Ministerul Finanțelor dă de pământ cu datele premierului Dăncilă: Încasările sunt sub previziuni
Veniturile pe Trimestrul 2/2018 la bugetul general consolidat s-au situat doar la 97,2% din programul trimestrial, mai ales din cauza nivelului foarte scăzut (45,4%) al sumelor venite de la Uniunea Europeană.
Execuția bugetară pe trimestrul doi a apărut pe site-ul MFP joi, în ziua în care premierul Viorica Dăncilă a anunțat date aproximative ale primei rectificări bugetare, despre care a spus că va fi una pozitivă, fiind realizate încasări suplimentare de 6 miliarde lei față de programare.
„Nivelul încasărilor bugetare este sub nivelul programului trimestrial, în principal ca urmare a nerealizării veniturilor programate a fi încasate de la UE, datorită gradului scăzut de absorbție al fondurilor europene”, este cea dintâi concluzie a raportului Ministerului Finanţelor (MFP) privind execuţia bugetară pe T2 / 2018.
MFP recunoaște că nivelul scăzut al absorbției de fonduri europene este „determinat de întârzieri în demararea/implementarea proiectelor programate”.
De asemeni, încasările din TVA s-au ridicat doar la 93,9%, iar cele din accize la 96,7% faţă de programul trimestrial.
Veniturile mai mici nu au împiedicat depășirea pragului de cheltuieli cu achiziţiile de bunuri până la 112,2%, al cheltuielilor de personal până la 105%, iar cu subvenţiile până la 107,6%.
Nerealizarea cheltuielilor de capital şi a celor aferente fondurilor externe nerambursabile nu a fost suficientă pentru a evita creşterea deficitului bugetar până la 1,13% din PIB (peste 10,5 miliarde de lei).
La capitolul „Concluzii”, MFP a mai descoperit că
- „este necesar să fie luate măsuri care să conducă la diminuarea discrepanțelor între cheltuielile programate și cele efectuate, precum și în ceea ce privește implementarea proiectelor finanțate din fondurilor externe nerambursabile în vederea creșterii gradului de absorbție”.
- în ceea ce privește încasările bugetare, ar trebui să fie intensificate eforturile pentru asigurarea realizării programului de încasări stabilit pe baza legii bugetului de stat, în special, în ceea ce privește veniturile fiscale unde încasările din taxa pe valoarea adăugată și accize s-au situat sub programul stabilit pentru perioada analizată”.