşedintelui Senatului cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Crin Antonescu menţionează că sărbătorirea Zilei Naționale este în acelaşi timp şi un prilej de reflecție, când trebuie rememorate „valorile pe baza cărora a fost creat statul român unitar: credința, corectitudinea, respectul pentru lege şi solidaritatea”.

„Să nu uităm că o naţiune unită este fundaţia unui stat puternic şi fără implicarea activă a cetăţenilor în societate, fără determinare, nu putem avea o Românie puternică, o țară demnă şi prosperă”, menţionează el.

„Cu această ocazie, doresc să le transmit compatrioţilor noştri că numai împreună putem construi România, că numai împreună putem moderniza România şi numai împreună putem schimba situația economică, socială şi politică în România!”, adaugă preşedintele Senatului în mesaj.

Mesajul premierului Victor Ponta de 1 Decembrie

Premierul Victor Ponta a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României:

„Astăzi, de 1 decembrie, imi doresc să avem înţelepciunea celor care, la 1918, au înţeles cât de important este să fim solidari, să fim uniţi într-o singură naţiune. Îmi doresc să privim spre viitor, să depăşim ura şi dezbinarea, şi să construim împreună proiectul de ţară care să ne unească, să ne mobilizeze şi să ne facă din nou să fim mândri de România. Acum este momentul să construim ceea ce ne dorim de atâţia ani: o Românie Puternică, cu instituţii eficiente, cu o economie funcţionala şi o societate dreaptă şi echitabilă. Este ceea ce, în urmă cu 95 de ani, îşi doreau şi înaintaşii noştri să fondeze şi să lase urmaşilor lor”, se arată în mesajul lui Ponta.

Acesta susţine că există toate motivele pentru ca românii să fie mândri de prezent, de locul în care au ajuns azi.

„Avem toate motivele să fim mândri de prezentul nostru, de locul în care am ajuns azi! Trebuie să fim mândri de toţi cei care au ridicat drapelul României în lume, fie că vorbim de performeri, sportivi cu mari performanţe, cercetători sau inventatori; elevii şi studenţii olimpici, medaliaţi la competiţii externe sau artişti premiaţi.
Trebuie să fim mândri de toţi acei români care, sub anonimat, îşi fac datoria zilnic pentru ţară, fără să apară în presă – fie că vorbim de militari, medici, pompieri, poliţişti sau profesori.
Trebuie să fim mândri de faptul că statul român începe să fie din nou eficient şi puternic. Astăzi avem creştere economică după ani de austeritate; reparăm multe din nedreptăţile anilor trecuţi; mărim salarii şi pensii, plătim datorii, suntem mai corecţi cu partenerii statului; scoatem ţara din izolare şi lucrăm la noi proiecte mari – independenţa energetică, afirmarea unor domenii cheie, precum agricultura, industrie auto şi IT sau dezvoltarea infrastructurii.
Trebuie sa fim mândri ca parcursul nostru în Europa şi pe plan internaţional devine unul tot mai solid. Acest an marchează începerea unui amplu proces de reafirmare a poziţiei noastre în lume, un proces prin care România îşi regăseşte punţile de legătură cu Europa, SUA şi cu alţi prieteni istorici din toate colţurile lumii.
Şi, ca un mesaj special, trebuie sa fim mândri că fraţii noştri din Republica Moldova urmează acelaşi parcurs ca şi noi, spre Europa, în care ne vom regăsi împreună în anii următori.
Toţi aceşti paşi ne duc către momentul în care vom sărbători 100 de ani de când România este unită. La 95 de ani de la Marea Unire, avem datoria să înaintăm pe calea unităţii, a construcţiei, a unei societăţi demne şi puternice. Să privim spre viitor, să dăm noilor generaţii un nou proiect, un nou sens, o nouă speranţă. Să ne propunem ca în următorii ani să continuăm pe acest drum, un drum pe care îl privesc cu speranţă, pentru ca avem suficiente motive sa fim optimişti şi încrezători în forţele noastre”, spune premierul.

Ponta mai transmite în mesajul citat Guvernul îşi va face treaba şi nu se va lăsa tulburat de scandal, de conflicte interne inutile, indiferent de diversele provocări.

„Indiferent de diversele provocări, Guvernul României îşi va face treaba şi nu se va lăsa tulburat de scandal, de conflicte interne inutile. Avem datoria să înaintam pe un drum al unităţii, al construcţiei, al unei societăţi demne şi puternice. Încă mai sunt multe de făcut, dar sunt convins că putem privi cu mândrie spre viitor, într-o Românie puternică, o Românie ce-şi respectă cetăţenii şi le oferă un nivel de trai mai bun.
Mesajul pe care-l transmit azi tuturor românilor este unul de unitate, într-o zi în care trebuie să fim mândri de trecutul nostru, mândri de ceea ce suntem azi, mândri de ceea ce putem deveni!

La mulţi ani, România!

La mulţi ani românilor de pretutindeni!”, își încheie premierul mesajul.

*******

La rândul său, fostul șef a statului, Ion Iliescu, spune că la 1 Decembrie 1918 începea un nou capitol în istoria României, spune Ion Iliescu, care a însemnat modernizare instituţională, dezvoltare economică şi socială, făurirea unei naţiuni conştiente de rolul său în această parte a lumii.

‘România Mare a fost, încă de la făurirea sa, obiectul politicilor revizioniste şi revanşarde ale celor care nu s-au împăcat cu ideea dispariţiei imperiilor anacronice, drept pentru care au târât Europa în carnagiul unui război fără precedent. Românii au fost nevoiţi să-şi apere din nou, cu arma în mână, visul de a fi împreună’, mai spune fostul şef al statului.

Ion Iliescu reaminteşte şi provocările recente ale României în legătură cu parcursul european şi asigurarea securităţii statului.

‘Unirea a rezistat, iată, aproape un secol. Asta dovedeşte tăria sentimentelor naţionale şi voinţa de fi împreună. În aceşti nouăzeci şi cinci de ani am trăit, ca naţiune, şi bune, şi rele. Ne-am regăsit locul firesc în marea familie europeană. Ne-am asigurat securitatea internă şi externă. Trecem prin încercările unei grave crize economice şi sociale. Suntem uniţi şi solidari, chiar dacă schimbările din ultimii ani au dus la o gravă polarizare economică şi socială’, arată fostul preşedinte.

El consideră că este datoria tuturor de a lucra pentru binele comun, de asumare a responsabilităţilor, de construire a unui nou sistem de valori morale şi politice.

‘Aniversăm nouăzeci şi cinci de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, act fondator al României Mari, şi împlinire a unui mare proiect naţional. Visul românilor de a trăi împreună, pe acelaşi pământ, ca o singură naţiune, nu ar fi fost posibil fără jertfa celor căzuţi pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Lor, dar şi tuturor celor care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru ţara lor, le suntem azi recunoscători şi le aducem piosul nostru omagiu. Se cuvine să aducem un omagiu şi acelora care, prin inteligenţă, stăruinţă şi deplin patriotism, au făcut ca sacrificiul românilor să fie recunoscut de comunitatea internaţională, cea care a consfinţit, sub forma diferitelor tratate, Marea Unire’, transmite Ion Iliescu în scrisoarea citată de pesurse.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.