Ocultism la vârful politicii

De-a lungul istoriei, marii lideri au luat decizii după ce s-au consultat cu mistici și clarvăzători – de la augurii Imperiului Roman până la vrăjitorul curții reginei Elisabeta I. Deși nu mai suntem în Evul Mediu și rolul ar fi trebuit preluat de experți și oameni de știință, poiticienii de top încă se mai iau după horoscoape și alte asemenea practici.

Poate cel mai notoriu caz este al fostului președinte al SUA Ronald Reagan, care însuflețea mereu opinia publică cu ceea ce părea iluminare proprie, dar erau de fapt preluări din lucrările ocultistului Manly Hall.

În 1944, Hall a scris Destinul secret al Americii, o carte care descria o ordine filozofică ascunsă, care îndruma SUA spre un mare destin. Cartea i-a atras atenția tinerei vedete de film Reagan, care s-a inspirat copios.

În calitate de reprezentant al General Electric, Reagan a ținut un discurs relevant: „Acesta este un pământ al destinului, iar strămoșii noștri și-au găsit drumul aici printr-un sistem divin de serviciu selectiv”.

În 1974, un Reagan de acum activ politic, a vorbit la o Conferință cam la fel: „Poți să-i spui misticism dacă vrei, dar am crezut întotdeauna că a existat un plan divin care a plasat acest mare continent între două oceane”. Aceasta a fost o temă la care s-a întors întoarce de multe ori în timpul președinției sale.

Atât Ronald, cât și Nancy Reagan au consultat frecvent astrologi. Cel mai proeminent a fost celebrul Carroll Righter, care i-a sfătuit pe cei doi în legătură cu cariera lor de actori, apoi Righter a continuat să-l influențeze pe Reagan după ce a intrat în politică, afirmând că 1976 nu era un moment bun pentru Președinție.

Nancy Reagan s-a enervat, deși predicția s-a confirmat, și a angajat alt astrolog să îndrume familia – Joan Quigley, care a stat alături de Reagan în timpul candidaturii sale prezidențiale din 1980, despre care a considerat că era mai bine aliniată cu stelele decât încercarea sa din 1976.

După tentativa de asasinat din 1981 asupra lui Reagan, Nancy s-a consultat periodic cu Quigley, pentru a organiza programul soțului – a marcat calendarul președintelui cu culori care indicau perspectivele astrologice: verde era bun, galben neclar și roșu rău. În final, așadar, un astrolog era în spatele momentelor conferințelor de presă, dezbaterilor, negocierilor externe, solicitărilor Congresului și plecărilor Air Force One.

„O știință falsă”

Uniunea Sovietică ar fi trebit să fie țara materialismului științific, unde astrologia a fost oficial definită ca o „știință falsă”. Cu toate acestea, mulți membri de vârf ai Partidului Comunist au menținut o varietate de superstiții.

Unul dintre cei mai cunoscuți ocultiști din Uniunea Sovietică a fost Eugenia „Dzhuna” Davitashvili, care se presupune că a fost vindecătorul de serviciu pentru liderul sovietic Leonid Brejnev și se pare că l-a tratat atunci când era pe patul de moarte. După ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit, vindecătoarea a intrat în echipa președintelui Boris Elțîn.

O scurtă privire înapoi în istoria ultimului secol este cel puțin relevantă. Se pare că un politician indian de rang înalt, care era și clarvăzător, i-ar fi prezis lui Margaret Thatcher că va conduce Marea Britanie timp de 11 ani, iar Mahinda Rajapaksa, fost președinte cu mână forte al statului Sri Lanka, s-a bazat total pe sfaturile date de astrologul său personal timp de aproximativ 31 de ani.

Când președintele a fost învins în alegeri, astrologul a trebuit să renunțe la casă, limuzină și la poziția bine plătită în consiliul de administrație al unei bănci… de stat.

Nu putem încheia fără un celebru caz autohton. Când Traian Băsescu a fost reales președinte al României, un apropiat al candidatului învins, actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană, a părut să glumească, vorbind despre faptul că  victoria lui Băsescu ar fi fost asigurată de o „flacără violet”.

El a explicat că președintele purta cravate și pulovere violete ca o modalitate de a devia energia negativă. La început, oamenii au râs, iar apoi au uitat, dar nu și Geoană, care a continuat să vorbească foarte serios despre această problemă, susținând că a fost vizat de valuri de energie negativă care l-au făcut să-și piardă concentrarea în timpul dezbaterii finale.

Persoana responsabilă pentru aceste presupuse atacuri a fost parapsihologul Aliodor Manolea, o figură controversată, care a putut fi văzută în spatele președintelui în timpul dezbaterii, ca și lângă președinte pe tot parcursul campaniei sale.

Asociația Română de Psihologie Transpersonală a susținut că specialitățile lui Manolea erau controlul minții, clarviziunea și transa hipnotică. Nu se explică ce căuta „specialistul” în preajma lui Traian Băsescu tot cum nu se explică din partea actualului secretar general adjunct al NATO justificarea eșecului prin atac energetic…

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.