Ministrul Sănătății, Florian Bodog, un personaj pierdut în spațiul din Palatul Victoria

La sfârșitul ședinței de Guvern, ministrul Sănătății a fost pus în încurcătură de jurnaliștii acreditați pe lângă Executiv. Florian Bodog, de când a fost numit în funcția de ministru, a ținut să precizeze că el nu a intrat în sistemul sanitar ca brancardier, ci ca asistent medical iar despre legenda cu brancardierul spune că ar fi pornit de la personalul spitalului. Dacă îi urmăriți conferința de presă o să înțegeți perfect personalul spitalului care a lansat legenda. Fost conducător de doctorate, Bodog nu știe când să folosească „din cauza” și când „datorită”, nu-și duce ideile până la capăt și chiar nu se poate exprima (minutul 11.30). Dar știe că există o cerere de locuri de muncă pentru medici și promite o salarizare corespunzătoare a acestora. Așteptăm să se întâmple pentru că deocamdată medicii nu beneficiază de vreo mărire salarială, PSD având grijă în primul rând de aleșii locali ale căror salarii ajung și la 13.000 de lei.
La sfârșitul articolului se găsește transcrierea declarațiilor lui Bodog:

Florian Bodog: Bună ziua. Vă vorbesc despre ordonanța de urgență pe care tocmai am adoptat-o în ședința de guvern de azi și prin această ordonanță ne propunem să îndreptăm o nedreptate care se întîmplă în ziua de astăzi, eliminând diferența dintre rural și urban în ceea ce privește accesul populației la servicii de sănătate. Practic, ne dorim să asigurăm cât mai multor oameni accesul la servicii de sănătate performante, la servicii medicale, îi avem în vedere în special pe cei aflați în  sărăcie, cărora le este mai greu să meargă la medic, de exemplu şomerii, persoanele din comunităţile de romi, familiile monoparentale, persoane cu afecţiuni cronice. Prin această ordonanţă de urgenţă înfiinţăm cadrul legal pentru a apărea aceste centre comunitare integrate la nivel local, mai exact vorbim de centre care oferă atât servicii medicale, cât şi servicii sociale. Ceea ce vreau să vă spun este că această măsură prefigurează, practic, şi cadrul pentru implementarea celor 3.000 de ambulanţe, o ambulanţă la fiecare comună. Vă mulţumesc! Aştept întrebări.
Reporter: Voiam să vă întreb de unde v-aţi inspirat cu acest proiect, pentru că şi guvernul anterior a avut un proiect similar care a fost clasat la Senat?
Florian Bodog: Da. Deci, practic, acest proiect a fost făcut de Direcţia de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii, a fost depus la Senat, a fost clasat, noi l-am preluat, am modificat ceea ce trebuia modificat, l-am îmbunătăţit şi l-am promovat ca ordonanţă de urgenţă, fiind condiţionalitate pentru a accesa fonduri europene, aşa cum am declarat şi la începutul şedinţei. Practic, această condiţionalitate a fost raportată de guvernul Cioloş ca fiind îndeplinită.
Reporter: Şi de ce nu aţi pus-o şi în dezbatere publică sau de ce nu a fost pe ordinea de zi?
Florian Bodog: Practic, ea a fost în dezbatere publică, la momentul la care a fost depusă ca proiect de lege, iar… trebuia pusă pe ordinea de zi, săptămâna trecută, joi, însă datorită faptului că, tot aşa, am venit foarte târziu cu avizele, a intrat la ordine suplimentară pentru că a trebuit reavizată de către ministrul justiţiei.
Reporter: Şi, ca să înţelegem, la Senat a fost clasat, pentru că nu mai există Guvernul Cioloş, a fost în dezbatere publică şi vă bazaţi pe o dezbatere publică de a fost clasată şi ea?
Florian Bodog: Eu sunt… Nu, dezbaterea publică nu a fost clasată. Nu, dezbaterea publică s-a produs, deci s-a făcut transparenţa decizională, pentru aia consider că sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru a fi promovată şi aşa a şi fost promovată.
