n timp ce opozitia moldoveana vede pericolul disparitiei republicii, Voronin este de acord cu „unificarea tarii” prin federalizare

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a salutat, ieri, planul propus de OSCE la recenta întâlnire a partilor mediatoare ale diferendului din stânga Nistrului – Rusia, Ucraina si OSCE -, apreciind ca pentru prima data în ultimul deceniu se propune o solutie la problema transnistreana care sa nu fie în detrimentul nici unei parti, transmite Moldpres.

„Chiar daca are foarte multe detalii discutabile, chiar daca documentul va fi rescris sau completat, într-o ultima instanta, este important de a pastra spiritul pozitiv al textului”, a mentionat Vladimir Voronin, într-un mesaj adresat, ieri, populatiei din Republica Moldova, îndemnând-o sa sustina aceste initiative „de unificare a tarii”.
Presedintele comunist a apreciat drept simbolic faptul ca proiectul vizând reglementarea transnistreana, care prevede, între altele, federalizarea Republicii Moldova, a fost propus de OSCE, criticând acele forte, pe care le califica „adversari ai reglementarii transnistrene”, care încearca sa vada în spatele proiectului „fie mâna Moscovei, fie un complot al Occidentului împotriva Rusiei”.

Tiraspolul insista sa-l stie pe autorul planului

De cealalta parte, administratia de la Tiraspol conditioneaza adoptarea documentului ca baza de discutii de aflarea numelui autorului proiectului. Într-o declaratie recenta, conducatorul delegatiei de la Tiraspol la negocierile în problema transnistreana, Valeri Litkai, a apreciat ca adoptarea unui text anonim ar putea fi problematica.
Documentul a fost propus la negocierile de la Kiev de seful Misiunii OSCE, David Swartz, urmând ca în cadrul urmatoarei runde de negocieri, ce va avea loc în august în capitala Republicii Moldova, Chisinaul si Tiraspolul sa-si pre-zinte viziunea asupra proiectului propus.
Documentul, intitulat „Acordul dintre Republica Moldova si Transnistria”, prevede, între altele, federalizarea Republicii Moldova, crearea unui Parlament bicame-ral, unificarea spatiului vamal, instituirea unei monede unice pe întreg teritoriul tarii si garantii militare, ce urmeaza sa fie asigurate de forte militare sub egida OSCE.

Opozitia critica federalizarea

Secretarul general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer, a insistat, ieri, in cadrul unei intâlniri cu delegatia Republicii Moldova, pe lânga liderul fractiunii parlamentare comuniste, Victor Stepaniuc, asupra respectarii întocmai de catre autoritatile comuniste de la Chisinau a termenelor de realizare a prevederilor Rezolutiei APCE, în special în ceea ce priveste înregistrarea Mitropoliei Basarabiei si transformarea companiei „Teleradio-Moldova” în institutie publica.
Liderul PPCD, Iurie Rosca, a declarat ca nu a ezitat sa critice dur proiectul de federalizare propus de OSCE, prezentându-i lui Walter Schwimmer argumente convingatoare privind pericolul dezintegrarii definitive a Republicii Moldova în cazul aplicarii acestui proiect.

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Switch to desktop version