Misterioasa istorie a inghetatei

Gustoasa, aromata, racoritoare, parfumata si cremoasa… Ce sa fie, ce sa fie? O inghetata! Toti poftim la inghetata, mai ales pe timp de vara, cand ne racoreste simturile si ne gadila papilele gustative. Se pare ca acest desert are o istorie indelungata si ca pana si regii au gustat din ea. Hai sa descoperim impreuna misterioasa istorie a inghetatei.

Se pare ca inghetata a aparut demult demult, prin secolul 2 i.Hr., dar nu putem sti cu siguranta inventatorul ei. Stim insa ca Alexandru cel Mare se delecta cu gheata si zapada in care pune un strop de miere si nectar. Alte referinte biblice arata ca insusi regele Solomon se bucura de bauturi racite cu gheata. De asemenea, in timpul Imperiului Roman, imparatul Nero (54-86 d.Hr.) trimitea alergatori in munti pentru gheata si zapada, iar la acestea adauga fructe si sucuri.

Desertul regilor

O mie de ani mai tarziu, Marco Polo se intoarce din peregrinarile lui cu o reteta similara cu a sorbetului. Istoricii estimeaza ca aceasta reteta a evoluat de-a lungul timpului, iar in secolul XVI a aparut ceea ce noi astazi numim inghetata. In aceleasi timp, se pare ca la masa regelui Charles I, in Anglia, se servea „cream ice”, gheata cremoasa, cum era numita inghetata initial.

Franta a cunoscut si ea acest desert racoritor in secolul XVI, datorita Caterinei de Medici si a faptului ca s-a casatorit cu regele Henry al II-lea al Frantei.

Totusi acest desert a devenit cunoscut publicului larg aproape 100 de ani mai tarziu, prin 1660. La acea vreme, sicilianul Procopio a introdus o reteta cu lapte, oua, smantana si unt, iar aceasta inghetata putea fi servita la Café Procope, prima cafenea din Paris.

Cafeneaua din Paris, Il Procope a devenit un loc de intalnire pentru multi intelectuali celebri, inclusiv Benjamin Franklin, Victor Hugo si Napoleon.  Aici a fost introdus gelato, versiunea italiana de sorbet, publicului francez. A fost servita in boluri mici de portelan, foarte asemanator cu cescutele de oua. Procopio a devenit cunoscut ca „parintele inghetatei italiene” („Father of italian Gelato”).

Lucruri interesante despre inghetata

In secolul al XVII-lea, francezii au inceput sa experimenteze un desert inghetat numit „branza”. Cofetarul francez Nicolas Audiger descrie in cartea sa („La maison reglée”) mai multe retete de „branza” cu gheata si arome de fructe. Cea mai veche reteta includea smantana, zahar si suc de portocale. Tot in cartea sa, Audiger sugera agitarea ghetii in timpul procesului de realizare a inghetatei. In ciuda denumirii, acest desert nu continea efectiv branza, ci facea referire la consistenta laptelui/smantanei folosite la fabricarea inghetatei, sau pur si simplu, este un termen francez utilizat la acea vreme. Indiferent care ar fi motivul, in secolul al XVIII-lea, acest desert a devenit foarte popular in intreaga Franta.

Legendele mentioneaza ca Charles I al Angliei a ordonat decapitarea bucatarului sau, pentru ca a dezvaluit reteta secreta a inghetatei sale favorite.

Inghetata cremoasa a aparut in jurul anului 1930 si se realizeaza prin adaugarea aerului la amestecul de inghetata in timpul procesului de congelare. Rezultatul este o inghetata mai moale si mai ieftina, deoarece necesita mai putine ingrediente.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inghetata a devenit un simbol moral pentru soldati. Fiecare unitate incerca sa isi indulceasca trupele cu acest desert racoritor. Astfel, in 1945 s-au construit pe apa localuri in care se servea inghetata pentru soldatii ce navigau pe Pacific.

Cele mai apreciate arome de inghetata sunt ciocolata si vanilia. Insa, in Merida (Venezuela) exista o locatie unde se servesc 860 de arome diferite, inclusiv ciuperci in vin, macaroane cu branza si crema de crab.

Astazi inghetata este un desert care ne surprinde placut la fiecare inghititura. In plus, se spune ca inghetata ne poate ridica starea de spirit si ne face mai fericiti, vezi cum se intampla asta aici.

Nu mai spunem de bogatia de sortimente din care putem sa alegem: ciocolata, vanilie, fructe, caramel, alune, migdale… Mmmm o placere si o magie in acelasi timp!

Sursa: traiestecugust.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.