Ministerul Fondurilor Europene publică documentele necesare perioadei de programare 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene a publicat pe pagina oficială, www.fonduri-ue.ro, o serie de documente referitoare la pregătirile pentru următoarea perioadă de programare. Acţiunile din acest an sunt cruciale pentru utilizarea eficientă a fondurilor UE alocate în următoarea perioadă de programare.

Printre principalele documente făcute publice pe site-ul MFE se află “Foaia de parcurs pentru pregătirea Acordului de Parteneriat şi a Programelor Operaţionale în perioada 2014‐2020”, “Inventarul principalelor strategii sectoriale pentru perioada 2014‐2020 în România”, „Priorităţile preliminare pentru atragerea fondurilor europene în perioada de programare 2014-2020”,  “Calendarul indicativ al consultărilor sectoriale și regionale”. Aceste documente au fost discutate în cadrul celei de a treia reuniuni a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) care a avut loc la mijlocul lunii martie 2013. Totodată, pe site-ul MFE au fost publicate şi documente referitoare la condiţionalităţile ex-ante care trebuie îndeplinite pentru viitoarea perioadă de programare.

“Foaia de parcurs pentru pregătirea Acordului de Parteneriat şi a Programelor Operaţionale în perioada 2014‐2020” prevede termenele pentru finalizarea principalelor acţiuni în vederea pregătirii viitoarei perioade de programare. Prima versiune a Acordului de Parteneriat – documentul strategic naţional prin care se stabilesc priorităţile de utilizare a banilor alocaţi de Uniunea Europeană-, va fi transmisă Comisiei Europene la sfârşitul lunii mai a.c.

“Inventarul principalelor strategii sectoriale pentru perioada 2014‐2020 în România” prezintă principalele documente elaborate pentru dezvoltarea ţării precum: “Strategia naţională de reducere a sărăciei 2014‐2020”, “Strategia pentru sănătate 2014‐2020”, “Master planuri generale pentru transport”, “Strategia națională pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare”.

“Calendarul indicativ al consultărilor sectoriale și regionale” indică termenele propuse pentru întâlnirile tematice cu partenerii de discuţie. Consultările de acest tip urmează să înceapă săptămâna viitoare şi să se finalizeze la mijlocul lunii mai 2013.

Condiţionalităţile ex-ante sunt impuse de Comisia Europeană în scopul creşterii performanţelor politicii de coeziune în perioada 2014-2020 şi reprezintă condiţii care au legătură directă şi impact imediat asupra realizării eficiente a obiectivelor specifice stabilite la nivelul unei priorităţi de investiţii.

Conform propunerii de regulament, condiționalitățile ex-ante pot fi îndeplinite cel mai târziu până la 31 decembrie 2016. Cu toate acestea, condiționalitățile care au legătură directă cu stabilirea priorităților de finanțare de la nivelul documentelor de programare sunt solicitate a fi îndeplinite înainte de aprobarea Programelor Operaţionale, întrucât influențează deciziile de stabilire a priorităților. Pe site-ul MFE sunt publicate şi Memorandum-urile privind aprobarea planurilor de acțiuni pentru îndeplinirea condiționalitățile ex-ante aferente care au fost deja aprobate de Guvernul României.

Minsiterul Fondurilor Europene va continua să publice pe pagina web oficială, www.fonduri-ue.ro, documente despre pregătirile pentru perioada de programare 2014-2020.

Fondurile alocate României pentru următoarea perioadă de programare sunt în valoare de circa 39 de miliarde de euro, din care aproximativ 21,8 de miliarde de euro sunt fondurile structurale şi de coeziune, iar 7,1 miliarde de euro reprezintă totalul fondurilor destinate agriculturii și dezvoltării rurale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.