Reporter: Îndeplinite de vechiul Guvern?
Florian Bodog: Da.
Reporter: Domnule ministru, explicaţi-ne concret, de ce vor beneficia cei din aceste zone despre care vorbeaţi mai devreme? Ce se va întâmpla, concret?
Florian Bodog: Deci, practic, în aceste zone, dacă creăm aceste centre medicale comunitare la nivel… practic, coborâm serviciile medicale şi comunitare la nivelul fiecărei comunităţi defavorizate, să spunem aşa, aducând asistenţa socială şi asistenţa medicală una lângă cealaltă, practic, cunoaştem problemele, ştim mai bine, avem o evidenţă mai clară a ceea ce se întâmplă, în ceea ce priveşte problemele sociale şi problemele de acces, şi atunci am spus faptul că prin acest proiect, practic, deschidem şi posibilitatea de acţiune şi, practic, acele 3.000 de ambulanţe promise în programul de guvernare vor acţiona la acest nivel. Practic, vom aduce, cu aceste ambulanţe, vehiculele de transport medical, vor fi transportaţi pacienţii pentru a avea acces la servicii medicale profesioniste.
Reporter: Ne puteţi spune câte centre, despre câte centre ar fi vorba?
Reporter: Şi de când şi cât costă? Impactul bugetar – sunt întrebările de bază, cât, cum, unde?
Florian Bodog: Practic, impactul bugetar nu este calculat…În ceea ce priveşte înfiinţarea acestor centre, pentru că ele vor fi înfiinţate, nu vor fi înfiinţate pe cheltuieli de la buget, ele vor fi finanţate din POR, practic, sunt 355 de milioane de euro care sunt alocaţi pentru acest lucru. Ei nu au putut fi alocaţi datorită faptului că era acest vid legislativ. Ceea ce pot să vă spun este că, în prezent, Ministerul Sănătăţii finanţează 1.520 de asistenţi medicali comunitari şi peste 482 de mediatori sanitari. Practic, grupăm resursele Ministerului Sănătăţii şi le aducem împreună cu cele ale Ministerului Muncii.
Reporter: Şi câte centre în total? Şi de când ?
Florian Bodog: Urmează să facem aplicaţia pentru…
Reporter: Păi povestiţi-ne despre aplicaţie, ca să înţelegem tot parcursul, că nu avem ordonanţa nouă.
Florian Bodog: Păi, în ordonanţă se reglementează modul în care se asigură asistenţa medicală. Nu se descrie parcursul. Lucrăm şi noi la ghiduri, în momentul de faţă, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene.
Reporter: Cum veţi convinge personalul medical să meargă în acele centre rurale? Ştim că mulţi medici refuză să meargă să profeseze la sate.
Florian Bodog: În acelaşi timp, ştim amândoi, adică ştim cu toţii că există o cerere de locuri de muncă pentru medici şi eu cred că aceasta rezolvă şi problema acestor locuri de muncă.
Reporter: Deci cum îi veţi convinge?
Florian Bodog: Printr-o politică salarială corespunzătoare.
Reporter: Un centru deserveşte o comună sau mai multe?
Florian Bodog: În momentul de faţă, noi facem un inventar a ceea ce se găseşte la momentul actual şi ca principiu de lucru, un centru va deservi o comună.
Reporter: Da, ca să fie mai clar, faţă de proiectul guvernului Cioloş, câte diferenţe sunt acum, în noul proiect?
Florian Bodog: Deci, practic, am adus la zi proiectul Cioloş. Practic, nu e proiectul Cioloş. Proiectul este al Ministerului Sănătăţii. El a fost creat la nivelul Direcţiei de Asistenţă Medicală a Ministerului Sănătăţii.
Reporter: Tot pe tema asta, în ceea ce priveşte scandalul de la Craiova, bănuiesc că aţi fost updatat cu ceea ce s-a întâmplat. Dacă ne puteţi spune, în momentul de faţă, care sunt informaţiile Ministerului Sănătăţii pe această temă şi dacă ştiţi, concret… Se vehiculează în momentul de faţă informaţii pe surse potrivit cărora sângele a fost ţinut în condiţii improprii. Ce aţi dispus dvs. la minister? Nu ştiu, aţi trimis Corpul de control, faceţi ceva… Deja poliţia a fost sesizată.
Florian Bodog: Deci am fost informat despre această problemă încă de sâmbătă dimineaţa. Inspecţia sanitară de la nivelul direcţiei de sănătate publică a fost acolo şi sâmbătă şi duminică. Au trimis un raport preliminar. În cursul zilei de astăzi urmează să ajungă raportul final, semnat de inspector. Ceea ce pot să vă spun este că informaţii veţi primi la momentul la care se finalizează ancheta. Aşa cum ştiţi, a fost solicitată demararea unei anchete a poliţiei, care am înţeles că a şi demarat.
Reporter: Dar aţi trimis cumva, domnule ministru, Corpul de control acolo?
Florian Bodog: Nu, pe probleme de transfuzie au competenţe cei de la Inspecţia Sanitară.
Reporter: Aș vrea să vă mai întreb: aveţi un proiect care nu a fost… sau a fost dezbătut, referitor la medicamente: dacă nu există medicamente în ţară, să nu mai putem da medicamente la export. Ce se mai întâmplă cu acest proiect?
Florian Bodog: Nu e un astfel de proiect, este vorba despre proiectul care reglementează serviciul public, deci asigurarea cu medicamente a populaţiei cu prioritate, înainte de a face export intracomunitar sau extracomunitar. Acest document se află în momentul de faţă în lucru în cadrul Direcţiei farmaceutice şi-l discutăm împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi cu Direcţia juridică.
Reporter: Aveţi un deadline pentru el, astfel încât să ştim dacă…?
Florian Bodog: Cât mai repede. Va apărea în transparenţă decizională.
Reporter: Domnule ministru, DNA a disjuns astăzi către Parchetul General ancheta privind condiţiile în care a fost adoptată OUG 13. Astăzi, în şedinţa de guvern, a existat o discuţie pe marginea acestui fapt?
Florian Bodog: Nu, nu a existat o discuţie pe marginea acestui fapt. Ceea ce pot să vă spun e că e o anchetă în derulare şi că nu doresc să comentez acest subiect.
Reporter: Dvs., ca și coleg al celor trei miniştri chemaţi la audieri la sediul DNA, cum vedeţi această anchetă?
Florian Bodog: Să lăsăm organele statului să-şi facă treaba şi… Nu comentez o anchetă în derulare.
Reporter: Domnule ministru, vă amintiţi ca în şedinţa respectivă să fi fost o discuţie despre acel aviz despre care vorbeşte DNA în acest moment că a venit negativ de la ministrul pentru relaţia cu parlamentul?
Florian Bodog: Aşa cum am spus şi mai înainte, precizez faptul că nu voi face comentarii asupra unui subiect care este subiectul unei anchete.
Reporter: Aţi spus că din martie se va găsi vaccinul hexavalent în farmacii. Vă menţineţi afirmaţia? Şi ce înseamnă martie? Pentru că… vine 1 martie.
Florian Bodog: Din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii… Ştiţi foarte bine că am moştenit o procedură de vaccin care nu era corectă, pe care nu am primit controlul financiar preventiv. Am demarat o procedură scurtă şi, dacă nu mă înşel, astăzi sau mâine se semnează contractul – deci, pe procedură scurtă. Am obţinut acelaşi preţ ca cel obţinut la licitaţie, cu toate că s-a vehiculat că de fapt voi cumpăra vaccin cu preţ mai ridicat. Eu am avut o discuţie cu persoanele responsabile din compania respectivă şi am obţinut acelaşi preţ. Contractul se va semna sau poimâine şi el va veni conform graficului, aşa cum am spus, luna martie – aşa mi-au promis – asta poate să fie sfârşitul lunii martie. Vă mulţumesc
Reporter: Bună ziua. Numai puţin…
Florian Bodog: Da, vă rog.
Reporter: Domnule ministru, acest proiect de lege are o istorie recentă: 27 octombrie adoptarea de către Guvern, trimiterea la Parlament. A existat acolo o procedură de urgenţă. El, pe 22 sau 27 decembrie, nu mai ştiu exact, a fost clasat, printr-o hotărâre a Biroului Permanent. Spuneţi-mi, dacă ştiţi cumva, că şi Parlamentul fusese informat de faptul că, aşa cum aţi spus la Arad, vineri, riscăm dezangajări de fonduri şi că este vorba despre o urgenţă în această materie sau ce s-a întâmplat?
Florian Bodog: Nu cunosc ce s-a întâmplat la momentul de faţă. Ceea ce ştiu este că eu, în momentul în care am devenit ministrul sănătăţii, mi s-a adus la cunoştinţă faptul că, în situaţia în care nu revizuim acest act şi nu îl promovăm de urgenţă, vom avea dezangajări importante de fonduri.
Reporter: Ce înseamnă importante?
Florian Bodog: 355 de milioane de euro.
Reporter: Dezangajări cheltuite… sunt bani care au fost deja cheltuiţi pe proiecte.
Florian Bodog: Nu. Deci aceşti bani urmează să fie accesaţi. Practic, datorită faptului că nu am avut nicio … a fost un vid legislativ, nu s-au putut accesa deloc fonduri pe aceste axe.
Reporter: Şi spuneţi că prindeţi aici şi programul cu salvările pentru sate.
Florian Bodog: Nu, am spus că este un bun început pentru programul cu salvările. Pentru programul cu salvările am găsit finanţare în altă parte.
Reporter: Am înţeles. Iar acest program, nou program, ar însemna înfiinţarea a câtor posturi şi despre ce reţea de centre de asistenţă e vorba?
Florian Bodog: Deci aşa cum am declarat mai devreme, am solicitat o trecere în revistă… Noi, practic, nu înfiinţăm acum centre de medicină comunitară, ci stabilim baza legală pentru a le înfiinţa. După ce… în timpul în care noi facem … nu analiza, nu vorbesc de analiză, ci vorbesc de … da, în timpul în care noi pregătim pachetul solicitantului, care va fi elaborat la nivelul… împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, noi facem şi o evaluare a ceea ce există la momentul de faţă, în aşa fel încât să stabilim câte centre, cât personal şi toate aceste detalii.
Reporter: Bun. Şi dacă până acum nu s-a tras niciun ban, nu era nicio importanţă, care este, până la urma urmei, justificarea ordonanţei de urgenţă?
Florian Bodog: Păi, în momentul… Dacă noi nu scoteam această ordonanţă de urgenţă, deci acest program de lege, nici măcar nu puteam să accesăm aceste fonduri.
Reporter: Bun. Şi care e urgenţa în accesarea fondurilor, că asta nu…
Florian Bodog: Dacă nu le accesăm, le pierdem, asta este urgenţa.
Reporter: Bun. Şi când vom vedea primul centru din această… în ţară…
Florian Bodog: Ce pot să vă spun este că în următoarele luni se vor deschide call-urile pentru aceste centre de medicină comuntară şi noi suntem pregătiţi, vom fi pregătiţi până la momentul respectiv să depunem.
Reporter: Anul acesta aveți o estimare? Ministerul Sănătăţii /…/ s-a gândit cam cât este parcursul…
Florian Bodog: Dvs. ştiţi la fel de bine ca şi mine ca şi mine că pentru a accesa fonduri europene, se face un caiet, se face un parcurs de accesare de fonduri europene, după care urmează achiziţiile, care pot să dureze mai mult sau mai puţin. Asta deja nu mai ţine de ministrul sănătăţii, să ştie exact cât va dura acest proces.
Reporter: Şi spuneaţi că nu trebuie neapărat să construiţi nişte centre. Acolo unde avem deja nişte centre, le îmbunătăţim sau ce se întâmplă …
Florian Bodog: Da, acolo unde există centre medico-sociale sau centre comunitare putem să le aducem la standardele prevăzute de lege. Mulţumesc foarte mult. La revedere.

Sursa: curentul.info

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.